Вона, ймовірно, залишатиметься жорсткою щодо Росії та Китаю, а також критикувала Ізраїль за обмеження гуманітарної допомоги в Газу.

Якщо віцепрезидент Камала Харріс буде обрана президентом у листопаді, вона прийде на посаду з досвідом зовнішньої політики, здобутим під час роботи сенатором у період президентства Дональда Трампа та перебуванням на посаді віцепрезидент при одному з найобізнаніших президентів у міжнародних питаннях в історії США.

У більшості сфер Харріс, ймовірно, продовжуватиме багато зовнішньополітичних цілей президента Джо Байдена. Адміністрація Харріс, ймовірно, надаватиме сильну підтримку військовим зусиллям України та продовжуватиме ініціативи щодо поглиблення союзів в Азії та Тихоокеанському регіоні у відповідь на геополітичний підйом Китаю. Вона, ймовірно, також забезпечуватиме міцну підтримку Ізраїлю та іншим союзникам на Близькому Сході.

Щодо війни Ізраїлю з ХАМАС, Харріс висловлювала більше співчуття до ситуації палестинців, що може вплинути на арабо-американських виборців і тих, хто стурбований підтримкою Байдена у війні Ізраїлю в Газі.

Лілі Грінберг Колл, яка пішла з посади спеціального помічника начальника штабу Міністерства внутрішніх справ через незгоду з непохитною підтримкою Байдена стратегії Ізраїлю, висловила надію на Харріс. Вона вважає, що Харріс повинна слухати більшість американських виборців і використовувати всі можливості адміністрації, включаючи зупинку передачі наступальних озброєнь, для досягнення тривалого припинення вогню та обміну заручниками.

Бувши сенатором, Харріс висловлювала менш агресивні настрої щодо військової присутності США на Близькому Сході, і її жорсткі позиції, включаючи ставлення до Саудівської Аравії, Індії та Туреччини, можуть ускладнити її взаємодію з союзниками на Близькому Сході та в Азії.

До того як стати сенатором, Харріс здебільшого працювала в правоохоронних органах. Вона прийшла на посаду віцепрезидента з відносно невеликим досвідом у зовнішній політиці, що залишило її залежною від традиціоналістів-порадників, як зазначає Джим Таунсенд, колишній офіційний представник Пентагону і НАТО.

Попри це, її досвід як сенатора і віцепрезидента, який став помітним після виходу Байдена з перегонів і його оголошення про кандидатуру Харріс, відкриває можливість для розуміння того, як адміністрація Харріс може підходити до важливих геополітичних викликів і як її команда намагатиметься компенсувати її недоліки.

Харріс виконувала роль представника президента на світових заходах. Вона відвідала саміт ASEAN 2023 замість Байдена. Для європейських союзників важливо, що Харріс замінила Байдена на щорічній Мюнхенській безпековій конференції у 2022 році, де висловила підтримку президенту України Володимиру Зеленському, коли Росія готувалася до вторгнення, і знову у 2023 році, коли тривав бойовий конфлікт.

"Якщо Байден не планував поїздку, для неї це була можливість зустрітися з європейськими лідерами та допомогти їй освоїти аспект зовнішньої політики: Європу та НАТО," — сказав Таунсенд. "Її участь у делегації допомогла розширити її досвід у міжнародних справах і вивести з каліфорнійської перспективи."

Представник Вашингтона Адам Сміт, який підтримує відкриту конвенцію для вибору наступника Байдена, зазначив, що участь Харріс у Мюнхені доводить її готовність до світової сцени.

"Вона пройшла стрес-тестування," — сказав Сміт в інтерв'ю під час Республіканської національної конвенції. "Вона була головним представником адміністрації на Мюнхенській безпековій конференції, захищаючи нашу роль в Україні, НАТО та світі, і була дуже сильною."

Її час під керівництвом Байдена також став плюсом, стверджують прихильники.

"Вона мала чотири роки навчання у президента Байдена, який має одні з найсильніших навичок у зовнішній політиці серед президентів, і все більше брала на себе лідерство у представництві США на міжнародній арені," — зазначив колишній офіційний представник адміністрації.

Ось що потрібно знати про її зовнішню політику:

Її досвід як сенатора

Протягом чотирьох років у Сенаті Харріс була членом комітетів з розвідки та національної безпеки, за що отримала похвалу від колег за свій "досвідчений" підхід до роботи в цих чутливих комітетах. Вона також здійснила кілька міжнародних поїздок як сенатор, відвідавши Афганістан, Ірак, Йорданію та Ізраїль у 2017 і 2018 роках.

Як і більшість демократів, Харріс проголосувала за підтвердження відставного генерала Джима Маттіса на посаду першого міністра оборони Трампа і за надання йому виключення з федерального закону, який забороняє відставному військовому служити міністром оборони протягом семи років. Вона проголосувала проти призначення Майка Помпео і Джіни Хаспел директорами ЦРУ. Вона також виступала проти призначень Рекса Тіллерсона і пізніше Помпео на посаду державного секретаря та призначення Марка Еспера міністром оборони Трампа.

Найкращі радники

На посаді віцепрезидента Харріс має національного безпекового радника Філіпа Гордона, який служив в адміністраціях Обами та Клінтона. Спочатку Гордон був заступником національного безпекового радника Харріс і замінив Ненсі МакЕлдоні, представника Ради національної безпеки Клінтона. Гордону притаманне глибоке знання Європи та великий досвід роботи на Близькому Сході.

Заступницею національного безпекового радника Харріс є Ребека Ліснер, колишня планувальниця в Раді національної безпеки, де вона керувала створенню Національної стратегії безпеки адміністрації.

На відміну від Трампа і його партнера по виборах сенатора Дж.Д. Венса (республіканець, Огайо), провідні співробітники національної безпеки Харріс є "традиціоналістами" та "міжнародниками".

"Їхні погляди, думаю, добре вписуються в адміністрацію Клінтона чи Обами. Вони є прямолінійними традиціоналістами в зовнішній політиці," — сказав Таунсенд. "Це продукти міжнародного порядку, заснованого на правилах після Другої світової війни."

Росія та Україна

Як і Байден, Харріс активно підтримує Україну і, ймовірно, продовжить його політику. У червні Харріс представляла США на Саміті Миру в Україні, де мала шосту зустріч з Зеленським. Вона висловила сильну підтримку трансатлантичній співпраці в підтримці Києва.

У інтерв'ю NBC News цього року Харріс зазначила, що Україна може розраховувати на підтримку Вашингтона, поки триває війна. "Україна потребує нашої підтримки," — сказала Харріс. "І ми повинні її надати."

На цьогорічній Мюнхенській безпековій конференції Харріс також підтвердила зобов'язання адміністрації Байдена підтримувати Україну "стільки, скільки знадобиться."

Харріс також рішуче критикує Володимира Путіна, звинувачуючи його у смерті російського опозиціонера Олексія Навального цього року. Вона назвала атаки Росії на українських цивільних осіб "злочинами проти людяності" та пообіцяла притягти до відповідальності владу в Москві.

"Усі, хто скоїв ці злочини, і їхні начальники, які причетні до них, будуть притягнуті до відповідальності," — сказала Харріс у 2023 році на Мюнхенській безпековій конференції.

Нещодавно Харріс критикувала Трампа за його попередні заяви про намір вивести США з НАТО.

"Дональд Трамп обійняв Путіна," — сказала Харріс на передвиборчому заході 11 липня в Північній Кароліні. "Це не тільки відбувається сьогодні. Це вже відбувалося, коли він, Трамп, погрожував покинути НАТО та заохочував Путіна вторгнутися до наших союзників."

Близький Схід

Щодо Ізраїлю, Харріс підтримувала рішення про дві держави як сенатор і підтримала Авраамові угоди. Як віцепрезидент, вона приватно висловлювала думку, що адміністрація Байдена повинна зайняти більш рішучу позицію проти прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньяху, оскільки кількість загиблих цивільних осіб зростала в війні Ізраїлю з ХАМАС. Публічно Харріс стала однією з перших високопрофільних лідерів адміністрації, хто закликав до негайного тимчасового припинення вогню в березні. Вона різко розкритикувала Ізраїль за управління гуманітарною допомогою в Газі та описала конфлікт як "гуманітарну катастрофу" для невинних цивільних осіб.

Тарік Хабаш, який був радником Байдена в Міністерстві освіти, але пішов у відставку через політику адміністрації щодо Ізраїлю, висловився, що він "обережно оптимістичний" щодо можливих змін у політиці Харріс, які можуть зосередитися на правах палестинців та обмежити дії Ізраїлю в Газі та інших місцях.

Джош Пол, колишній офіційний представник Державного департаменту, який займався передачею зброї американським союзникам, зазначив, що Харріс виглядає менш "жорсткою і непохитною" в питаннях політики щодо Ізраїлю, ніж Байден.

Однак він визнав, що президент США може лише обмежено вплинути на короткострокову політику щодо Ізраїлю.

"Я маю обережний і обмежений оптимізм — але також глибоке полегшення, що Демократична партія не висунула кандидата, який зробив би нас усіх співучасниками такої великої й непотрібної шкоди," — зазначив Пол.

Харріс підтримала угоду 2015 року про спільний всеосяжний план дій з Іраном для стримування ядерної програми Тегерана. Вона засудила військовий удар січня 2020 року проти іранського генерала Касема Сулеймані та спонсорувала невдале законодавство, яке мало блокувати подальші військові дії проти іранських лідерів і цілей.

Щодо Саудівської Аравії, Харріс підтримала законодавство, що обмежує продаж зброї та військову допомогу Ер-Ріяду через його роль у громадянській війні в Ємені та вбивство журналіста Джамала Хашоггі.

Також Харріс підтримала законодавство для вшанування пам’яті жертв геноциду вірмен, що є джерелом напруженості між Туреччиною та Вірменією вже понад століття.

Азія

Якщо Харріс стане президентом, вона, ймовірно, продовжить жорстку політику Байдена щодо Китаю.

Бувши сенатором, Харріс критикувала підхід Трампа до Пекіна, стверджуючи, що Трамп "програв цю торгову війну" і що його тарифи завдали шкоди американській економіці, не вирівнюючи відносини США і Китаю. Але, як і інші чиновники адміністрації, Харріс підтримує політику "зменшення ризиків" від Пекіна, яка заохочує зменшення залежності західних економік від Китаю.

«Мова йде не про вихід, а про те, щоб ми захищали американські інтереси, і що ми є лідером з погляду правил дорожнього руху, на відміну від дотримання правил інших», — сказав Гарріс в інтерв’ю CBS минулого року.

Гарріс також відверто висловлювався щодо делікатних питань, які хвилюють відносини США та Китаю. Вона регулярно працювала над законодавством як сенатор із захисту прав людини в Гонконзі. Трамп підписав двопартійний законопроєкт, який вона представила разом із сенатором Марко Рубіо (R-Fla.), який захищає права людини в Гонконзі та вводить санкції проти чиновників Гонконгу, причетних до «підриву основних свобод і автономії» на території. Через рік співавторство Гаррісом Закону про політику уйгурських прав людини допомогло зробити його законом у 2020 році та дозволило уряду США запроваджувати санкції проти «іноземних осіб та організацій, відповідальних за порушення прав людини» в Сіньцзяні.

Адміністрація Гарріс, ймовірно, продовжить неофіційну підтримку самоврядного острова, особливо на тлі посилення китайських військових загроз. У вересні 2022 року вона сказала, що «ми продовжуватимемо підтримувати самооборону Тайваню відповідно до нашої давньої політики».

Ставши віцепрезидент, Гарріс спілкувався як з лідером Китаю Сі Цзіньпіном, так і з президентом Тайваню Лай Чін-те. Вона зустрілася з Сі на полях зустрічі лідерів АТЕС у 2022 році, де вона закликала його «підтримувати відкриті лінії зв’язку, щоб відповідально керувати конкуренцією між нашими країнами», — повідомила вона в соціальних мережах. Із Лаєм вона познайомилась на інавгурації президента Гондурасу Ксіомари Кастро в тому ж році перед успішною заявкою Лая на пост президента Тайваню в січні.

Під час візиту на Філіппіни у 2022 році Гарріс розкритикувала постійне переслідування Китаєм філіппінських суден у водах Маніли в Південнокитайському морі. Під час цієї поїздки вона відвідала острів, прилеглий до вод, де берегова охорона Китаю регулярно загрожує філіппінським місіям.

Але рішення Байдена піти у відставку, швидше за все, не змінить публічне ставлення Пекіна до виборів. «Вони хочуть максимально уникнути втручання в наратив цих виборів», — сказав Раян Хасс, колишній директор у справах Китаю, Тайваню та Монголії в Раді національної безпеки, нині директор Китайського центру Джона Л. Торнтона в Брукінгсі. Пекін не бачить жодних переваг у перемозі на президентських виборах Республіканської партії чи Демократичної партії в листопаді. «Вони бачать політичні підходи обох сторін як проблематичні для їхніх інтересів і цілей», — сказав Хасс.

Харріс виступала проти тактики спокушання Трампа щодо лідера Північної Кореї Кім Чен Ина і критикувала адміністрацію Трампа за недостатні зусилля в стримуванні ядерних загроз з боку КНДР.

Гарріс, мати якої була індійкою, також регулярно критикувала індійський уряд як сенатор і зустрічалася з членами кашмірської діаспори. Зв’язки між Гаррісом і урядом Нарендри Моді, здається, згладилися, і Моді хвалив Гарріс під час державного візиту до Вашингтона у 2023 році.

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

71.7KПрочитань
4Автори
264Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається