Чи бувало у вас таке, що ви хочете пограти у вашу улюблену гру Minecraft, але у вас замалий FPS? Оскільки гра щороку оновлюється та отримує новий контент, напевно, таке траплялося. Тут ми розберемося, як підвищити FPS до максимуму та витиснути всі "соки" з вашого ПК.

Вступ

Як я і сказав, ми спробуємо зробити ваш FPS максимально високим. Перше, що можна зробити, це повністю відмовитись від TLauncher та інших подібних піратських лаунчерів. Крім того, що в них можуть бути віруси чи шпигунське програмне забезпечення, є й інші ризики. Про це ви можете подивитись

Краще за все користуватися виключно ліцензією та перевіреними варіантами, як-от CurseForge, Modrinth, MultiMC або ж офіційний лаунчер Minecraft (який теж нічого такий, єдине, що треба буде самостійно встановлювати всі моди).

Оптимізація без модів

Якщо ви не хочете паритись з модами, то ось вам декілька порад, які підвищать ваш FPS на відсотків 10-20.

Вимикаємо всі непотрібні програми, абсолютно все з трей

Якщо вам не шкода поступитися візуальною “картинкою”, то скрутіть всі можливі налаштування – промальовку, графіку, дистанцію симуляції тощо – на мінімум, і ви побачите, як ваші кадри виросли.

В цілому, пересічному гравцеві буде достатньо і цього, але якщо ви хочете влаштувати кіберспорт або грати з вибагливими модами, то вам можуть знадобитись наступне, це зможе підвищити ваші кадри в декілька разів.

Оптимізація з модами

Трохи про завантажувачі

Почати потрібно з відмови від Forge або NeoForge (фактично, поки що це один і той самий завантажувач модів). Краще надати перевагу сучасним альтернативам Quilt та Fabric — завдяки своїй модульності вони забезпечують вищу продуктивність. Особисто я рекомендую Fabric, оскільки для нього існує набагато більше модів, і саме його ми розглянемо.

Моди

Всі створені збірки на Fabric починаються з того, що треба встановити Fabric API. Це таке ядро, в якому зазначені основні функції завантажувача, без нього моди на Fabric не запустяться, він обов’язковий.

Зображення_4_FabricAPI

Обов’язково встановіть Sodium — це вже, напевно, всім відома альтернатива Optifine, яка переробляє рушій промальовування, але є сучасна та більш продуктивна. Звісно, ви можете обрати будь-який форк, наприклад Embedium або Rubidium.

Зображення_5_Sodium

Вже після встановлення ми зможемо побачити такий результат: графік став набагато рівніше, кількість кадрів виросла в декілька разів, найголовніше, що це без втрати якості “картинки”(якщо ви цього не зробили раніше).

Зображення_6_Sodium_демонстрація

Sodium не має прямої підтримки CIT, шейдерів чи динамічного освітлення, тому рекомендую додатково встановити моди CIT Resewn, Iris Shaders та Dynamic Lights (обов'язково звертайте увагу на версію гри та спроможності вашого ПК).

Гарними додатками до Sodium також будуть Sodium Extra, Reese’s Sodium Options та Sodium Shadowy Path Blocks.

Нумо по черзі розберемося з ними, Sodium Extra збільшує кількість можливих налаштувань.

- Налаштування анімацій
- Часточок
- Деталей
- Промальовування різних об’єктів
- І, звісно ж, додаткові налаштування по типу постійного виведення на екран FPS, координат чи вимкнення сповіщень.

Зображення_7_Sodium_Extra

Reese’s Sodium Options — треба, щоб меню Sodium виглядало нормально, та для роботи аддонів як Sodium Extra, а Sodium Shadowy Path Blocks перероблює тіні так, щоб вони відображались коректно.

Зображення_8_Reeses_Sodium_Options
Зображення_9_Sodium_Shadowy_Path_Blocks

Lithium – теж важливий мод, який оптимізує роботу фізики гри, штучний інтелект монстрів, тіки блоків та ще багато іншого. Він не змінює механіки й працює виключно зі сторони клієнта, але звісно, можна встановити його на сервер та підвищити продуктивність сервера.

Зображення_10_Lithium

Entity Culling – використовує сучасні методи промальовування, як в інших іграх. Умовно якщо гравець відвернеться від істоти/блока, то вони перестануть відображатись, але все ще зможуть спавнити, рухатись та скидати предмети, якщо гравець на них подивиться та вони знову промалюються.

Зображення_11_Entity_Culling

Також можна додатково використати MoreCulling, він робить приблизно те саме, але для більшої кількості елементів.

LazyDFU – чи бувало в вас таке, що гра довго запускається, або навіть більше – комп’ютер починає лагати? Тоді це саме для вас. Мод відкладає на потім непотрібне завантаження коду так, щоб він виконувався лише за необхідності.

Зображення_12_LazyDFU

Неважливо, який із наступних модів ви встановите(Phosphor або Starlight), вони виконують одну і ту саму функцію — оптимізують рушій світла гри. Досвідчені гравці знають, наскільки цей аспект гри може навантажувати систему. Наприклад, якщо у вас є схема редстоуну, кожного разу, коли активується редстоун смолоскип, світло навколо оновлюється. А якщо ця схема величезна? Думаю, пояснювати, що це проблема не потрібно. Звісно, у нових версіях 1.20 та 1.20.1 ситуація покращилася, і розробники продовжують оптимізувати гру, але цього все ще недостатньо.

Зображення_13_Phosphor
Зображення_14_Starlight

Деколи хочете одночасно з грою щось зробити на комп’ютері чи поставити гру в AFK, а збірка занадто навантажує комп’ютер? Так вирішення вже давно придумали: мод Dynamic FPS примушує гру в фоні працювати зі зменшеною кількістю кадрів.

Зображення_15_Dynamic_FPS

Immediately Fast — прискорить промальовування тексту й меню. Розробник виставив у себе на сторінці багато різних порівнянь для наочності роботи моду.

Зображення_16_Immediately_Fast
Зобаження_17_Immediately_Fast_Демонстрація

Іноді буває, що випадково починається витік оперативної пам’яті, а гра починає застигати на декілька мілісекунд, так Memory Leak Fix допоможе з тим, щоб цього не ставалось. Рекомендую використовувати разом із FerriteCore – це інший мод, що раціоналізує використання оперативної пам’яті грою.

Зображення_18_Memory_Leak_Fix
Зображення_19_ferrite_core

Krypton – допоможе оптимізувати роботу мережі. Однак треба бути обережним, адже мод може конфліктувати з іншими модами, як-от Lunar чи Essentials, і ускладнити або унеможливити підключення через мережу “друзі”.

Зображення_20_Krypton

Concurrent Cunk Management Engine (нащо хтось вигадує такі довгі назви?) – повністю перероблює рушій чанків, що покращує продуктивність промальовування світу.

Зображення_21_Concurrent_Cunk_Management_Engine

Якщо вам часто доводиться змінювати мову гри, або ви перекладач модів та потребуєте цього для роботи, lazy-language-loader перероблює те, як завантажується переклад, та в рази прискорює завантаження. Наприклад, він нам допомагає при роботі з перекладами у спільноті СУМ, пишіть якщо вам цікаво почитати і про неї.

ModernFix – цей мод зменшує використання пам'яті та виправляє багато помилок у сучасних версіях Minecraft без суттєвого погіршення ігрового процесу. Як зазначає розробник, якщо увімкнути певні опції, то навіть такі великі збірки модів як “All The Mods” можуть запускатись на 3 гігабайтах оперативної пам’яті, коли без цього налаштування збірка вимагає від 6-8 гігабайт.

Зображення_22_ModernFix

Навіть вже з цими модами без налаштувань у вас буде FPS більше, ніж коли-небудь, а якщо додати ще й налаштування та “скрутити графіку”, кадрів стане в 3, а то й в 5 разів більше.

Ось ще гарна новина для вас: за цим посиланням на Modrinth можна завантажити мою збірку MT Optimization і вже зараз грати з високим FPS. Встановлення через лаунчер Modrinth App дуже просте, треба всього лише натиснути на кнопку “Install”.

Якщо вам потрібен докладний урок, як встановлювати моди на Fabric, пишіть у коментарі. Побачимось в наступний раз.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
MEGATREX4
MEGATREX4@MEGATREX4

Ютубер, cтрімер, перекладач

594Прочитань
2Автори
10Читачі
Підтримати
На Друкарні з 11 травня

Більше від автора

  • Українізатор 60 Секунд

    Українізатор виконаний з англійської: перекладено все, від меню та тексту в книзі до текстур, спрайтів і шрифтів.

    Теми цього довгочиту:

    Переклад
  • Чим зайнятись в майнкрафт

    У гравців, що грають у Майнкрафт досить довго, час від часу може виникати відчуття, що вони не знають, чим зайнятись у грі. У цьому записі я спробую поділитися своїми роздумами про те, чим можна зайнятись, коли здається, що всі можливості вже вичерпані.

    Теми цього довгочиту:

    Майнкрафт
  • Користувацькі смайлики 7TV на Twitch та YouTube

    Смайлики є важливим інструментом взаємодії між стрімером та глядачами, а якщо ці смайлики ще й смішні — то це крутіше у 2 рази. З цим нам допоможуть сторонні сервіси, але, як на мене, найкращий представник це 7TV.

    Теми цього довгочиту:

    Twitch

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається