[Victoria 3] Щоденник розробників #83: Закликачі та вигнанці

16_9.jpg

​Вступ

Слава Україні! Та вітаємо знову! Минулого тижня ми анонсували набір занурення «Голос народу», що вийде у світ разом з оновленням 1.3 22 травня та буде входити у Victoria 3: Grand Edition. Продовжуючи цю тему, сьогодні ми зануримося глибше у закликачів та вигнанців, центральні механіки цього оновлення.

Як було оголошено у попередньому щоденнику розробників, закликачі - це популістські намовники, які очолюють політичні рухи за підтримку певної ідеологічної цілі у вашій державі. Вони можуть бути чи не єдиним способом просувати вашу країну в напрямку, протилежному політичній передовій верстві, дозволяючи вам використати їхню підтримку для ухвалення законів, які в іншому випадку не отримали б схвалення. Або ж вони можуть виявитись небезпечними іншодумцями, які обступають проти самих засад вашого правління, спонукаючи народ до повстання проти держави. Закликачі будуть частиною безплатного оновлення 1.3, але різноманітні додаткові прикраси, насамперед історичні персонажі-закликачі, будуть винятково для набору занурення «Голос народу».


Закликачі

DD83_01.jpg
Лєнін - це один з історичних закликачів, які можуть з’явитися у грі. Залежно від умов на Московщині, коли він стане політично дієвим, він або залишиться там і відразу почне закликувати за комуністичну революцію, або спочатку проведе деякий час у вигнанні.

У Голос народу входитиме понад 60 історичних закликачів, які можуть з’явитися по всьому світу у грі, але незалежно від того, чи володієте ви набором занурення, ви також побачите появу «непрописаних» закликачів. Існує три способи, як закликач може з’явитися у вашій державі:

  • Вони можуть з’являтися випадково, з частотою, що залежить від грамотности населення вашої країни

  • Вони можуть з’явитися через прописані події

  • Вигнанці можуть бути запрошені до вашої держави як закликачі


Коли закликачі з’являються у вашій державі, їхня ідеологія визначається багатьма чинниками, котрі вже впливають на те, яку ідеологію отримають персонажі, а також на те, чи будуть у них закони, за які вони будуть закликати. Наприклад, феміністична ідеологія підтримує закон «Виборче право жінок», але якщо цей закон вже був чинним, то ви б не отримали феміністичних закликачів. Закликачі покликані бути протилежністю статусу-кво, боротися разом з людьми за зміни, які вони б хотіли бачити у світі.

DD83_02.jpg
Джузеппе Мадзіні починає свою кар’єру у вигнанні, а після того вирішує оселитися в Папській державі, де він був шокований, відкривши для себе не найкращий нереспубліканський режим правління.

Закликачі завжди підтримують політичний рух. Коли закликач прибуває до вашої країни, він негайно шукають сучасні рухи, які б міг підтримати; або тому, що його особиста ідеологія віддає перевагу певному законові над чинним, або тому, що цього хоче зацікавлена група і це не суперечить його особистій ідеології. Якщо ж немає політичних рухів, які б закликачі могли підтримати, вони створять свій власний та згуртують людей навколо своєї цілі, незалежно від того, чи схвалює хтось з достойників їхніх способів. Під час створення власних політичних рухів, закликачі будуть дуже схильні до зміни того закону у вашій державі, який є найбільш огидним для їхньої особистої ідеології. Наприклад, закликач-нігіліст, який в’їжджає в країну зі законом «Державна релігія», з великою ймовірністю створить рух на противагу цьому закону. Це робить деяких закликачів більш небезпечними для статус-кво, ніж інших. Радикальні закликачі, наприклад, дуже сильно хочуть республіканську форму правління, що робить їх особливо небезпечними в монархіях.

DD83_03.jpg
Через події, закликачі будуть мати вагу в ухваленні законів, підтримці революційних рухів та впливі на вибори.

Від безкоштовного оновлення 1.3 до наповнення, виняткового для Голосу народу, ми написали понад 350 нових подій для Вікторії 3. Багато з цих подій спрямовані на те, щоб урізноманітнити вміст, який ви побачите, коли ваша країна ухвалюватиме закон, проводитиме вибори або матиме справу з революцією, що назріває, і ми зосередилися на тому, щоб залучити закликачів до якомога більшої частини цього наповнення.

DD83_04.jpg
Рух за виборче право жінок тепер виникатиме через закликачів, що вестимуть громади у політичні рухи, а не через провідників зацікавлених груп, що отримали феміністичну ідеологію.

Тепер оскільки ми маємо закликачів у грі, ми оновили деяке наявне наповнення, щоб використовувати їх, часто в тих місцях, де ми покладалися на провідників зацікавлених груп. У місцях, де наповнення більше відповідало народним рухам, аніж політичним елітам, ми дещо змінили підхід, щоб закликачі були створені та залучені замість них або нарівні з ними. Наприклад записи у часописі «Голоси за жінок» та «Весна народів» та пов’язані з ними події тепер широко використовують закликачів.

У 1.3 закликачі будуть приєднюватися до політичних рухів, які можуть перерости у революцію. У майбутньому (не обіцяємо, коли саме), ми б хотіли переробити системи націоналізму та розколу і дати закликачам відіграти ролю у національно-визвольних рухах. Через цю причину багатьох визначних та цікавих постатей, які б могли посісти місце закликачів, зокрема Ґанді та Чао Футіян, не будуть у оновлені 1.3, оскільки ми вважаємо, що варто додати їх пізніше.


Вигнанці

DD83_05.png
Тут ви можете побачити, які вигнанці шукають новий дім. Для зручності ви можете хухрити за зацікавленими групами і за тим, чи може ваша держава прийняти вигнанця. Ви також можете побачити, до якого політичного руху вигнанець приєднається або створить його, коли стане закликачем у вашій країні.

Вигнанці - це персонажі без нації, які покинули або були насильно вигнані з рідної домівки та шукають нові можливості для поширення своєї політичної ідеології. Цей перелік вигнанців заповнюється, коли інші держави (або ви самі) вирішують вигнати персонажа з країни, тож у всіх цих вигнанців є історія, яку вони можуть розповісти, і дім, який вони залишили позаду.

Держави мають гнучке обмеження на кількість закликачів, які можуть діяти одночасно. Якщо ви матимете більше ніж можна, то ви не зможете запросити більше вигнанців у вашу країну та нові закликачі не будуть зʼявлятися. У 1836 ви матимете 2-х, якщо ви велика держава, інакше ви будете обмежені 1-м. Пізніше у грі, соціяльні технології дозволять мати більше закликачів. Робітничий рух, політична аґітація та масова пропаґанда збільшать кількість закликачів, яку можна мати. Це означає, що в процесі просування розвитку у грі, ваша внутрішня політика ставатиме все більш суперечливою, а вимоги закликачів та людей, яких вони надихають, будуть все більше конкурувати між собою.

Також, є певні обмеження на те, яких саме вигнанців ви можете запросити:

  • Побожні закликачі повинні завжди підтримувати вашу державну релігію. Ми не хочемо, щоб буддистські богослови закликали за протестантське боговладдя!

  • Подібним чином, якщо у вас є чинним закон «Державна релігія», всі запрошені вами вигнанці повинні поділяти вашу державну релігію.

  • Ви не можете запросити вигнанців з культурою, яка утискається у вашій державі. Це обмежує історично неправдоподібні сценарії, де персонажі долають величезні відстані, щоб стати великими політичними постатями в суспільствах, які, швидше за все, їх не приймуть.

  • Якщо у вас закон «Закриті Кордони», вам повністю заборонено запрошувати вигнанців.


Заслання та повернення додому

DD83_06.jpg
Заслання Віктора Гюґо привело його до дуже цікавих місць, таких як острів Ла-Манш у Джерсі, звідки його вигнали за критику королеви Вікторії. Натомість він переїхав на набагато гірший острів Джернсі. Я не маю жодних упереджень, коли йдеться про Нормандські острови.

Так само, як ви можете запрошувати вигнанців до своєї країни, ви також можете відправляти персонажів у заслання. Як і запрошення вигнанців, вигнання персонажа також має певні обмеження у використанні:

  • Якщо у вас є чинним закон «Свобода слова», вам повністю заборонено засилати персонажів

  • Якщо персонаж не є закликачем і його зацікавлена група не маргіналізована, в уряді або повстанська.

  • Ви ніколи не зможете заслати свого правителя або спадкоємця


Ви помітите, що ці правила цілком дозволяють вам висилати закликачів, що належать до зацікавлених груп, які є частиною вашого уряду.

Заслання персонажа не є «безплатним». Ви не можете просто видалити будь-якого персонажа, який вам не до вподоби, за власною примхою і без наслідків. Як і у всіх взаємодій персонажів (про це ми поговоримо пізніше), у неї є час відновлення після використання. Але ще важливіше те, що це може збільшити кількість радикалів у вашій державі. Ви отримаєте додаткових радикалів, якщо у вас чинний закон «Право зібрання», і трохи менше, якщо у вас чинний закон «Цензура» - але особливо не отримаєте додаткових радикалів, якщо у вас чинний закон «Заборона іншодумства». Ви також отримаєте додаткові радикали, якщо персонаж, якого хочуть заслати, має хорошу знаність.

Цікавою особливістю заслання персонажа є те, що якщо у нього неймовірно нудна поміркована ідеологія, він незрозумілим чином розвиває політичні погляди, ворожі до уряду, який його заслав. Невідомо чому вони це роблять.

DD83_07.jpg
Закликачів, які повертаються додому, можуть зустріти героїчним прийомом або презирством зі косими поглядами, залежно від того, наскільки все змінилося (або не змінилося) з моменту їхнього від'їзду.

Коли персонаж у засланні, ми запам'ятовуємо його рідну країну і використовуємо її в подіях, таких як наведена вище. Для моддерів це можна зробити за допомогою scope «home_country». Ви, як гравець, також можете використовувати це в своїх підлих цілях, оскільки ви можете відправити вигнанців до своїх суперників. Буває дуже приємно дочекатися слушного моменту слабкости і відправити радикального закликача, якого ви надійно прихистили у своїй передовій республіці, назад до хворої монархії вашого суперника, щоб він наробив там клопотів.


Взаємодія персонажів

DD83_08.jpg
Пошук наречених для ваших монархів і спадкоємців може допомогти поліпшити відносини з народами, які поділяють вашу релігію.

Взаємодія персонажів - це ... ну, це те, що виточено на камені - новий спосіб взаємодії з персонажами, доступний через меню правою кнопкою миші або натисканням кнопки «Взаємодія» у верхньому правому куті панелі персонажів. Ці взаємодії дозволять робити все, що завгодно - від заслання інакодумця до шукання цьому персонажу гідного чоловіка або дружини. Повний перелік взаємодій персонажів, що з'являться в 1.3, наведено тут:

  • Ми перетворили дію «Призначити» і «Звільнити» для правителів на взаємодію з персонажами, а також «Звільнити» для звичайних командирів.

  • Королівські одруження! Доступно безкоштовно з оновленням 1.3.

  • Власники «Голос народу» можуть використати дію «Призначити провідником», щоб просунути закликача до провідника зацікавленої групи, що замінить його ролю закликача.

  • Власники «Голос народу» можуть використати дію «Призначити командиром», щоб просунути закликача до генерала, що НЕ забере їхньої ролі закликача.

  • Власники «Голос народу» можуть використати дію «Зректися престолу», щоб вимагати монарха піти за певних умов, наприклад, похилий вік.

  • Хоча раніше ми заявляли, що взаємодія «Вигнати персонажа», «Запросити вигнанця» та «Повернути вигнанця» є винятковими для власників набору «Голосу народу», ми переглянули це питання після обговорення у спільноті. Після деяких внутрішніх обмірковувань у команді ми вирішили, що ці взаємодії є надто важливою частиною механіки закликачів, і тому ми зробимо їх частиною безкоштовного оновлення.

  • Власники «Голос народу» матимуть доступ до деяких особливих для Франції взаємодій, пов'язаних з боротьбою між різними династичними домами. Ми поговоримо про це більше наступного тижня.

DD83_09.jpg
Особисто я віддаю перевагу Sublime. Напишіть у коментарях про свій улюблений текстовий редактор і посперечайтеся про те, який з них кращий!

Взаємодія персонажів дуже легко змінюється і використовує ті ж самі основні правила скриптів, які ми використовуємо в записах часопису, рішеннях тощо. Ви можете створювати власні взаємодії, визначати, коли взаємодія буде видимою, обставини використання, її заподію, відновлення, вагу для ШІ тощо. Якщо, наприклад, ви хочете створити взаємодію персонажів, яка дозволить вам вибрати політика для вбивства, буде відносно легко написати скрипт, який дозволить вам вибрати відповідну ціль для ваших лукавих задумів.

На сьогодні це все, що я маю для вас. Наступного тижня я повернуся разом з моїми контент-дизайнерами, щоб розповісти про історичний наповнення, винятковий для Франції, який з'явиться у наборі занурення «Голос народу». Скоро побачимося та Героям Слава!

Переклав українською Godresky (Ґудрескі)
Для каналу:
https://t.me/godresky_vika3


Ориґінал | Підтримати перекладача

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Godresky
Godresky@godresky

529Прочитань
10Автори
10Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • Огляд Bosorka

    Bosorka мене дуже приємно вразила. Тут витриманий баланс між складністю і цікавістю, тому дійсно хочеться пройти гру попри невдалі спроби.

    Теми цього довгочиту:

    Українські Ігри
  • Правила, види та структура посту | Текстові рольові ігри

    В цій статті ви можете дізнатися про основні правила постів у текстових рольових іграх, якими видами вони бувають та яка в них структура.

    Теми цього довгочиту:

    Ігри
  • XCOM 2: War of the Chosen

    Перша гра серії Х-СОМ була випущена далекого 1994 року. Гравець керує організацією, що бореться із вторгненням інопланетян.

    Теми цього довгочиту:

    Ігри

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Огляд Bosorka

    Bosorka мене дуже приємно вразила. Тут витриманий баланс між складністю і цікавістю, тому дійсно хочеться пройти гру попри невдалі спроби.

    Теми цього довгочиту:

    Українські Ігри
  • Правила, види та структура посту | Текстові рольові ігри

    В цій статті ви можете дізнатися про основні правила постів у текстових рольових іграх, якими видами вони бувають та яка в них структура.

    Теми цього довгочиту:

    Ігри
  • XCOM 2: War of the Chosen

    Перша гра серії Х-СОМ була випущена далекого 1994 року. Гравець керує організацією, що бореться із вторгненням інопланетян.

    Теми цього довгочиту:

    Ігри