ЧатGPT - вбивця робочих місць чи шлях до сталого розвитку?

IBM призупинила найм на роботу, яку може виконувати штучний інтелект (ШІ). За оцінками гіганта, ШІ на кшталт ChatGPT може замінити 7800 працівників у недалекому майбутньому. Це чудова новина для таких компаній, як IBM, які можуть скоротити витрати, зберігаючи при цьому прибуток; але не така чудова новина для працівників, оскільки безліч секторів буде замінено штучним інтелектом. Саме з цієї причини ChatGPT розглядається як загроза, оскільки він позбавить людей роботи і засобів до існування, але якщо ми можемо створювати таку ж продукцію без участі людей, то, безсумнівно, ШІ, який замінить людей на робочих місцях, повинен стати приводом для радості? Насправді ШІ може стати центральним компонентом сталого суспільства, але його представляють як зловмисного вбивцю робочих місць, якого ми всі повинні боятися. Цей страх є продуктом того, як ми уявляємо собі соціальний розвиток і те, як розподіляється багатство в суспільстві.

Циркулярний потік економіки ілюструє проблему, про яку йдеться. В економічному кругообігу беруть участь три головні дійові особи - фірми, домогосподарства (що складаються з людей) і банки. Їхні ролі полягають у наступному:

  • Фірми - інвестують у капітал, наприклад, будівлі та обладнання, щоб виробляти товари та послуги, яких потребують домогосподарства. Фірми наймають людей з робочої сили для виробництва товарів і послуг. Доходи від продажу товарів і послуг дозволяють фірмам виплачувати працівникам заробітну плату.

  • Домогосподарства - пропонують свою працю фірмам в обмін на дохід. Люди витрачають частину свого доходу на споживчі товари, а решту зберігають у банках.

  • Банки - використовують частину заощаджень домогосподарств для інвестування у фірми.

Коли фірми стають більш продуктивними, вони можуть продавати більше товарів і послуг, збільшуючи обсяги виробництва. Це призводить до зростання доходів. Більший дохід означає вищі доходи домогосподарств. Вищі доходи означають, що домогосподарства можуть витрачати більше, збільшуючи споживання. Ми купуємо товари та послуги, які ми цінуємо; інакше ми б їх не купували. Ми також не купуємо речі, які не покращують наше життя. Звідси випливає висновок: постійне зростання доходів, а отже, і зростання виробництва, повинно збільшувати суспільний добробут і благополуччя людей. Саме з цієї причини економічне зростання стало основним переконанням сучасного суспільства.

Циркулярний потік економіки є рушієм зростання в ринкових економіках.

Все це означає, що постійно зростаюче виробництво дорівнює вищим доходам, які залишають суспільство в кращому становищі. Проблема полягає в тому, що круговий потік економіки існує в порожнечі. Він ігнорує той факт, що енергія та ресурси, які використовуються для виробництва товарів і послуг, є обмеженими. Також припускає, що нескінченне зростання може тривати вічно. Це проблематично з двох причин. По-перше, нескінченне зростання на обмеженій планеті неможливе через закони, що керують енергією. По-друге, економічне зростання, можливо, і призвело до значного підвищення рівня життя, але зараз економіка стала настільки великою, що ми перевищили пропускну здатність Землі. Як наслідок, ми перебуваємо в стані екологічного перенапруження, що призводить до небажаних наслідків, таких як викиди парникових газів, руйнування середовища проживання та гори відходів, які змінюють екологічні умови, від яких залежить процвітання суспільства. Нескінченне зростання виробництва і споживання продовжуватиметься, що лише збільшуватиме перевищення допустимих меж і погіршуватиме вплив на довкілля.

Тож яке відношення до всього цього має ChatGPT? Ну, якщо задуматися, яке відношення має штучний інтелект до кругового потоку економіки? Відповідь проста - ніяк. Якби ми хотіли знайти місце для ШІ, то це був би працівник (тому він і є вбивцею робочих місць), який сприяє підвищенню продуктивності праці та збільшенню доходів. Очевидно, що ШІ не забирає додому зарплату, тому дохід, який міг би піти домогосподарству, в кінцевому підсумку збільшує дохід фірми, і саме тому фірми так люблять ШІ. ШІ призводить до збільшення прибутків компаній, які отримують обрані групи високооплачуваних керівників і акціонерів. Ризик полягає в тому, що ШІ призведе до посилення нерівності, оскільки ще більша частка економічного зростання потрапить до рук найбагатших.

Якщо все більше і більше робочих місць замінюватиметься штучним інтелектом, то ми все одно створюватимемо той самий обсяг багатства. Проблема в тому, що механізм, який використовується для розподілу багатства в суспільстві у вигляді зайнятості та доходу, буде ставати все більш нежиттєздатним, якщо цілі сектори будуть замінені ШІ. Треба сказати, що цей механізм розподілу і зараз працює не дуже добре. Зростання нерівності є ознакою того, що непропорційно велика кількість багатства осідає в руках найбагатших, тоді як найбідніші не мають достатньо коштів, щоб звести кінці з кінцями. Сьогодні, як ніколи, потрібен інший механізм розподілу багатства.

Рішення може бути знайдено у вигляді Універсального базового доходу (УБД). УБД гарантує кожному повнолітньому громадянину щомісячну виплату від держави без жодних умов. Замість ефекту "просочування", коли плоди економічного виробництва потрапляють до рук небагатьох, УБД розподіляє багатство по всьому суспільству. І це не є якоюсь далекою утопічною ідеєю. У 2017 році Фінляндія провела дворічний експеримент, виплачуючи 2000 безробітним дорослим по 560 євро ($635) на місяць. Після двох років оцінки не було виявлено суттєвої різниці в показниках пошуку роботи серед тих, хто отримував виплати, порівняно з іншими безробітними. Однак ті, хто отримував допомогу по безробіттю, повідомили, що вони були щасливішими. Хоча неможливо оцінити ефект від запровадження УБД в національному масштабі, фіни дійшли висновку, що реструктуризація їхньої соціальної держави дозволить виплачувати УБД в розмірі 560 євро кожному дорослому громадянину без підвищення податків.

Допоки економічне зростання залишається основною метою економіки, а соціальний успіх визначається як бути багатшим за інших, перехід до УБД видається малоймовірним. Потрібно переосмислити, як виглядає соціальний та економічний успіх. Нам потрібно розробити нову концепцію людського процвітання, засновану на достатності, поміркованості, ощадливості та нематеріалістичних джерелах сенсу і задоволення. Це не тільки допоможе зменшити нерівність і покінчити з бідністю, але й усуне необхідність постійно збільшувати виробництво. Спосіб організації суспільства може бути радикально іншим, але поки ми продовжуємо прагнути до економічного зростання, ми залишатимемося замкненими у світогляді, який розглядає ШІ як ворога, що забирає наші робочі місця, а не як великого визволителя, який може звільнити цілі прошарки суспільства від роботи і створити реальний шлях до сталого суспільства.

Автор: Родіон Шкурко, керівник команди перекладачів та розробників сайтів

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

Державний службовець

13.5KПрочитань
16Автори
87Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається