Приєднуйтесь до нашої Безкоштовної Школи Бізнесу в Telegram.

Стратегія бізнесу починається з власної візії

Є різні стратегії розвитку бізнесу. Але коли мова йде про власну справу, тут потрібна проста та дієва. Все складне — скоріше за все не буде зроблено. Тому засновник бізнесу має почати з простого — тобто з себе.

Як знайти свою візію?

Візія — це не про призначення, місію або іншу маячню. Не про те, як ви хочете змінити на краще цілий світ. В першу чергу мова про те, що ви хочете змінити у навколишній дійсності.

Адже як стверджують нейрофізіологи, людський мозок вмикається на повну лише тоді, коли ти займаєшся реальною практичною проблемою, яка впливає на твоє життя. А всі великі мрії — зазвичай залишають просто мріями. Тому мріяти про бізнес — не потрібно, потрібно робити щось справжнє, що потрібно людям. Тоді й бізнес піде.

Майже всі великі бізнеси починалися з чогось малого, але дуже важливого для власника. От наприклад розробники теперішнього Shopify просто хотіли створити для себе інтернет-магазин. Але тодішні інструменти здавалися їм якимось “неправильними”. Ось як описує ситуацію співзасновник сервісу Тобіас Лютке: «Я створив онлайн-магазин на основі різних систем, таких як Miva, OsCommerce і Yahoo. Чесно кажучи, у мене мурашки бігали по шкірі – настільки поганими вони були…».

Що робити, якщо в тебе немає такого обурення щодо рівня якоїсь послуги або товару та навіть немає улюбленої справи?

Забудьте отту всю маячню про ікіґай та улюблену справу. Доведено, що людина любить робити те, що в неї добре виходить; а ось щоб добре виходило, потрібно витратити 10 000 годин на “навчання”. І весь цей час доводиться старатися… Коротше кажучи, коли ти як спеціаліст розбираєшся в якійсь сфері, то простіше за все там й шукати свою візію. Спитай людей, що їх не влаштовує (шукай в інтернеті тему “глибинне інтерв’ю”), подивись відгуки в інтернеті. Знайди важливі недоліки та спробуй їх вирішити.

Бізнес — це все ж таки про гроші

Тут краще за все розповість реальний приклад. Відомий кухар Євген Клопотенко почав свій власний бізнес з виготовлення варення. Тепер в рамках акселератора Власне він дещо іронічно каже про це:

“…Я придумав що варення комусь потрібно. Чого?.. Кому воно потрібно?”. Та додає ось таке: “…Якщо говорити про фінансові показники. Була думка, що комбуча лягає в категорію варення: на ній багато не заробиш. Але в комбучі є один плюс — маржинальність. Це унікально: вона коштує собівартості 3 грн/літр, і ти можеш дозволити собі вкласти 1000 доларів, і наробити її 1000 тон. І продавати комбучу трошки по-іншому. Бо варення коштувало наприклад 25 грн собівартість, продаєш його по 60 грн. Маржинальність така собі. А тут ти комбучу за 3,50 виробив. Ну, плюс банка, плюс розлив — окей за 9 грн виробив. А продав за 90(!). Це цікаво! Тому з комбучою це окрема історія.”. “І галушки дуже маржинальний продукт. Собівартість галушок — 12 грн, продають за 260. Ну такі секретики!”

Бізнес-модель

Як швидко спрогнозувати прибутковий напрямок? Просто створюємо аналітичну табличку та оцінюємо наступні критерії за 3 бальною шкалою. Всі значення для початку заповнюємо на базі власного розуміння ситуації. Шукати інформацію та аналізувати будемо лише про ті сегменти, які більш-меньш вигідні.

Маркетингова частина

Маркетингова стратегія завжди опирається на:

  1. Бізнес модель (розуміти задачі, які вирішує бізнес)

  2. Фінансову модель (розуміти можливості)

  3. Активну роботу з клієнтами (на кшталт глибинного інтерв’ю)

Але ще кажуть, що маркетингова стратегія потрібна лише тоді, коли не діють тактичні дії накшалт – даєш рекламу, а воно не продається… Якщо продається — то стартегія не дуже потрібна, достатньо покращувати сервіс та проводити бесіди з клієнтами, виправляти бізнес-процеси, які викликають незадоволеність.

Резюме

Стратегічний план підприємства — це не просто набір якихось планів та ідей, які можна один раз написати та й все. Це “конспект” величезної роботи, яку потрібно виконати. І займатися цією роботою потрібно постійно. Бо поки ти вдосконалюєш те, що “партачило” в минулому, в тебе виникають нові проблемки, які потрібно вирішувати в новій ітерації. Тобто зробити все це без витрат часу неможливо. Але, щоб зменшувати втомленість власника від бізнесу та мати розвиток, потрібно займатися саме такою діяльністю, а не постійним гасінням пожеж. Тож, окрім стратегії розвитку бізнесу, потрібно приділяти достатньо уваги тайм-менеджменту.

Приєднуйтесь до нашої Безкоштовної Школи Бізнесу в Telegram.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ідеї для Вашого Бізнесу
Ідеї для Вашого Бізнесу@ua_bizidea

Канал №1 для підприємців

636Прочитань
1Автори
6Читачі
На Друкарні з 8 квітня

Більше від автора

  • Просування бізнесу у блогерів: вартість, формати співпраці та ефективність

    Співпраця з інфлюєнсерами дозволяє отримати доступ до їхніх лояльних онлайн-спільнот. Реклама у блогерів зазвичай виглядає органічно та не настирливо, що приносить кращі результати. Отож, якщо ви плануєте спрямувати свої зусилля та інвестиції у маркетинг впливу, ця стаття для вас

    Теми цього довгочиту:

    Маркетинг
  • 5 бюджетних ідей для літнього бізнесу

    Проведення екскурсій містом або країною влітку може бути вигідним та цікавим бізнесом. Якщо вам подобається відвідувати нові місця і спілкуватися з людьми, найімовірніше, ця ідея вас надихне.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес
  • 5 популярних ідей онлайн-бізнесу

    Відкрити власний бізнес онлайн, частіше за все, набагато простіше: не треба витрачати кошти на оренду приміщень, можна працювати з клієнтами з усього світу й заробляти більше, адже споживачі все довше сидять онлайн.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається