Витяги зі Статуту Тевтонського Ордена, що стосуються харчування братів.


13. Про те, як і що брати повинні їсти.

Коли брати збираються для прийняття їжі, клірики повинні прочитати благословення на свій вибір, мирські ж брати - Отче Наш і Аве Марія, і всі повинні прийняти їжу, яку їм дала милість Божа і монастир. Тричі на тиждень, у неділю, вівторок і четвер, братам дозволено їсти м'ясо; інші три дні їм дозволено їсти сир і яйця, а в п'ятницю - рибу; однак їм дозволено їсти м'ясо будь-якого дня, на який припадає Різдво, навіть якщо це - п'ятниця, бо все живе радіє в цей день. Однакову їжу треба давати всім братам і розподіляти її однаково, відповідно до статусу, місця і потреби брата, однак серед братів більшу увагу треба приділяти потребі, ніж становищу. Ніщо не можна забирати в одного заради потреби іншого, але кожен повинен отримувати частку відповідно до своєї потреби. Також не повинні вони бажати для себе всього, що вони бачать відданим іншим, у більшій нужді. Нехай той, чия потреба менша, дякує Господеві; нехай той, чия потреба більша, через хворобу, упокорює себе, а коли отримує більше через слабкість свою, нехай не пишатиметься виявленою до нього милістю; і так усі брати житимуть у мирі та злагоді. Ми застерігаємо, що слід уникати спеціальної стриманості, яка відрізняється помітно від загальної. У своїх монастирях брати їдять по двоє, крім овочевих страв, і п'ють роздільно. Далі, у тих комтуріях, де є конвент братів, що складається з командира та дванадцяти  братів, за числом апостолів Христових, звичаю читання за столом слід дотримуватися, і всі, хто їсть, повинні слухати в тиші. Так щоб не тільки рот куштував їжу, а й вуха, спраглі слова Божого. Однак ті, хто перебуває за столом, у разі потреби можуть тихо й кількома словами розмовляти з тими, хто прислуговує, або з іншими людьми, з якими їм необхідно вирішити якісь дрібні справи. Прислуга й ті, хто сидять за другим, окремим від конвенту столом, і брати в маленьких комтуріях, де немає читання за столом, повинні прагнути зберігати мовчання наскільки це дозволяють справи комтурії, якщо тільки командувач, через гостей, не дає дозвіл на розмови. Брати не повинні вставати з-за столу до того, як закінчили прийом їжі, якщо тільки це не невідкладна справа, після чого вони можуть повернутися і закінчити прийом їжі. Коли прийом їжі закінчено, клірики повинні прочитати молитву на свій вибір, мирські ж брати - двічі Отче Наш і двічі Аве Марія, після чого вони повинні організовано вирушити до церкви або туди, куди їх направить начальник. Цілі буханки хліба, що залишилися, слід зберігати, а решту можна роздати як милостиню.

15. Про дотримання посту братами.

З неділі перед днем Св. Мартіна до Різдва, і сім тижнів перед Великоднем, крім неділь, крім того на Дванадцяту Ніч, і Вечір Очищення Богородиці, напередодні Св. Матіаса, п'ятниці від Дня Всіх Святих до Великодня, день Св. Марка, якщо тільки він не припадає на неділю, а також три дні, коли носиться Хрест  Господній, і напередодні Трійці, і в піст напередодні Св. Іоанна Хрестителя, і Св. Петра і Св. Павла, і Св. Джеймса, і Св. Лаврентія, і в піст напередодні Дня Богородиці в серпні, в день Св. Варфоломія, і у вечір Різдва Богородиці, і на Св. Матвія, Св. Симона і Св. Іуду, напередодні Дня Всіх Святих, на Св. Андрія, Св. Томаса, і на Дванадцять Днів Посту, брати повинні вживати лише пісну їжу, якщо тільки тілесна неміч або якась інша потреба не вимагає іншого; і якщо Святвечір випадає на неділю, то їм слід поститися замість цього в суботу. По п'ятницях, від Великодня до Дня Всіх Святих братам повинно споживати пісне двічі на день, якщо тільки, щоби миряни не обурилися, комтур із кращими з братів не порадять іншого.

16. Про вечірне пиття.

Кожного пісного дня брати повинні мати полуденок; в інші дні, коли вони їдять двічі, вони не мають його, якщо тільки немає спеціального припису комтура.

У дні полудня братам, після Вечірні, до Повечір'я, слід зібратися на полуденок і, підносячи подяки Господу, прийняти запропонований їм напій; і оскільки в інших орденах, де є полуденок, відбуваються читання, до яких прислухаються в тиші, ми радимо братам зберігати мовчання під час полудня, або говорити тільки на гідні теми, уникаючи простих пліток. Після того, як вони почують сигнал, вони повинні йти на Повечір'я.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Історично-кулінарний кут
Історично-кулінарний кут@Peter_Bosch

1.4KПрочитань
9Автори
37Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Reinheitsgebot – закон про чистоту пива.

    У 1505 році закінчився черговий етап феодальних міжусобиць, що призвів до возз'єднання баварських земель. Баварським герцогом було розпочато реформу щодо уніфікації законодавства, яку завершували його сини на троні. Reinheitsgebot став частиною нового баварського права.

    Теми цього довгочиту:

    Історія
  • Про варіння пива та пиво у літній час

    До наукової епохи пивоваріння (до XIX століття), у Баварії пиво варили тільки навесні і восени, щоб уникнути поширення бактерій, хоча науково існування мікроорганізмів не було на той момент відкрито, але зварене влітку пиво швидко псувалося і втрачало свій смак.

    Теми цього довгочиту:

    Німеччина
  • Пивні чудеса

    Пивних чудес є чимало, і напрочуд багато з них пов’язано з ірландськими святими.Що, в принципі, логічно: Ірландія — це пивна, а не винна країна, і там, де святий Домінік примножує вино, святий Колумбан розливає пиво.

    Теми цього довгочиту:

    Історія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається