Війни чіпів: що станеться у разі нападу Китаю на Тайвань

Виробник мікросхем ASML, як повідомляється, має можливість дистанційно відключити своє обладнання на заводах TSMC, якщо Китай вторгнеться на Тайвань.

TSMC є найбільшим клієнтом систем EUV-літографії ASML, які використовують екстремальні ультрафіолетові (EUV) довжини хвиль для виробництва напівпровідників найвищого ґатунку. Ці мікросхеми знаходять широке застосування в різних сферах, від смарттехнологій, таких як телефони та автомобільна електроніка, до (що особливо важливо) штучного інтелекту та військових застосувань.

EUV є найсучаснішими машинами на ринку, а ASML - єдиним виробником у світі. Це ставить голландського технологічного гіганта (вкотре) в центр ескалації війни за чипи.

Посилаючись на анонімні джерела, знайомі з цим питанням, Bloomberg повідомляє, що урядовці США висловили занепокоєння щодо наслідків потрапляння передових машин TSMC (на базі EUV-технології ASML) до рук Китаю в разі нападу на Тайвань.

Згідно з джерелами, ASML зустрічалася з урядом Нідерландів і запевнила чиновників, що може дистанційно відключити машини. Як повідомляється, компанія може уможливити вимкнення через оновлення програмного забезпечення, необхідного під час технічного обслуговування, щоб машини працювали.

ASML відмовилася коментувати це питання. На своєму вебсайті компанія заявляє, що її вбудоване програмне забезпечення "контролює" всі її літографічні системи, що складаються з "мільйонів рядків коду". Не виключено, що в одному з цих рядків міститься вимикач.

Війна чіпів в основі геополітичної напруженості

Мікросхеми стали найбільш затребуваним товаром, що лежить в основі всіх технологій, які рухають нашу економіку і світ. Таким чином, вони знаходяться в центрі геополітичної шахівниці.

На тлі світових зусиль урядів з убезпечення виробництва та постачання чіпів, напруженість у відносинах між США та Китаєм є особливо високою.

США не просто інвестують у збільшення власного виробництва мікросхем, але й блокують доступ Китаю до високоякісних мікросхем та обладнання для їх виробництва. Сюди також входить одна з установок глибокого ультрафіолету (DUV) компанії ASML, яка використовується для менш просунутих мікросхем.

З 2019 року ASML заборонено продавати своє найсучасніше обладнання до Китаю.

Потенційне вторгнення на Тайвань означатиме, що Китай отримає доступ до кожної одиниці обладнання, яке і США, і Нідерланди намагаються тримати поза зоною досяжності Пекіна.

Це також може ускладнити доступ Європи та США до критично важливих ланцюгів постачання. Через TSMC Тайвань виробляє близько 90% найсучасніших мікросхем у світі.

Китай вже давно претендує на Тайвань як на свою територію і наполягає на мирному об'єднанні, хоча ніколи не виключав застосування сили. Президент Китаю Сі спростував прогнози США про неминуче об'єднання до 2027 року.

Але напруженість зростає, оскільки новообраний президент Тайваню Лай Чінте закликає Китай припинити погрози війни й залякування.

Міністр торгівлі США Рей Геймондо нещодавно заявив, що поглинання Китаєм TSMC буде "абсолютно руйнівним" для поставок напівпровідників в країну.

Хоча невідомо, чи має ASML можливість вимкнути свої машини в разі вторгнення, очевидно, що доступ до обладнання ще більше змістить фігури на дошці.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

13.3KПрочитань
16Автори
87Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається