Всі брешуть або чому критичне мислення — надважлива навичка сучасності

Почнемо здалеку. Ви щось чули про “Годину Землі”? Так-так, та сама всесвітня акція, що проводиться щорічно навесні, коли одномоментно всі люди на планеті, натхненні бажанням зберегти нашу планету, відключають світло і романтично сидять при свічках.

Image by WAQAR AHMAD from Pixabay

Ну, та ми тепер всі точно знаємо, що воно звісно романтично, але не дуже зручно. Особливо коли та година розтягується на десять і стається не з вашої ініціативи, а від ідіотизму і гидотності сусіда. Та зараз не про це.

Повертаючись до “Години Землі”. Я от знала про цю акцію. Та вже кілька років. Може й понад десять, хто зна. Ну просто знала та й все. Не слідувала, але знала. Вважала правильною та цінною. Адже екологія — це важливо. І якщо люди не будуть хоча б намагатися берегти нашу планету, то зовсім скоро від неї не лишиться нічого. 

Пам’ятаю акції до цієї події. Знімки з космосу мегаполісів. Відключена підсвітка на Ейфелевій вежі та на Ніагарському водоспаді… Пригадуєте щось таке?

CN Tower у Торонто

І от. Якось вранці я бачу повідомлення від Укренерго (якщо ви за осінь 2022 не підписались на Укренерго — ви або маєте сталеві нерви, або просто не в Україні) і там прямо і без жартів написано…. що вся ця ініціатива — повна нісенітниця! Дурня! Не просто НЕ корисна штука, а ще й шкідлива. І для планети Земля у тому числі. В тому самому повідомленні шановні працівники Укренерго просять (!) нас не доєднуватись до цієї вакханалії дурості, бо енергосистема і так ледь-ледь жива. Такі стреси їй ні до чого.

Оце я здивувалась так здивувалась. І полізла гугли, звісно. Виявляється, що Укренерго дуже праві. Зараз поясню швиденько:

Щоб дати в наші будинки електроенергію працює ціла система. Починається вона з виробництва — переважно на ТЕЦ і АЕС, але тут і сонячні батареї, і вітряки, і ГЕС. Далі отими великими баштами (що добіса схожі на витвір Ейфеля) передаються на розподільчі вузли. А далі — вже простими проводами на звичайних стовпах передається до будинків. Це я зараз дуже спрощую, але в цілому якось так і працює.

Вироблення електроенергії — процес стійкий і постійний. Розрахований. Та ж атомна електростанція виробляє певний об’єм. Може і більше, і менше — але в теорії. На практиці, такі штуки — дуже кропіткий і непростий процес (що запуску додаткових потужностей, що відключення їх).

Часто виникає проблема — вночі, наприклад, споживання електроенергії суттєво знижується. А кількість виробленої електроенергії — ні. Тому часто вночі значно більш вигідні тарифи на електроенергію особливо для якихось великих споживачів (маю на увазі якісь виробництва). Та й для приватних клієнтів також. Тому створюють об’єднані системи електропостачання — з’єднуючи декілька країн і що більш важливо — декілька часових поясів. Щоб коли в одному місці електроенергії забагато її можна було передати десь в інше місце.

Так, до речі, до війни (та й під час, але до атаки на нашу інфраструктуру) Україна доволі непогано торгувала електроенергією.

Нащо передавати, якщо можна поставити супер-пупер батарею і накопичити собі на майбутнє? Ну, тут я вам як фізик скажу — це не має сенсу. Втрати енергії при “зарядці”, а головне при “розрядці” будуть такими величезними, а вартість самої супер-пупер батареї — такою височезною, що це просто немає сенсу. 

Тобто, в цілому ситуація зрозуміла? Отож. І якщо таку тонку і вивірену систему раптово недозавантажити, а через години знову навантажити в попередньому об’ємі — буде біда, а не “Година Землі”. Як наслідок — можливі перекоси системи, а отже — аварії, згорівші запобіжники та навіть електростанції, які втрачають свою ефективність роботи.

Щоб все це відновити, треба витратити час, гроші, ресурси… і врешті решт це вплине і на екологію Землі. Тільки негативно. Отак.

А здавалося б, така цікава і корисна (!) ініціатива. Така важлива. Ну та. Дуже-дуже. 

Тож наступного разу коли почуєте про щось дуже корисне — суспільству, екології, людству чи конкретним групам людей — ви спочатку увімкніть критичне мислення. Спитайте: а навіщо? а кому допоможе? а як? а як це насправді працює?... І тільки маючи на руках факти — приймайте рішення. Своєю головою. Не чужими судженнями.

Я теж постараюсь так робити частіше)

*І так, я знаю, що акція скоріше показова — щоб привернути увагу до проблематики, а не щоб таким чином зберегти Землю. Принаймні, так задумувалось спочатку. Але, по-перше, ну ви ж мені повірили? От. А я казала - всі брешуть. А по-друге, з часом ця акція стала доволі розмита і не зрозуміла та отримала саме таку конотацію — вимкни світло, збережи планету.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ольга Семененко
Ольга Семененко@OlhaSemenenko

185Прочитань
3Автори
3Читачі
На Друкарні з 2 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (4)

Вітаю! Вашу роботу опубліковано в Twitter та на Facebook Друкарні.

🔸https://www.facebook.com/drukarniaua

🔸https://twitter.com/drukarniaua

Ваш довгочит дуже цікавий! 🫶

Вам також сподобається