Як бізнес використовує кольори для впливу на клієнтів

Запрошую вас підписатись на мій Телеграм канал, де ви знайдете цікаві статті та новини на тему бізнесу, саморозвитку, технологій та культури.

Один і той самий колір може мати різні значення у різних культурах і країнах. Що ваші кольори говорять про вас або ваш бренд? У цій статті поговоримо про те, як бізнес використовує психологію кольору щодня, щоб доносити цільові повідомлення до своїх клієнтів і викликати необхідні емоції.

Ось декілька прикладів сприйняття кольорів і їхнього зв'язку з бізнес-брендингом.

У західних культурах синій колір сприймається як розсудливий, стабільний і надійний, тому він домінує у фінансовому секторі, що можна побачити на прикладі брендингу та веб-сайтів Barclays, Deutsche Bank, Visa та RBS, які виконані у блакитному кольорі.

Однак у східних культурах, особливо там, де сповідують індуїзм, синій колір означає безсмертя.

Pepsi

У 1950-х роках компанія Pepsi змінила колір своїх торгових автоматів з продажу пепсі-коли в Південно-Східній Азії з темно-синього на крижано-блакитний, який, на їхню думку, освіжає, втамовує спрагу. Однак у цій частині світу світло-блакитний - це колір смерті та скорботи. Стрімке падіння ціни на акції компанії в регіоні незабаром наштовхнуло їх на думку про помилку.

Nivea

Німецький бренд догляду за шкірою, настільки захищає відтінок синього, який компанія використовує з 1924 року, що зробила його своєю торговою маркою.

Facebook

Характерний синій відтінок Facebook може бути спробою створити солідний, надійний імідж. Або це може бути тому, що це один з небагатьох кольорів, які засновник Facebook Марк Цукерберг, дальтонік, може правильно розрізняти, як він пояснив в інтерв'ю The New Yorker.

Disney

Після успіху фіолетових вивісок і маркетингових матеріалів компанії в США, Disney застосував ту ж кольорову гаму до свого нещодавно відкритого Євро-Діснею в 1992 році. Через два роки, коли курорт був ребрендований на "Діснейленд Париж", від фіолетової теми відмовилися.

Маркетингові дослідження показали, що фіолетовий сприймається в США інакше, ніж у католицькій Європі, де цей колір символізує смерть і розп'яття.

Crayola

Кольорова крейда Crayola "Індійський червоний" була названа так тому, що схожий на глину пігмент походить з Індії. Однак у 1999 році вони змінили назву на "Каштановий" на випадок ненавмисної образи корінних американців.

Coca-Cola

Кока-кола ідентифікує свій всюдисущий напій червоним кольором з 1890-х років. Спочатку напій розповсюджувався в бочках, і компанії потрібно було уникнути плутанини з аналогічними бочками, що містили алкоголь з високими податками. Тому вони почали фарбувати свої бочки в червоний колір, і з тих пір вони виділяються з натовпу.

McDonald's

В Індії на сайті McDonald's переважає червоний колір, оскільки в цій країні він вважається дуже сприятливим.

Однак, перейдіть на шведський сайт McDonald's, і ви не побачите там червоного кольору.

Замість нього на сайті використано зелений і жовтий - кольори, які асоціюються у місцевих жителів зі здоровим, екологічно чистим способом життя.

Lipton

Найбільший у світі бренд чаю Lipton одразу впізнається на більш ніж 110 ринках по всьому світу завдяки своєму жовтому брендингу.

Компанії все ще вдається адаптувати свій візуальний брендинг до кожного регіону, однак, координуючи класичний жовтий колір з іншими образами, обраними для відображення культури та кольорових уподобань відповідної нації.

Uber

У минулому Uber використовував 65 різних кольорових палітр для розгортання точного брендингу в кожній локації, де він працює.

У 2018 році дизайн-студія Wolff-Olins співпрацювала з внутрішньою командою дизайнерів Uber, щоб створити брендинг, який би швидко адаптувався до 660+ міст по всьому світу, де працює ця компанія.

Створюючи свій новий бренд, Uber переслідував дві ключові цілі: простота та глобальне використання.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

18KПрочитань
17Автори
90Читачі
Підтримати
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається