Як морські дрони змінили війну

Доброго дня, друзі, вітаємо вас на нашому аналітичному каналі, де ми будемо надавати вам актуальну та унікальну інформацію про події, які мало освітлюються, або спеціально замовчуються в українському суспільстві.  Наша мета: знайти, проаналізувати та донести, а ваша: додивитися відео до кінця та дати фітбек у коментарях.

Розділ 1: СПІВВІДНОШЕННЯ СИЛ

Війна в Україні є абсолютно феноменальною та історичною: з одного боку на сході йде кровопролитна та виснажлива битва піхотинців за мотивами Вердену, з іншого – в небі ведуться повітряні бої між БПЛА, а в морі безпілотні катери розносять дороговартісні кораблі. Я хочу поговорити про технологічний прорив України та чорноморський геймченджер-морські дрони. Що взагалі вони із себе уявляють. Які успішні операції вдалось провести. Яка реакція Росії та вплив на експорт нашого зерна.

Для загального розуміння ситуації спочатку поговоримо про обстановку в Чорному морі та сили сторін. Як нам відомо на початку війни рф змогла без труднощів встановити контроль над чорним морем завдяки перевазі їхнього флотуї та його озброєння. Як наслідок: кораблі ворога без особливої загрози могли обслуговуватись та вести вогонь прямо із бухти Севастополя, де розташовується головна база Чорноморського флоту. В купі із окупацією Зміїного та захопленням Бердянська і Маріуполя з подальшим встановленням контролю над усім Азовським морем, Москва змогла паралізувати наші дії в Чорному морі на великий проміжок часу та стабільно здійснювати терор ракетним озброєнням.

Але, на щастя, ми теж не стоїмо на місці, крилаті ракети Нептун та морські безпілотники в купі із західними поставками ракет Гарпун, які найпершими почали створювати небезпеку для флоту РФ, дали свій суттєвий результат. І якщо про знищення крейсеру «Москва» ракетою «Нептун» майже усі чули, то про досягнення у використанні надводних дронів відомо не такій кількості людей. Наприклад, зараз Росія вже повністю відмовилась від планів десанту на Одесу, перебазувала свої кораблі до Новоросійську, а зерновий коридор працює і без участі країни-терориста.

Сам по собі, морський дрон - це невеликий безпілотний катер, начинений вибухівкою, котрий детонує при наближенні до цілі або контакту з нею. Він оснащений інфрачервоною камерою, супутниковою антенною та іншим навігаційним обладнанням для успішного керування оператором. Цікаво, що така  зброя все-таки не є відкриттям , бо ще німці під час першої світової намагались використовувати схожий механізм: у спробах прорвати морську блокаду Британії, інженери німецької армії розробили безпілотний катер , який керувався за допомогою кабелю та коригувався гідролітаком, через що й не зміг себе зарекомендувати безпосередньо під час бойових дій.

Тому технологія морського дрону відійшла на другий план аж до нашого часу, поки російсько-українська війна не почала диктувати інші правила ведення війни: технології та новітні розробки вдало нівелюють кількісну перевагу. І вже наші фахівці, на превелике щастя, змогли втілити ці ідеї в механізм надводних дронів. Й хоча до ідеалу ще далеко, але ми продовжуємо вірити в геній наших інженерів, той геній, який допоміг нам вистояти на початку повномасштабного вторгення і якого нам так не вистачало протягом 8 років.

Розділ 2: ЗАСТОСУВАННЯ ТА ОПЕРАЦІЇ

Вперше про використання надводних дронів стало відомо 29 жовтня 2022 року під час атаки на Севастопольску бухту, коли було уражено три кораблі ВМФ рф. Зокрема було підбито РК адмірал Макаров, який вважався флагманом Чорноморського флоту після потоплення крейсеру «Москва». Спочатку про участь морських дронів в цій операції не було жодної інформації.

Крейсер «Москва»

Пізніше офіс президента все ж таки підтвердив використання надводних дронів, що викликало великий резонанс та радість в українському суспільстві. Реакція РФ, в свою чергу, не змусила себе довго чекати, вона була «жорстка та рішуча»: Путін наважився на продовольчий шантаж, покинувши зернову угоду (до якої ми пізніше дійдемо), але швидко отримав по шапці від Ердогана та дав задню.

Наступна атака сталась вже 24 травня 2023 року, коли дрони пошкодили розвідувальний корабель «Іван Хурс» за 400 км від берегу. Він є єдиним кораблем  такого типу у Чорноморському флоті та одним із двох у всьому ВМФ Московії. Після черги успіхів із використанням надводних дронів на великі відстані у всіх  виникло логічне бажання позбутися ракової пухлини у Керченській протоці під назвою Кримський міст, а 17 липня Сили Оборони зробили спробу виконати це бажання і за допомогою морських товаришів один проліт мосту обвалили, а другий пошкодили.

Але важливо зазначити, що на даний момент чітко зрозуміло: міст можна повністю знищити тільки у разі здійснення комбінованого удару із використанням морських, повітряних дронів та ракет.

Омріяна ціль кожного українця

Спершу наші спецслужби не брали на себе відповідальність і намагались тримати такого типу операції в секреті, але через місяць голова служби безпеки підтвердив, що атаки на міст були сплановані СБУ в тандемі із ВМС. На жаль, росіянам вдалось за невеликий проміжок часу відновити рух по мосту, але найголовнішим наслідком цієї події стало розуміння усіма, що навіть без власного флоту Україна здатна навʼязати бій окупанту у Чорному Морі та його околицях. На цьому використання надводних дронів не завершилось:

·       десантний корабель «Оленегорский горняк»,

·       нафтовий танкер SIG,

·       сторожовий та патрульні кораблі Пытливый, Василий Быков, Сергей Котов, Павел Державин,

·       носії ракет Буран-М та Самум, катер Тунец (потери ру флота)

Усі ці втрати були завдані нашою державною розробкою, завдяки якій Чорноморський флот зазнав неминучих збитків та репутаційних втрат.

 Розділ 3 : ОСОБЛИВОСТІ МОРСЬКИХ ДРОНІВ

Для розуміння життєвої необхідності у такому типі озброєнні варто трохи сказати про можливості ВМС України, а точніше про відсутність цих можливостей. За даними The Military Balance до складу  наших морських сил входять 3 бойових кораблі, 5 катерів і один тральщик. Не будемо забувати, що в Туреччині для потреб ВМС України будується 2 корвети класу ADA.

Описуючи наші ВМС легше сказати чого в нас немає. Я говорю про:

·       підводні човни, що унеможливлює ведення непомітного спостереження та глибинної розвідки в акваторії;

·       фрегати, що не дає нам можливість будувати потужне ударне угрупування кораблів;

·       ВДК, які дали б можливість проведення морських висадок

·       авіаносець, потреба в якому взагалі під сумнівом через обмеженість наших морських володінь.

На нашу думку Україні слід розробляти власну гібридну оборонну, наголошу саме оборонну стратегію, куди ну дуже класно вписуються наші «механізовані дельфіни».

На противагу нашим спроможностям, флот РФ налічує близько 43 бойових кораблів, вже не кажучи про інші типи суден. Зверну увагу, що у ворога є можливість побудови як оборонних, так й наступальних угрупувань. Хоча останнє ми їм трохи урізали, знищивши за 2 роки 4 ВДК.

Втрати ВМФ РФ

Повернемося до нашої головної тематики, а саме особливостей. Напевно усі розуміють принцип керування і застосування безпілотних катерів, а тому для більш чіткого уявлення, я хочу провести порівняння між ракетним катером ВМФ рф «Ивановец» та українським надводним дроном Магура, який і знищив дану російську бойову одиницю.


А перед порівнянням прошу підтримати нашу ініціативу, підписавшись на наш інформаційний ресурс у телеграм. Окрім того є посилання на patreon та buymeacoffee, якщо хтось з глядачів матиме можливість й бажання підтримати наш подальший розвиток фінансово. Усім низький уклін й повернімося до аналізу.


По-перше, ціна катера Московії, за інформацією ГУР, становить 50-60 млн. доларів, в той час, як повний комплекс українського дрону коштує близько двохсот сімдесяти трьох тисяч доларів. Здійснюючи прості математичні підрахунки, ми можемо зрозуміти, які збитки та втрати несе ворог, у разі нашого успішного застосування.

По-друге, варто сказати про екіпаж, який становить 41 особу у великому ракетному катері, в той час, коли для використання «Магури» необхідна лише робота оператора-навідника.

Важливо розуміти, що екіпаж будь-якого корабля - це не піхота, яку можна підготувати за місяць, тому навіть фінансові збитки від втрати морського судна не так сильно бʼють по Москвії, як втрата висококваліфікованих спеціалістів.

По-третє, габарити та швидкість. Ми бачимо різницю неозброєним оком: російська модель більше +- у 10 разів, що робить її набагато вразливішою мішенню. Також звертаємо увагу на дальність плавання Магури, яка становить 400 морських миль проти тисячі шестисот миль катера «Ивановец».

Але, друзі, звісно ми не УНІАН та телемарафон, тому не будемо розганяти суцільну перемогу, і одразу скажемо про декілька недоліків дронів.

Українські безекіпажні катери вже відігнали ворожі кораблі до Новоросійська і продовжують кошмарити їх і там, але ніхто не заважає Москві завдавати удари із акваторії Азовського моря.

Також одним із ключових недоліків надводних катерів є те, що більшість із них використовують супутниковий звʼязок Старлінк, який , як ми знаємо, належить вельмишановному Ілону Маску, котрий легко може його обірвати, повністю паралізувавши роботу катера, як вже це було в 2022 році. Тоді мільярдер злякався застосування ядерної зброї у відповідь на атаку по кораблям рф і відключив старлінк в районі Криму, тим самим не давши дрону нанести удар.

Зв‘язок Starlink

Я кажу «більшість із них», тому що за відкритою інформацією атаку на Кримський міст 17 липня здійснювали дрони, які використовували вже спецзвʼязок, що забезпечили небайдужі волонтери.

На жаль, треба ще підсипати ложку дьогтю, сказавши про відсутність як такого державного фінансування: все що ми в цій сфері маємо - це кошти з платформи United24, створеної з ініціативи президента. Ця платформа діє в тісному співробітництві із СБУ та ГУР, спеціалісти яких і є безпосередніми операторами морських дронів. Із цього випливає повна відсутність державної освіти чи певних курсів у сфері морських безпілотників, якими, наприклад, міг би займатися Інститут ВМС в Одесі.

На даний момент відомо про фінансування тільки від окремих волонтерських організацій та західних партнерів, як наприклад , Нідерландів, котрі виділяють нам 17 млн.євро на морські дрони в рамках двостороннього співробітництва в сфері безпілотних апаратів.

Тому всі разом донатимо на United24 та покладаємо надію на потужні кроки нового роду військ - Сили безпілотних систем. 

Усе це свідчить лише про те, що ми не маємо права ні на секунду зупинятись у розвитку технологій морських дронів, і можливо поки рано казати про перспективи проведення операцій в Азовському морі, але ми повинні прагнути до такого роду діяльності, як складової нинішньої морської війни із РФ. Власний звʼязок є одним із багатомільйонних кроків для розбудови незалежних морських сил, які в майбутньому повинні стати гарантом безпеки в морі, не покладаючись на ресурси партнерів, а тим паче на усіляких впливових осіб, які переслідують свої інтереси.

Розділ 4: ОЗБРОЄННЯ

Після усіх попередньо сказаних фактів треба поговорити про озброєння та перспективу розширення його спектру у морських катерах. Продовжимо проводити аналогію з тим же «Ивановцем», котрий озброєний протикорабельними ракетами «Москіт», артилерійськими та зенітними гарматами калібру 76 та 30 міліметрів, а також ЗРК «Ігла» для знищення повітряних цілей. Погодьтесь , перелік озброєння виглядає дуже потужно, надаючи катеру можливості як для захисту, так і для нападу, але наша розробка змогла прорвати цю комплексну оборону.

І ,на мою думку, цьому посприяли наступні фактори:

·       неочікуваність,

·       використання декількох дронів та наявність ракет на борту, які і викликали детонацію.

·       А також – ШВИДКІСТЬ. Нагадаю, що наші дрони наразі є найшвидшим об’єктом в Чорному морі зі швидкістю в 75 км/год.

Морський дрон “MAGURA”

Довівши спроможність «флоту дронів» знищувати великі кораблі, українська інженерія почала удосконалювати існуючі зразки ракетним озброєнням.

Серйозною загрозою для надводних катерів є ворожа авіація, яка здатна знищити дрони однією ракетою, тому було прийнято рішення оснастити Магуру ракетами класу повітря-повітря Р-73, яких, на щастя, в нас на озброєнні достатньо. За рахунок інфрачервоної головки самонаведення ракети здатні, як мінімум здійснювати психологічний тиск на авіацію ворога, яка не буде почувати себе так впевнено у повітрі. Також за інформацією СБУ на дрон Sea Baby було встановлено зменшений аналог рсзв «Град», яка вже активно відпрацьовувала по окупантах на Кінбурській Косі.

РСЗО на дроні “Sea Baby”

Таким чином, морський дрон вже перетворюється на повноцінну надводну платформу, на яку в перспективі можна встановляти ще більший спектр озброєння. Наприклад, у майбутньому на таких надводних платформах ми могли б спокійно встановлювати переносні ЗРК по типу «Ігли», Стінгер, Starstreak або великокаліберні керовані кулемети, що було б досить ефективним у боротьбі з авіацією.

ПЗРК на дроні “Sea Baby”

По суті, скоро ми прийдемо до того, що будь-яке ПЗРК та реактивні системи зможуть вести вогонь прямо в морі, використовуючи морські дрони, як платформи. А отже, морських операцій буде ще більше, а флоту Московії в нашому Чорному та Азовському морях ще менше. Це має призвести до втрати морського контролю, який буде відігравати ключову роль у разі битви за Крим.

Головне в сфері морських безпілотників, як і у всіх інших сферах - це постійний розвиток і удосконалення: наприклад, найефективнішою зброєю проти наших катерів є не тільки ракети, а й корабельні та авіаційні кулемети. Але і на це питання інженери знайшли відповідь, надавши «морським малюкам» велику швидкість 

Також нещодавно американське видання Wall Street Journal написало доволі розлогу статтю, в якій заявило про застосування дронів Sea Baby, як мінних загороджувачів, і що саме в такий спосіб було знищено кораблі Павел Державин та Самум. За словами автора статті дрон використовує сто вісімдесяти кілограмові сучасні міни із пластиковим корпусом. Ця інформація, на мою думку, є правдивою, адже під час знищення того ж Павла Державина не було зафіксовано момент атаки, а тільки кадри, на яких корабель втрачає хід. Такий спосіб знищення має місце бути, враховуючи можливість дрона повернутись на базу після встановлення міни.

Розділ 5: ЗЕРНОВА УГОДА

Настав час поговорити про зернову угоду, її видозміну із часом та вплив на неї морських дронів.

Зернова угода - це домовленість між ООН, Туреччиною, Україною та РФ про створення безпечних морських коридорів для транспортування зерна, яка була підписана 22 липня 2022 року, припинивши своє існування майже роком пізніше через вихід РФ із домовленостей.

“Карта” Зернової угоди

Московії як завжди було абсолютно байдуже, що Україна забезпечувала понад 10% відсотків усього експорту агрокультур по всьому світу. Путін вирішив зробити ставку на терор і запропонувати світу вкрадене зерно із окупованих територій. Також із припиненням дії угоди РФ почала наносити удари по портовій інфраструктурі Одеської області, знищуючи тони зерна. І хоча Володимир Зеленський пропонував пролонгацію угоди без участі Москви , слабкий ООН ідею не підтримав, адже не був здатний її забезпечити. 

Тому ми вчинили абсолютно правильно, як того вимагають реалії війні із неадекватним противником. Україна своїми силами та силами зацікавлених союзників, таких як Болгарія та Румунія, які суттєво допомогли нам у розмінуванні, створила гуманітарний коридор для вивозу зерна, який функціонує і по сей день. А Зеленський заявив, що усі судна, які будуть йти і розташовуватись в портах на окупованих територіях чи в Росії будуть розглядатись як судна воєнного призначення, що є абсолютно легальною ціллю для ураження.

На щастя, в гуманітарному коридорі зацікавлені й країни заходу, котрі підтримують наше рішення фізично: американський літак ДРЛВ «Посейдон» та британські ВПС активно патрулюють у Чорному Морі задля утримання Путіна від здійснення ударів по портам, про що заявив британський уряд. Цікаво що Туреччина, бачачи успіх нашого «гуманітарного коридору», вирішила доєднатися до зацікавлених країн, допомагаючи із розмінуванням та забезпеченням захисту торгових суден.

Варто підкреслити, що Шойгу обумовлював вихід із зернової угоди не тільки не виконанням вимог рф, а й застосуванням Україною морських дронів, які нібито уражали цивільні судна Московії. Не розкриваючи усі карти, скажемо, що, не в останню чергу завдяки морським дронам ми змогли деблокувати найбільший порт України «Південний», а також порти в Одесі та Чорноморську, відігнавши ворожі кораблі на безпечну відстань.

Який же результат наших успіхів?

У квітні поточного року Україна експортувала найбільший обсяг зернових та олійних культур з початку повномасштабного вторгнення, а саме — 6,6 млн тонн. За інформацією Британської розвідки, українські порти забезпечили транзит тисячі шестисот (1600) суден і експорт 45 млн. тон вантажів. Також  завдяки гуманітарному коридору Україна  майже вийшла на рівень довоєнного експорту, що є найбільшим аргументом для продовження розвитку наших морських систем і подальшого систематичного вичавлювання Москви із наших морів.

Розділ 6: ВПЛИВ НАШИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА СВІТ

Підсумовуючи усе описане, хочеться сказати про вплив нашої технології на глобальний світ. Прямо зараз в ОАЄ українська компанія Highland System закінчує розробку надсучасного підводного човна «Kronos”, який за характеристиками є невидимим під водою та веде вогонь ракетами-торпедами.

Морський дрон “Kronos”

В контексті нашої війни цей човен міг би стати нічним жахіттям для флоту рф , якому буде край важко навіть не знищити «Kronos”, а хоча б його виявити. Також він міг би стати суттєвою контр зброєю проти підводних човнів Московії, які є частиною ядерної тріади.

Розробник припустив можливість закупівлі човна нашим міністерством оборони, яке в свою чергу поки що відмовчується.

Війна йде вже три роки, протягом яких як ми, так і ворог постійно копіюємо розробки один одного і безперервно розвиваємось, тому морські дрони не стали виключенням.

Наприкінці 2023 року РФ представила свій аналог безпілотного катера, який отримав назву «Одуванчик». Поки що мова йде про менше корисне навантаження, порівняно із нашими моделями та про відсутність камери і антени супутникову звʼязку, але в той же час заявлена швидкість є більшою за Sea Baby. Подивимось що з цього вийде , адже “Одуванчик» був представлений пів року тому та зараз ми достеменно не знаємо яка кількість безпілотників вже виготовлена та ще буде виготовлятися.

Варто підкреслити, що цілі російського дрона будуть все-ж таки відрізнятися, скоріше за все вони будуть намагатися бити по морській інфраструктурі, а не по кораблях, яких в нас майже немає.

Також лояльні до рф Єменські хусити представили свій безпілотний катер Tufan-1, і хоча його швидкість та бойова частина значно поступаються нашій моделі, це не заважає терористам знищувати цивільні судна, які не мають відповідного захисту від ураження.

Звісно, і дві найсильніші армії не стоять на місці: Китай та США вже мають декілька різних варіацій морських дронів. Із цікавого хочеться підкреслити, що США планує розробити повноцінний флот безпілотних кораблів-роботів, а Китай в цьому році представив проєкт безпілотного корабля, котрий буде здатний нести 8 зенітних ракет, а також мати 24 пускові установки під дрони-камікадзе.

Схоже, друзі , ми з вами стаємо свідками початку нової ери морських боїв: якщо раніше ставка робилась на затяжні  та довгі бої між умовними корветами та крейсерами, то зараз бачимо крен у сторону швидких морських дронів, яких будуть намагатися інтегрувати в ті ж самі бойові кораблі завдяки раніше сказаним причинам: маневреність, безпека для особового складу, простір для постійної модернізації та дешевизна у виробництві.

Але перед тим як змінювати світ нам все ж варто не стати на коліна та позбутися Азійської ракової пухлини.

Наша задача: тримати інформаційний фронт й забезпечувати вас неупередженою інформацією.

Ваша задача: донатити, розповсюджувати якісну інформацію та допомогати усіма можливими способами. Дякую за перегляд, до зустрічі.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
✙CONFLICT CAPITAL✙
✙CONFLICT CAPITAL✙@conflictcapital

ми "кухарі" аналітичних статей

593Прочитань
3Автори
18Читачі
Підтримати
На Друкарні з 4 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається