Як відрізняється етикет у різних країнах Європи?

Етикет є важливим неписаним правилом соціалізації, проте в різних країнах він може відрізнятися. Команда Preply поставила собі за мету дізнатися думку людей щодо різних жестів і з'ясувати, які з них є необхідними, а які — ні, і де саме.

У TikTok #etiquette має вражаючі 3 мільярди переглядів, оскільки користувачі дізнаються з коротких відео різні поради та підказки для розвитку своїх навичок і, своєю чергою, покращення особистих стосунків. За останній рік кількість пошукових запитів "як дотримуватися етикету" в Інтернеті зросла на 95%, що доводить, що це навичка, цінність якої тільки зростає.

Опитавши понад 1600 людей з 27 різних країн за допомогою низки запитань, у Preply створили Посібник з європейського етикету, який допоможе вам орієнтуватися у різних ситуаціях!

Значення етикету

Подумайте про етикет як про свій квиток до того, щоб справити гарне та незабутнє враження. Йдеться не про ваш соціальний клас чи освіту, як часто вважають, а про доброзичливість, розуміння та повагу до інших.

Етикет — це маленькі, тактовні жести, які можуть мати величезний вплив на почуття людей, а також на їхнє сприйняття вашого характеру, тому важливо правильно використовувати його на робочому місці, вдома і просто під час спілкування.

Дотримання етикету — одна з багатьох переваг вивчення нової мови, оскільки це може покращити вашу соціальну взаємодію з новими людьми й продемонструвати вашу повагу до їхньої культури.

Чи всюди етикет однаковий?

Дотримання етикету — це те, чого більшість з нас навчають змалечку, проте за кордоном ці ідеї можуть не так добре спрацювати, оскільки етикет часто може відрізнятися в різних країнах. Звичайно, ми хочемо, щоб люди, яких ми зустрічаємо, відчували повагу та увагу до себе, тому під час міжнародних подорожей зміна етикету іноді може зробити соціальні ситуації нервовими та ускладнити виконання простих завдань.

ПОСІБНИК З ЄВРОПЕЙСЬКОГО ЕТИКЕТУ

Команда Preply дослідила значення етикету в різних країнах Європи, і ось короткий посібник:

Основні висновки:

  • Більшість країн (24 з 27) відповіли, що вони завжди роззуваються, коли відвідують чужий дім.

  • У більшості країн (23 з 27) під час привітання дарують лише два поцілунки в щоки, якщо ініціатором привітання є співрозмовник.

  • Більше половини проаналізованих країн вважають звичайною практикою приносити подарунок, коли вас запрошують в гості до друзів.

  • Третина країн вважає за краще приберегти дарування подарунків для особливих випадків, а Фінляндія виявилася єдиною країною, де більшість респондентів заявили, що ніколи не принесуть подарунок у гості до друга.

  • Всі країни домовилися, що завжди будуть доїдати їжу на знак поваги.

  • Більшість країн (23 з 27) відповіли, що найкращим варіантом для відвідування заходу або зустрічі з другом є прибуття в запланований час.

  • 35% чоловіків сказали, що їм подобається приходити раніше, тоді як лише 27% жінок сказали те ж саме, вважаючи за краще приходити вчасно.

89% країн згодні з тим, що ви повинні знімати взуття, коли заходите до чужого будинку

Якщо ви прийшли в гості, роззутися перед вхідними дверима господарів — це простий спосіб продемонструвати повагу до їхньої оселі з самого початку. 

З 27 країн переважна більшість (24 країни, включаючи Данію, Фінляндію та Литву) відповіли, що вони завжди роззуваються, коли відвідують чужий дім.

У Швеції 100% респондентів відповіли, що завжди роззуваються, а в коментарях до TikTok, що описує цю тему, сказано: "У Швеції це обов'язково робити".

Аналогічно у Польщі, де 82% проголосували за те, щоб завжди роззуватися, один з коментаторів сказав: "У Польщі ми вважаємо, що це дуже неповажно, і якщо ви не знімаєте взуття, вам, ймовірно, скажуть, щоб ви його зняли".

В яких країнах ви б не роззувалися і чому?

Іспанці, італійці та португальці дотримуються іншої думки, більшість з них вважають за краще не знімати взуття. У таких сонячних місцях, як ці, килими, які важко чистити і які легко забруднити, не такі поширені, як у місцях, де потрібно додаткове тепло, наприклад, у Великобританії. У сонячному кліматі люди також частіше носять сандалі й шльопанці, які набагато зручніші й чудово підходять для носіння в приміщенні, на відміну від черевиків і кросівок.

85% країн не зроблять перший крок, коли справа доходить до двох поцілунків на знак привітання

Цілувати чи не цілувати — ось у чому питання. Поцілунки в щоки є поширеним етикетом привітання в багатьох культурах і, як відомо, асоціюються з Європою.

У той час як в одних країнах це є ознакою співчуття і доброзичливості, в інших це може бути сприйнято як щось недоречне або навіть претензійне.

Цікаво, що більшість респондентів проголосували за те, що вони будуть цілувати в щоки лише два рази при вітанні, якщо це буде зроблено за ініціативою іншої людини.

Данія, Естонія, Швеція та Словенія відкинули цю ідею, відповівши "ні", вони не будуть вітати когось двома поцілунками в щоку.

Чому здається, що ніхто більше не хоче цілувати в щоку?

Хоча для когось ці результати можуть бути несподіваними, важливо зазначити, що Covid, можливо, вплинув на цей звичай, оскільки люди стали більш обізнаними про потенційні ризики тісного контакту, що призвело до появи нових привітань.

Фінляндія — єдина країна, яка відмовилася від ідеї приносити подарунок у гості до друга

Приносити подарунок, коли ви відвідуєте чийсь дім, як правило, дуже добрий жест і хороший спосіб висловити свою вдячність і віддячити другу за його гостинність і зустріч.

Але не хвилюйтеся, ваші друзі не чекають на діамантове намисто! Зазвичай це може бути щось невелике, наприклад, пляшка вина, щоб ви могли насолодитися нею разом, або красивий букет, який можна поставити в їхньому будинку.

Третина вважає, що подарунки слід приберігати для особливих випадків

Дані показують, що в 17 з 27 країн заведено приносити подарунок, коли вас запрошують в гості до друзів.

Однак у дев'яти з цих країн, включаючи Австрію, Велику Британію та Іспанію, більшість відповіли, що вважають за краще приберегти дарування подарунків для особливих випадків.

Фінляндія — єдина країна, де більшість респондентів відповіли, що ніколи не принесуть подарунок у гості до друга.

Чи неввічливо не принести подарунок?

Приносити подарунок щоразу, коли ви бачите когось, може стати дорогою звичкою, тому, хоча це добрий жест, не робити його також має сенс, особливо якщо врахувати, що деякі країни переживають складні економічні часи. Відсоток одружених людей порівняно з самотніми, які приносили подарунки, був на 12% вищим, що свідчить про те, що спільний дохід і заохочення з боку партнера роблять цей жест набагато більш здійсненним.

Крім того, 45% опитаних віднесли себе до людей з низьким рівнем доходу, а 40% - до людей із середнім рівнем доходу, що може означати, що подарунок не є для них пріоритетною статтею витрат.

Усі країни погодилися, що доїдати їжу, коли ви їсте в чужому домі, — це правильно

У гостях доїдати всю їжу на своїй тарілці вважається ключовим фактором етикету під час прийому їжі, оскільки це ввічливий і добрий жест стосовно людини, яка приготувала їжу. Він показує, що вам сподобалася приготована їжа, а також те, що ви визнаєте і цінуєте всю важку працю і любов, які були вкладені в цю страву.

Усі країни, які було опитано, були єдині в думці щодо етикету за обіднім столом: більшість респондентів відповіли, що вони завжди доїдають їжу на знак поваги.

Дані показали, що чоловіки більш схильні доїдати їжу повністю: 82% проголосували за те, що вони завжди доїдають їжу, що трохи вище, ніж у жінок, де лише 75% проголосували так само, а решта обрали варіант "Я залишаю трохи на тарілці, щоб не виглядати жадібним".

Що робити, якщо я не можу з'їсти всю страву?

Ми знаємо, що не завжди є можливість доїсти всю страву до кінця. Порції можуть бути великими, і всі ми маємо різні смакові вподобання, але, як показують дані, поїдання всієї їжі вітається в усіх досліджуваних країнах. Отже, наступного разу, коли ви будете в гостях, обов'язково пам'ятайте про цей етикет!

Відвідуючи соціальний захід або йдучи до когось додому, ви віддаєте перевагу прийти раніше, вчасно або запізнитися?

Час, коли ви прибуваєте на захід, може залишити незабутнє враження як на гостей, так і на господарів. Зважаючи на те, що минулого року пошукові запити на тему "Як краще прийти вчасно, раніше чи пізніше?" зросли на 39% у всьому світі, розберімось, як це зробити...

  • Прибути раніше може бути добрим жестом, оскільки це покаже, що подія для вас є пріоритетною. Ви також можете допомогти організатору з останніми штрихами. Однак пам'ятайте, що не варто заходити до того, як господар буде готовий до вашого приходу, він може бути зайнятий!

  • Прибути вчасно — це безпечний варіант, він демонструє повагу до плану і говорить про те, що ви з нетерпінням чекаєте на зустріч з другом.

  • Хоча запізнення може дати час для прибуття решти гостей і допомогти вам уникнути незручного періоду очікування, ви можете ненавмисно образити почуття господаря і змусити його подумати, що вас не цікавлять його ретельно розроблені плани.

Навіть модна столиця не вірить, що запізнюватися "модно"

Більшість респондентів, включаючи Бельгію, Ірландію та Туреччину, поділилися думкою, що прибуття в запланований час є найкращим варіантом, причому 23 з 27 країн погодилися з цим твердженням. Греція висловила сильну позицію в цьому питанні: 78% респондентів обрали вчасне прибуття.

Чотири країни — Чехія, Німеччина, Польща і навіть столиця моди Франція — гордо відмовилися від ідеї модного запізнення, більшість проголосувала за те, щоб прийти раніше.

Що ще я можу зробити, щоб люди відчували себе комфортно в моїй присутності?

Якщо ви плануєте відвідати будь-яку країну, найкращий спосіб дізнатися про її культуру — це поспілкуватися з місцевими жителями.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

Державний службовець

13.4KПрочитань
16Автори
87Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається