Я знаю Євробачення, #002: Огляд репетицій першого півфіналу Євробачення-2023 та прогнози.

Зміст

Чи дійсно перший півфінал є півфіналом смерті?

Eurovision 2023: Semi-Final running orders revealed!
Всі учасники півфіналів у порядку їх виступів

Буквально позавчора на офіційному каналі Євробачення вийшов ролик з 30-тисекундними уривками виступів учасників першого півфіналу з репетицій — тобто, якими, скоріш за все, вони виглядатимуть під час офіційних виступів 9-го травня під час кваліфікаційного шоу. Ви можете подивитись відео, щоб оцінити майбутні перформанси на реальній події, а можете почитати мій довгочит, якщо вам цікаво саме уявляти, а не дивитись + можливо ви не захочете собі спойлерити жоден виступ аж до півфіналів!

До речі, враховуємо, що з цього року, у півфіналах немає професійного національного журі — голосують лише телеглядачі.

Шматочки репетицій учасників першого півфіналу

1. Norway — Alessandra — Queen of Kings

Прокачати Ліверпуль як на Tomorrowland’і.

Alessandra

Відкриває півфінал виступ норвезької конкурсантки з італійським бекграундом — Алесандри Меле. Одразу відчувається з уривку, що поки є дизбаланс картинки та пафосності/епічності композиції. Тут про “дорогу королеві”, пані Розйобченко серед усіх королей, а от такого вайбу, як на норвезькому відборі (Melodi Grand Prix — прим. автора) не відчувається. І все ж таки, композиція — вже хіт TikTok'у та вірально вже набирає свої мільйони на платформах. Підкорегувати і підчистити до холоднокровної впевненості сам виступ та налаштувати холодний скандинавський бекграунд під номер і фінал не за горами. А там можна подумати і про топ-5…

⏩ Поки оцінка: 3,5 з 5
⏩ Прогноз: 4-е місце у півфіналі, прохід у фінал

2. Malta — The Busker — Dance (Our Own Party)

Троє на вечірці, якщо не рахувати фанк.

The Busker

Зізнатись чесно, композиція мальтійського тріо мене не вражала у часи її оголошення конкурсною. Занадто вона була фанковою і важкою для поп-композиції і аж досить важко було уявити, як з таким звуком можна буде обіграти тему вечірки. На репетиціях колективу вийшло викрутитись на ура — мальтійці привезли і будиночок, де є картонні учасники Євробачення від Мальти минулих років (справжніх то не вистачить дозволених слотів під кількість людей на сцені), є і червоний макет вінтажного автомобілю, і ліхтарі з лавками. Отже — це вистава у три дії, а сам гурт виглядає досить органічно виглядає в цьому мідтемповому номері з претензією на легкий нічний літній шлягер. Головне — щоб телеаудиторія повірила тусовщикам.

⏩ Поки оцінка: 3,0 з 5
⏩ Прогноз: 9-е місце у півфіналі, прохід у фінал

3. Serbia — Luke Black — Samo mi se spava

Фанати консолей початку 00-их, об’єднуємось!

Luke Black

Лютий кіберролик, у якому є багато посилань і на стрітфайтинги початку 00-их, і на стімпанк, і ще кожний єврофан за антуражем згадає ісландський гурт Hatari у 2019 році, але що варто відзначити: у серба номер виглядає сучасно, прогресивно і стильно, і це той епізод, коли він може перекрити абсолютно невокальну композицію з дуже посередньою хітовістю і дикою претензією на садомазохізм та суїцид. Адже конкурс Євробачення — це ж не тільки про пісні. Це також і про те, як хто вміє обіграти їх. Тим паче, завжди можна зіграти на “це не для всіх” та “авангарді”, і ще й на “постмодерні”.

⏩ Поки оцінка: 2,75 з 5
⏩ Прогноз: 6-е місце у півфіналі, прохід у фінал

4. Latvia — Sudden Lights — Aijā

Якби Muse чи Radiohead заспівали на Євробаченні.

Sudden Lights

Це — дуже стильний, інтелігентний і, головне, найлюдяніший номер цього півфіналу. Обігрування свого імені на ввімкненні/вимкненні прожекторів — респект. Особливо, як це поставлено на ТБ-трансляції. Виглядає, наче справжня професійна відеоробота, а не лайв-виступ. Сама ж пісня — красивий референс на “Don’t Cry” у Guns’n’Roses з головним підтекстом “Don’t Panic” у Coldplay, музичним драйвом “Time is Running Out” у Muse та настроєм Radiohead у “Paranoid Android”. Пам’ятаючи, що голосують лише телеглядачі, вперше на свій страх та ризик поставлю цей виступ на вихід у фінал і повірю в те, що європейському середньостатистичному слухачу все ще необхідна якісна, сучасна та прогресивна альтернатива.

⏩ Поки оцінка: 4,5 з 5 (найкращий номер півфіналу на мою думку)
⏩ Прогноз: 10-е місце у півфіналі, прохід у фінал

5. Portugal — Mimicat — Ai Coração

Локальне кабаре, якому би ціни не було у році так 2006-ому.

Mimicat

І якщо виступ на Festival da Canção давав ще відносні шанси виконавиці претендувати на півфінал з концептом, де були присутні шкіряні дивани, то після відверто урізаного номеру, абсолютно не залишається жодного розуміння, за рахунок чого португальська конкурсантка хоче завоювати серця європейського глядача. Пісня і перформанс відверто програють ідеям інших мовників років так на 15, і навіть спроба обіграти цей старомодний вайб абсолютно провалюється у недостатку ідей та якихось геніальних ходів, здатних хоча б якось вклинитись у боротьбу за місце під сонцем.

Хоча не можу не помітити, як же португальці кожного року показують середній палець усім “сучасникам” і вміло йдуть і йдуть, просуваючи власну локальну культуру, не схожу ні на що. Повага мовнику RTP — адже саме вони подарували нам Сальвадора Собрала, переможця Євробачення-2017 у Києві, а також — людину з добрим серцем, яка зараз підтримує нас. До речі, обов’язково послухайте, як він виконує “Обійми” Океану Ельзи.

⏩ Поки оцінка: 1,0 з 5
⏩ Прогноз: 15-е місце у півфіналі, непрохід у фінал

6. Ireland — Wild Youth — We Are One

Гурт fun, це ви?

Wild Youth

Ще одна стилізація під вінтажність, яка виглядає дуже захопливо, але одразу розбивається під тяжінням відверто клішованої пісні, яка не є нічим іншим, як калькою на хіт 2011-го року гурту fun. та Janelle Monáe — We Are Young. І тут, якщо вже обігрувати назву гурта та пісню, то може, для початку би вокалісту потрібно постаратись бути щирим у тому, що він робить чи хоча б додати енергетики, а то і зовсім давати вогню та сексу, як це робив за 50 років до нього Фредді Мерк’юрі з Queen. Поки абсолютно сирий, невпевнений виступ без хімії між учасниками, який може з таким бекграундом і зовсім страшенно грохнутись з півфіналу, у якому і так є перенасичення гітарними та не дуже гуртами.

⏩ Поки оцінка: 1,5 з 5
⏩ Прогноз: 12-е місце у півфіналі, непрохід у фінал

7. Croatia — Let 3 — Mama ŠČ!

Абсолютно не мілітарі виступ під абсолютно мілітарі композицію з абсолютно дивним інтерпретуванням.

Let 3

Все це би могло нагадувати непоганий стьоб та чорну іронію з червоно-коричневого совєтсько-російського диктаторського іга з естетикою, яку використовують наші сумські Хамерман Знищує Віруси, якби не одне але: гурт почав заграватись у всю цю мілітарі тематику і робити абсолютно дивні речі на фоні російсько-української війни. Що поки не дає особливої гарантії того, що це суцільний фарс та хайп на трагедії українського народу. Сам номер, окрім учасника, який косплеїть владіоміра владіоффшоровіча з ядерним потенціалом в його двох руках, абсолютно далекий від лірики, про яку співає гурт, а якщо в кінці дійсно Let 3 оголюються — то хочеться просто запитати: а до чого тут взагалі антивоєнний маніфест?

Хоча це той самий випадок, коли фрікшоу може спрацювати на глядацький загал і цей номер підтримають навіть у Європі.

⏩ Поки оцінка: 2,0 з 5
⏩ Прогноз: 8-е місце у півфіналі, прохід у фінал

8. Switzerland — Remo Forrer — Watergun

Стерильний концепт “нужна проста пєрєстать стрєлять” у обгортці янгольского обличчя.

Remo Forrer

Що, і кому, і навіщо може дати ще одна пацифістська композиція, яка абсолютно не має розуміння про справжню війну, я не знаю. Швейцарський учасник не може адекватно розставити акценти, де те саме “добро” і де “зло”, і що означає “нужно просто пєрєстать стрєлять”. Звичайно, номер під стать пісні та її виконанню: стандартний, без жодних швів та випуклостей, рівний і дубовий. Такі варіанти мають шанс на прохід, але і так само мають можливість просто загубитись серед більш яскравих та впевнених в тому, що вони несуть, учасників.

⏩ Поки оцінка: 1,25 з 5
⏩ Прогноз: 13-е місце у півфіналі, непрохід у фінал

9. Israel — Noa Kirel — Unicorn

Помпезний танцювальний спотфест на фоні досить посередньої танцювальної композиції.

Noa Kirel

У Ізраїля, загалом, всі карти на руках, щоб спробувати потягатись за топ-5 цього сезону. Композиція, хоч і дуже віддає колабораціями Девіда Гетти разом із Sia початку 10-их (“Titanium”, “She Wolf”), але підкріплена непоганим стейджингом неоново-бузкового кольору, а сама Ноа пробує у кінці виступу видавати перформанси у дусі будь-якого американської музичної премії. Однозначно не заявка на перемогу, але навести шуму (с) Go_A, може і буде.

⏩ Поки оцінка: 3,25 з 5
⏩ Прогноз: 3-є місце у півфіналі, прохід у фінал

10. Moldova — Pasha Parfeni — Soarele şi Luna

Колоритний етно-транс концепт бюджетного варіанту.

Pasha Parfeni

Екс-учасник ще одних колоротних молдовських старожилів Євробачення Sunstroke Project, зрештою, вирішив на другій спробі у конкурсі зіграти етнокарту. І вийшло навпрочуд впевнено. Карпатський вайб з трансильванським присмаком припаде до душі всім прихильникам національних колоритів. Але є пара але: всі ці міксфайтингові штучки після приспіву Паші потрібно відточувати і відточувати і загалом номер трохи ще повилизувати, бо сирість в усьому цьому вилізає з усіх щілин. А так — конкурувати з більш озброєнними та грошовитими до зубів перформансниками можна і потрібно.

⏩ Поки оцінка: 4,0 з 5
⏩ Прогноз: 5-е місце у півфіналі, прохід у фінал

11. Sweden — Loreen — Tattoo

Лорін — це як Том Бреді. Навіть через 10 років вона піде за ще однією потенційною перемогою.

Loreen

Ще один камбек з 2012-го, але на цей раз, вже про жодну бюджетність йти не може мова. Пісня Лорін, хоча й не є чимось революційним на цьому конкурсі, але все ще є ознакою високої якості шведської поп-індустрії та загалом Melodifestivalen’у, як національного відбору та локального мегашоу (хоча і віддає ж ця заявка Мікою Ньютон та ABBA, про це вже лише лінивий не написав!). В цьому номері мені дуже подобається, як зроблена картинка: це дань телефільмам BBC із 80-их: “Доктор Хто”, “Людина-невидимка”, можна ще згадати “Дюну” версії Лінча. Щось подібне ми вже бачили у 2010 році, коли турецькі maNga робили рвань у Осло.

Чи є це претензією на перемогу? Однозначно. Чи залізобетонно це перемога? Поки не впевнений, але шанси дуже великі.

⏩ Поки оцінка: 3,75 з 5
⏩ Прогноз: 2-е місце у півфіналі, прохід у фінал

12. Azerbaijan — TuralTuranX — Tell Me More

Oh, kiss me…

TuralTuranX

Насправді, приємна і дуже нетипова заявка від Азербайджану, яка, досить несподівано, йде у легкий ніжний поп-рок і могла би заїхати без проблем у якийсь молодіжний американський фільмець про кохання кінця 90-их — початку 00-их. Стривайте, так це ж вже було! (с) другий президент України. Дійсно, Sixpence None the Richer та їх “Kiss Me” та їх бесмертний вайб фільму “Це все вона” одразу приходить на думку після перегляду цього номеру.

Проблема в тому, що при всій теплоті та вайбовості номеру, не вистачає певного розуміння, чому в плані голосування за Азербайджан, у телеглядача цей номер має стояти на першому місці, а не на другому, третьому і так далі. Згадаємо історію з Tember Blanche на цьогорічному українському Нацвідборі: композиція дуже хітова та номер поставлений акурат до того, що заспівав дует, але глядачів це вразило акурат лише на третю позицію з кінця. Та й хлопці, на жаль, не Лі Неш з Sixpence None the Richer — не вистачає їм тої харизматичної ніжності, що була у техаської виконавиці.

⏩ Поки оцінка: 1,75 з 5
⏩ Прогноз: 14-е місце у півфіналі, непрохід у фінал

13. Czechia — Vesna — My Sister’s Crown

Жахливий псевдослов’янський корпоративний номер з українським приспівом та присмаком “мірних” наративів.

