Як розпочати свою справу, не звільняючись із роботи

Один із великих кадрових порталів провів опитування своїх користувачів на тему того, що вони думають про можливість відкрити власний бізнес. Виявилося, що подібна думка не відвідувала всього лише 2% опитаних. Більше половини думають про це періодично, 23% пробували втілити ідею в життя, але невдало, і тільки у 9% своя справа реально розвивалася.

На запитання, - "Що вас зупиняє від відкриття власної справи?" - респонденти відповіли очікувано:

  • відсутність стартового капіталу;

  • нерозуміння бізнес-процесів;

  • відсутність працюючої ідеї, яка гарантовано приносить прибуток;

  • високі податки, бюрократичні складнощі, проблеми з держорганами;

  • небажання йти на ризик, пов'язаний із веденням бізнесу.

Дійсно, власний бізнес - це ризик. Навіть у законі підприємницьку діяльність названо ризиковою, тому що при її веденні ви можете не тільки втратити зароблені вкладення, а й набути заборгованості перед державою, працівниками та партнерами. Робота на когось у цьому плані виглядає набагато стабільнішим заходом. Тільки ця стабільність - плата за додаткову вартість, яку ви створюєте для свого роботодавця, і часто вона набагато вища, ніж вам компенсують у вигляді зарплати.

З власної справи, і справді, можна вийти з мінусом, тому й виникає питання - чи можна почати бізнес, не звільняючись? Можна, ба більше, близько 40% власників бізнесу так і роблять - поєднують роботу за наймом і ведення власної справи.

10 порад тим, хто хоче поєднати роботу та бізнес

1) Не закидайте справи на основній роботі. Поєднання роботи та бізнесу - не привід почати ставитися гірше до своїх робочих обов'язків. Нинішній роботодавець - це гарантія вашої фінансової стабільності, свого роду спонсор ваших бізнес-експериментів, навіть якщо він про це не знає. Будьте за це вдячні і продовжуйте добре робити те, за що вам платять.

2) Навчіться планувати свій час. Вам здається, що у вас абсолютно немає вільного часу для власного бізнесу? А якщо пошукати? Чи можете ви, поклавши руку на серце, підтвердити, що цілодобово, не рахуючи часу для сну, працюєте в напруженому ритмі? Якщо ви приділятимете своїй справі 2 години в будні та 5 годин у вихідні, то на місяць набереться 80 годин, а це два повноцінних робочих тижні! Вивчіть ази тайм-менеджменту, ведіть хронометраж, щодня записуйте, що ви зробили для розвитку своєї справи.

3) Вчіться комунікувати. У бізнесі часто досягає успіху не той, хто розумніший, або може запропонувати унікальний продукт чи послугу, а той, хто вміє донести цінність до споживача. Для цього треба вміти спілкуватися - рекламувати свій бізнес, домовлятися з партнерами, переконувати клієнтів і покупців, забезпечувати якісний сервіс. Немає досвіду продажів - почніть з того, що продайте щось на ОЛХ. Жодного разу не були посередником - зайдіть у будь-яку ріелтерську контору і станьте агентом з оренди житла, хоча б на тиждень. Умієте щось робити своїми руками - дайте оголошення про послуги. Ваша мета - не почати працювати на другій роботі після основної, а на практиці самостійно вбудуватися в ланцюжок товарно-грошових відносин. Отримайте хоча б разову дрібну суму не в бухгалтерії своєї організації, а від реального покупця або клієнта.

3) Розвивайте підприємницьке мислення. Якщо ви все свідоме життя тільки виконували завдання, поставлені іншими (вчителем у школі, викладачем у виші, начальником на роботі), то досить складно перестати чекати на чиїсь вказівки та почати діяти самому. Вивчайте досвід успішних підприємців, зараз не бракує такої інформації. Вступіть до якоїсь бізнес-спільноти, спілкуйтеся на форумах і групах у соцмережах. Таке оточення дійсно змінює вашу свідомість. На чиємусь прикладі ви зрозумієте, з якими труднощами доведеться зіткнутися при веденні бізнесу, і з якою завзятістю інші рухаються до мети. І не тільки - ви можете підглянути хорошу бізнес-ідею і побачити чужі історії успіху. А це дуже мотивує!

4) Шукайте свою бізнес-ідею. Існують сотні й тисячі бізнес-ідей, але всі їх можна розділити на три групи: послуги, торгівля, виробництво. Найменше витрат для запуску потребуватиме ідея, пов'язана з наданням послуг, зате вдале завершення торговельної угоди може відразу принести вам велику суму. Якщо ваш вибір - виробництво, то шукайте для цього унікальний продукт, що має високу кінцеву цінність, або той, при продажу якого можлива висока маржа.

5) Вибирайте ідеї, які виглядають для вас простими і зрозумілими. Зовсім необов'язково, щоб вони були пов'язані з вашою професією. Це може бути ваше хобі або напрямок, у якому ви самі, як споживач, відчули дефіцит пропозиції. Наприклад, один із відвідувачів паспортного столу зіткнувся з труднощами під час заповнення бланків і побачив, що таких, як він, багато. Результат - відкрита в сусідній будівлі контора з автоматизованого заповнення документів.

6) Вивчіть свою бізнес-ідею зсередини. Чудово, якщо ви можете на практиці вивчити весь процес, який призводить до задоволення потреб споживача й отримання грошей. Хочете відкрити кафе - влаштуйтеся в таку точку офіціантом на вихідні. Приваблює служба таксі - попрацюйте якийсь час у чиїйсь компанії на умовах вільного графіка. Хороший варіант - вивчати пропозиції франчайзі, нехай не в обраній, а в суміжній сфері. Ставте всі запитання, які вас цікавлять, просіть приклади розрахунків реальних бізнес-кейсів.

Вивчайте бізнес-плани вашої ідеї, їх можна знайти у вільному доступі або за невеликі гроші в інтернеті. Навіть якщо вони не здадуться вам переконливими, то опис бізнес-процесів все одно наблизить вас до розуміння того, що і як ви маєте робити. Якщо у вашому місті працює бізнес обраного напряму, станьте його клієнтом, тільки оцінюйте ситуацію не з погляду споживчого задоволення, а того, як можна на цьому заробити.

7) Підрахуйте, скільки вам потрібно грошей для реалізації своєї бізнес-ідеї. Якщо ви не починаєте власну справу, тільки тому що у вас немає стартового капіталу, то подумайте, може, це просто відмовка? Ви точно, в реальних цінах, знаєте скільки грошей вам потрібно? Ви впевнені, що не маючи досвіду в бізнесі, можете почати справу, що вимагає серйозних витрат? Може, варто відкласти цю супер-ідею на майбутнє, а для початку спробувати заробити більш скромні суми? Пам'ятайте про те, що починати бізнес на позикові або на останні гроші - дуже і дуже ризиковано!

Чи знаєте ви, що якщо у вас є хоч невеликий стартовий капітал, то у вас є шанс отримати від держави на розвиток справи грант - до 7 000 000 гривень? Так, для цього треба скласти бізнес-план і відстояти його життєздатність перед комісією, але якщо ви впевнені, що для реалізації вашої ідеї вам не вистачає тільки грошей, то ви зможете бути переконливим.

8) Мінімізуєте витрати на відкриття. Ще раз вивчіть кошторис витрат і подумайте, де ви можете заощадити. Ніяк не можете обійтися без обладнання, транспорту, виробничої нерухомості? Розгляньте варіант лізингу або оренди, не прагніть одразу купувати все необхідне для бізнесу у власність. Вважаєте, що продавати можна тільки товар, який ви закупили на свої гроші? Це не так - можна домовитися з виробником на товарний кредит або вбудуватися в оптово-товарний ланцюжок як торговий агент.

Досить просто урізати організаційні витрати. Повірте, більшість стартапів чудово працює без офісу, секретаря, найманих працівників. Наймати працівників треба лише тоді, коли без цього ніяк не обійтися - продавець у магазині, наприклад. Обов'язки роботодавця за трудовим договором досить складні. Треба не тільки двічі на місяць виплачувати зарплату і перераховувати за працівника страхові внески, а й здавати за них звітність. Звільнити такого працівника без його згоди теж непросто. Але ж безліч функцій, необхідних для ведення вашого бізнесу, можна доручити фрілансерам або віддаленим працівникам. Для цього з ними достатньо укласти робочий-правовий договір.

Інший варіант - аутсорсинг послуг. Вам не треба наймати в штат бухгалтера, юриста, торгового агента, водія, кур'єра, телефонного оператора та багатьох інших фахівців. З цим чудово впораються працівники спеціалізованих служб, причому, ви можете замовляти у них тільки необхідний обсяг послуг.

9) Встановіть для себе жорстку фінансову дисципліну. Рано чи пізно ваш бізнес почне забирати все більше часу, і вам доведеться піти з роботи. Відмовтеся на деякий час від усіх необов'язкових витрат. Сформуйте фінансову подушку безпеки - суму, достатню для забезпечення необхідних витрат, як мінімум, на півроку. Не витрачайте на себе гроші, які почнуть приходити з бізнесу, продовжуйте вкладати їх у справу, поки не зрозумієте, що можете безболісно виводити певну щомісячну суму.

10) Будьте готові до невдач. Вдало вистрілити може і перший ваш бізнес, але, найчастіше, для успішного старту треба зробити кілька спроб. Скільки їх знадобиться у вашому випадку? Відповісти на це можете тільки ви, вже з власного бізнес-досвіду. І пам'ятайте, найприкріше - це розуміти після ударної трудової вахти на когось протягом 30-40 років, що ви навіть не спробували по-справжньому змінити своє життя, хоча можливості для цього були.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Заробіток. Крипта
Бізнес. Заробіток. Крипта@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

454.1KПрочитань
11Автори
387Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається