Що казав Бжезінський про Україну?

Збігнєв Казімеж Бжезінський — американський політолог, соціолог і державний діяч польського походження. Помер він відносно нещодавно, у 2017 році. В Америці Бжезінський користувався репутацією одного з найбільш проникливих міжнародних аналітиків, а на росії його запам’ятали як небезпечного «русофоба». У своїх працях і промовах надавав багато уваги Україні та її ролі на міжнародній арені. Разом із тим неодноразово виступав у ефірах українських медіа. Багато з «пророцтв» Бжезінського збуваються, тож сьогодні розповімо вам про одну з найвідоміших його праць — «Велику шахівницю».

«Велика шахівниця» зображає геополітичну позиції США у світі після розпаду совєтського союзу й можливі сценарії розвитку подій на міжнародній арені в подальшому. Україні в цій книзі надається ключова роль — роль «геополітичної осі». росію Бжезінський називає Чорною дірою і каже, що саме від України залежить — перетвориться ця «діра» в щось демократичне чи деградуватиме в сторону авторитарних режимів і надалі.

Стратегічне становище США

Після розпаду совєтського союзу на міжнародній арені залишилась тільки одна справді глобальна сила — США. Маючи політичну, економічну й військову перевагу над усіма іншими країнами світу, вони є тим, що називають «державою-гегемоном». Така міжнародна перевага може асоціюватися з імперіалізмом, але, на відміну від імперій, американська громадська думка «вважає за краще ділити глобальну владу з іншими, ніж використовувати її одноосібно». До того ж, США занадто демократичні, тому їхній вплив є обмеженим. Вони не здійснюють безпосередній контроль, але чинять вирішальний вплив на міжнародні відносини.

Україна як геополітична вісь.

Бжезінський виділяє таке явище як Євразійські геополітичні осі. Геополітичні осі — країни, що мають важливе стратегічне розташування і ресурси. Україна є геополітичною віссю тому, що якщо вона втратить незалежність, то росія отримає 52-мільйонне населення* з величезними ресурсами й виходом до Чорного моря, що дасть їй можливість знову стати могутньою імперською державою.

«Незалежність України кинула виклик самій суті претензії росії на те, що вона є богонатхненною прапороносицею спільної всеслов’янської ідентичності».

Без України росія — щоби відновити колишню могутність — змушена розширювати вплив у Азії, це втягне її в постійні виснажливі конфлікти. росія хоче відхопити собі шматок розвиненої та більш-менш спокійної Європи щоби закрити прогалину у своїй відсталості, але без України буде змушена стати новою азіатською імперією.

* на 2023 рік чисельність населення в Україні — 29 млн, книга Бжезінського була написана у 1997 році

Американська дилема

Для Америки росія занадто слабка для  партнерства — і все ще недостатньо сильна для того, щоби бути об’єктом впливу. Для Америки вигідна демократична росія — така, що змогла би стати партнером у формуванні стабільної Євразії. Але в росіян активно росте бажання знову підпорядкувати собі держави колишнього ссср, що є несумісним із демократичністю. Таким чином, якщо Америка допомагатиме росії економічно задля її демократизації, це неминуче посилюватиме росію і у військовому плані. Гарантій того, що вона не використає цю підтримку задля нових загарбань немає. Постає питання, а чи здатна росія взагалі бути сильною та демократичною одночасно?..

Як підсумок:

Якщо Америка хоче змусити росію демократизуватися, їй треба підтримувати Україну на шляху в ЄС. У свою чергу Україна для того, щоб вижити, має співпрацювати з ЄС і НАТО. Тільки коли росія прийме факт цієї співпраці — вона стане частиною цивілізованої Європи, якщо захоче. «Ключовий пункт, про який треба пам'ятати, — це те, що росія не може існувати в Європі без України, яка теж належить до Європи, тоді як Україна може бути в Європі без росії». Отже, допоки демократизація не стане для росії питанням життя і смерті, до тих пір посеред Євразії зяятиме ця «чорна діра». 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Опінії
Опінії@opiniyi

Опінії кожної людини важливі

1.2KПрочитань
0Автори
23Читачі
Підтримати
На Друкарні з 2 лютого

Більше від автора

  • Хто, як і для чого проєктує

    Моя клієнтка розповідала про те, як її батько фактично припинив спілкуватися з нею після розлучення з її матір’ю. Коли ж спілкувався з нею, то звинувачував у відсутніх стосунках між батьком і донькою її матір.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Чому література часу Голокосту — один з інструментів зцілення для українців сьогодні?

    принаймні так вважає Віктор Франкл, психолог і психотерапевт єврейського походження та автор «Людини в пошуках сенсу»

    Теми цього довгочиту:

    Голокост
  • Як кремль готувався до війни? Доктрина примакова

    У 1995 році відбулася інтервенція НАТО в Боснію згідно з мандатом ООН (росія проголосувала за резолюцію 743, що легітимізувала операцію в Боснії), яка викликала невдоволення в російського населення.

    Теми цього довгочиту:

    росія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається