Вовчанськ. Місто, яке мовчки руйнують

МАЛЕНЬКЕ ПРЕВ’Ю

   Вовчанськ — місто в Україні, у Чугуївському районі Харківської області, центр Вовчанської міської громади. Поруч проходить державний кордон із Росією та протікає річка Вовча.

ІСТОРІЯ

   Перші люди на території сучасного міста з’явились за часів неоліту. Також було знайдено пам’ятки доби бронзи, черняхівської та салтово-маяцької культури. Під кінець першого тисячоліття нашої ери тут з’явилось перше городище. Втім, до наступного витку у історії міста ми повертаємось аж у XVIIІ столітті.

   Тоді незаселені землі коло Вовчої відійшли Мартинову Старочудному. Там він заснував козацьку слободу, куди приймав козаків-переселенців. Поселення вперше згадується у 1688 році як сотенне містечко Вовчі Води Харківського козацького полку.

   1780 року завдяки Катерині ІІ Січ перестала існувати, а з нею почали згасати козаки. Слобода стала звичайним повітовим містечком Вовчанськ.

   У XIX столітті поселення вже мало 9 тисяч мешканців, існували дві церкви, два училища, лікарня, пошта та декілька млинів. Також дохід приносили 9 ярмарків на рік та 3 базари. Завдяки старанням жителів містечка Вовчанський повіт дуже швидко зайняв друге місце за темпами розвитку у Російській Імперії.

   Під час буремної української революції та радянської війни, містечко, як і багато інших, змінювало одну владу на іншу – жодна сторона довго не збиралась здаватись. Проте 1918-го року більшовики таки зайняли Вовчанськ. Почалась колективізація та геноцид. Потім прийшла Друга Світова Війна.

   Після відновлення незалежності України було встановлено державний кордон із Росією. 31 рік потому 24 лютого через нього вторглись російські війська. Окупанти розстріляли цивільну автівку – одна жінка загинула, а двоє людей були поранені. В подальшому мали місце викрадення, катування та вбивства. На щастя, це тривало недовго. 10 вересня нова «влада» втекла до Бєлгорода. Два дні потому за ними послідували і війська. Того ж дня над Вовчанськом було піднято український прапор, хоча ЗСУ ще не зайшли в місто. Українські війська дійшли до поселення лише 13 вересня.

   На разі за Вовчанськ знову ідуть бої. Станом на травень 2024-го року, місто знищене на 80-85% відсотків.

ЦІКАВІ ТА ІСТОРИЧНІ МІСЦЯ

- Церква жінок мироносиць

-Вовчанський краєзнавчий музей

 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Глафіра Регіна Осипець
Глафіра Регіна Осипець@Glafira_Regina_Osipets

Імператриця

218Прочитань
0Автори
2Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається