Як компанія “Пепсі” стала власником 6-го у світі воєнно-морського флоту?

Написано для Телеграм-Каналу “ДСВ Українською

У 1959 році, у самий розпал Холодної війни, СРСР та США вирішили провести у своїх країнах виставки. До США приїздила виставка з Радянського Союзу, а в СРСР приїздила американська. Кожна зі сторін дивилася на виставку по-своєму, СРСР використовував її для пропаганди комуністичного строю, а США шукала нових покупців американської продукції.

Одним з ключових персонажів цієї історії є ветеран ДСВ, військовий пілот, який у 1947 році влаштувався на роботу на один з заводів компанії Пепсі, а через 10 років дослужився до поста керівника міжнародного напряму, його звали Дональд Кендалл. Він бачив у виставці грандіозну можливість "Проштовхнути" продукцію своєї компанії на ринок СРСР, і не прогадав. Основною ціллю Кендалла була не просто пляшка "Пепсі" на виставці, а фотографія Хрущова, який дегустує його продукцію, тому він пішов на деякі хитрощі.

Кендалл особисто розпорядився разом з вже готовим напоєм привезти певну кількість інгредієнтів, а також по дорозі на виставку купив трохи "Радянської води". На виставці Кендалл "Випадково" підвів Хрущова до стенду з "Капіталістичною" газировкою, на якому стояли дві пляшки. В одній з них був напій, що привезли з США, а другий приготували вже тут, з місцевої води. Кендалл запропонував Хрущову випити по стаканчику з обох пляшок, і сказати, яка йому подобається більше, з "Американської" води, чи з "Радянської". Звісно, Хрущов не зміг упустити такий шанс сказати, що навіть вода у СРСР краще, ніж у Америці, і випив два стаканчика Пепсі, та потрапив майже на всі американські газети.

Микита Хрущов п’є газировку “Пепсі”

Час йшов, і в 1970 році Кендалл знов прибув до СРСР, на цей раз він був налаштований не показати "Пепсі" на виставці, а завезти її на радянський ринок. Ще два роки він домовлявся з міністром харчової промисловості СРСР, і в 1972 році нарешті оголосив, що з наступного року компанія "Пепсі" виходить на радянський ринок.

Але, за все треба платити. А чим ви заплатите, якщо радянські рублі не потрібні ні США, ні всьому світу, так само як і долари не потрібні СРСР? Відповідь - бартер. В обмін на поставки газировки у СРСР, компанія "Пепсі" отримувала ексклюзивне право продавати в США горілку "Столична", а також регулярні її поставки.

undefined
Радянські школяри та студенти поряд з кіоском, де продають “Пепсі”

Такий порядок тримався до 80-х років, коли громадяни СРСР вживали все більше Пепсі, а громадяни США не вживали стільки ж горілки. Аби задовольнити потреби народу у газировці, Брежнев, в обмін на будування нових заводів по виробництву Пепсі, запропонував керівництву компанії... Зброю. В якості оплати компанії "Пепсі" було віддано:

1 Фрегат

1 Есмінець

1 Крейсер

17 Дизельних підводних човнів

Оскільки "Пепсі" не збиралася починати справжню віну з "Кока-Колою", флот був перегнаний у Швецію, де човни розпиляли на металобрухт, а головний герой нашої історії - Дональд Кендалл у телефонній розмові з радником президента США з питань безпеки тоді сказав: "...Ми роззброюємо СРСР швидше, ніж це робить армія США..."

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ДСВ Українською
ДСВ Українською@dsv_ukr

Пишемо про Другу Світову Війну

232Прочитань
0Автори
6Читачі
На Друкарні з 27 грудня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Цікава історія

Вам також сподобається