Vesna

Іноді хочеться вже криком кричати: “припиніть хайпити на нас!”. Гурт Vesna видав абсолютно жахливо зведений, багатошумовий та несмаковий трьохвилиний опус (з таким же відеорядом) з концептом що, от, були всі сестри, які дружили в мірє і добрє, але от одна сестра відкололась і почала творити фігню, а всі інші намагаються їй грозити пальчиком і казати “но-но-но”. Звичайно, ще й з українським приспівом. Ще й в кінці — “we stand with you”. Ніби це мало пояснюватись підтримкою України, але все виглядає загалом, як підтримка російських емігрантів, які втікли від війни і намагаються зображати із себе “жертв режиму”. До речі, одна з учасниць гурту, етнічна росіянка, яка в 2018 покинула країну-терориста і переїхала жити до Чехії.

Номер під стать пісні. Намагаючись грати у нову частину “Another Brick in the Wall” легенд британського психоделіку Pink Floyd, гурт вдаряється у якесь присовкованізоване об’єднання “слов’ян-демократів” на фоні тотального фонового негативізму. Що цим всім захотів показати гурт, який співає чеською, англійською, болгарською та українською, власне, й досі лишається незрозумілим, але осад від цього дуже неприємний.

Проблема в тому, що для типового європейського глядача ця проблема лишається незрозумілою. А дикушна трешова негативна картинка — виграшною (згадаємо схожий за концепцією та настроєм номер від Сербії того року, з таким же жахливим кліпом). Тому, “сестри красиві”, скоріш за все, без проблем йдуть у фінал, а от там вже доведеться залишитись осторонь фесту красивих картинок, бо цього року конкуренція на нормальні виступи відверто шалена.

⏩ Поки оцінка: 0,0 з 5
⏩ Прогноз: 7-е місце у півфіналі, прохід у фінал

14. The Netherlands — Mia Nicolai & Dion Cooper — Burning Daylight

Ви здивуєтесь, але це не про кохання.

Mia Nicolai & Dion Cooper

У таких номерах, зазвичай, акцентується увага на інтимності та психології. І тут виникає проблема, адже пісня, зовсім не про нерозділене кохання чи проблемні почуття, а про… депресивний стан, спричинений постійними пошуками себе! Тут вже виникає дисонанс. І найголовніша задача — відіграти емоційно, щоби камери впіймали двох втомлених життям людей, які не шукають почуттів, а шукають лише розради. Постановка нідерландського дуету занадто ж інтимна для такого і може викликати нерозуміння у глядацької аудиторії. Можливо, краще би вони сиділи спиною до спини одне одного, щоб акцент був не на погляд очі в очі?

⏩ Поки оцінка: 2,0 з 5
⏩ Прогноз: 11-е місце у півфіналі, непрохід у фінал

15. Finland — Käärijä — Cha Cha Cha

Electric Callboy у стороні сидять і плачуть.

Käärijä

Фінський учасник — один з фаворитів цього року. Вдалий електроніккоровий бенгер, в найкращих традиціях останнього матеріалу Electric Callboy (як же німці помилились з тим, що не взяли у відбір гурт того року), психоделії Die Antwoord та рейву Wargasm, вриваєтся в останній номер першого півфіналу і влаштовує справжній бардак на телеекранах і, напевне, у головах людей. Сам виконавець — абсолютно органічний у тому, що він робить і у що він вірить. Єдина проблема: стейджинг. Все ще картинка виглядає занадто кустарною і все це нагромадження а-ля шоу на каналі Discovery, де команди мали на сміттєзвалищі зібрати топ-вундервафлю за короткий проміжок часу, поки викликає більше питань, ніж відповідей.

Та Карії кидати виклик, здається, не проблема: він і сам кайфує з усього і робить справжнє шоу. Однозначний фан.

⏩ Поки оцінка: 4,0 з 5
⏩ Прогноз: 1-е місце у півфіналі, прохід у фінал

На даний момент, це всі учасники першого півфіналу пісенного конкурсу Євробачення-2023! Незабаром очікуйте другу частину. А якщо вам цікаво приєднатись до спільноти таких же єврофанів, поспілкуватись чи приєднатись до єврофанського руху України, приєднуйтесь:

OGAE Ukraine (офіційний фанклуб Євробачення в Україні):

Telegram
Instagram
Twitter
Youtube
(OGAE Ukraine)
Youtube (Євробачення в Україні)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Eugene Bondarev
Eugene Bondarev@Vigilante1834

2.1KПрочитань
4Автори
23Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Тепер я можу не лише подивитися огляд на Євробачення, а й почитати.

Особисто мене вразила Фінляндія) Дуже круто, харизматично та впевнено)

Вам також сподобається