Як я став майстром НРІ

Мій перший пост тут, і я довго вагався. Чи варто взагалі щось починати писати та для кого це робити. І вирішив.  В першу чергу я це роблю для себе. І вже в другу для аудиторії. Для читачів, яким буде цікаво послухати/почитати про НРІ з погляду досвідченого платного майстра. З чого все почалось.

Трохи досвіду, емоцій і порад.

Life Die Reroll

 

Початок

В далекому 2018 році одному своєму другу ми подарували набір книг по ДНД. Типова трійця — Книга Майстер, Книга Гравця і Монстрятник. Так почалось моє знайомство зі світом НРІ. Це був перший, завжди цікавий досвід. У мого першого (І єдиного майстра) класна фантазія і неймовірна здатність до імпровізації. І повна відсутність розуміння домашніх правил. Самий початок і перша пригода пройшли під гаслом "Я знаю як краще"

Для людей, які ще не знайомі з системою починати, це було максимально погане рішення. Але все одно вдячний йому за досвід і то, що привів мене у світ рольових ігор.

Коли скінчилась перша компанія, приблизно через рік і ми почали збирати персонажів на другу, стало зрозуміло що наш майстер перегорів. Замість щотижневих сесій ми почали збиратися раз на місяць.

 

І я почав бачити проблеми, поступово вивчаючи світ НРІ. Хоумбрю правил і монстрів. У нас не було жодних мап. Міста, поселення, світ або простий battle mat - нічого. Все відбувалося в голові, театр розуму. Це круто на початку, але потрібно візуалізація, хоча б мінімальна. І майстер дуже багато часу (і досі) провів у WoW. Це накладає свій відбиток на монстрів та босів. Многофазність босів крутий трюк, але він була виключно у якійсь неймовірній кількості здоров'я. І часто бійки зводились до тупого заклікування, перепрошую, закидування дайсами. Відсутність мапи не дає можливості для використання місцевості, і в принципі сильно обмежує гравців. Замість незвичного рішення ти спочатку з'ясовуєш за оточення, і тільки потім кажеш, що саме ти робиш.

І сюжет був, дійсно цікавий. Але якщо гравці не бачать підказку або подальший рух по сюжету, то їм необхідна допомога. Ми її не отримували, через складність самого сюжету. Почав спадати темп і зацікавленість. Могли витрати цілу сесію, 6-8 годин на спілкування з НПС, в спробах рушити сюжет, без жодного результату. А на питання, як нам це зробити, адресовані майстру, отримували тільки — у вас є вся необхідна інформація.

 

Я більше не гравець

Перший переломний момент, я сам захотів вести свою пригоду.  Бачу ціль, не бачу перешкод. Спочатку друзі, на яких я відточував свої навички. Потім друзі друзів. Пошук зручного приміщення, покупки книг, дайсів, мап. Поступове розуміння скільки це все коштує. І коли я дозріваю до покупки 3d принтера приходить він. Ковідні карантини дуже сильно зламали мені спланований розвиток. І одночасно я отримав буст на майбутнє. Якщо ти не можеш водити в офлайне, йди в онлайн.

Foundru VTT logo

 

Перші спроби була смішними, і намагаючись зберігати певну  атмосферу ігрового стола, я водив у дві камери. Одна з яких направлена на бойову мапу. Сам рухаю токени та фігурки, гравці самостійно кидають фізичні дайси. 

І одночасно з тим мені стало мало однієї пригоди. Потрібно більше, ще більше. Твіттер, дискорд, пошук нових гравців.

 

Гравців я знайшов швидко, і перша спроба цифровізації була простою. Я почав використовувати цифрові мапи та гравці вже бачили як і скільки вони можуть пройти, але це були статичні арти, які я кидав в дискорд.

Зараз без посмішки не може про це згадувати, але виглядало цікаво. І в мене були ігри, постійні. Кожен тиждень, майже без пропусків. Гравці приходили й залишались. Моя зацікавленість НРІ стала більше ніж хобі. Це стало стилем життя. Всі розмови, оточення вдома, малюнки та покупки робилися з оглядом на ігри, як це мені допоможе.

 

Другий переломний момент — віртуальний стіл. Це найкрутіша покупка, яку я робив у своєму житті. Foundry VTT буквально змінив відношення до гри. З'являється автоматизація. Звуки заклять і анімація. Більшу частину можна перекласти на систему, а самому зосередитися на створенні пригод і сюжету.

І тоді приходить розуміння вартості. Той момент в моєму житті, коли я вирішив остаточно відмовитися від піратської продукції, але наскільки ж дорого все купляти. Мапи, звуки, пригоди. Преміум модулі. Якісна камера та мікрофон, освітлення. Нова техніка, бо ноут вже не тягне. Просити гроші в гравців не хочу, але відбулась розмова із ними. І починається період донатних ігор. Стало комфортніше, принаймні я перестав вкладатися у пригоди самостійно, в місяць є певний бюджет, який я можу витрачати саме НРІ й більше не рухати власні гроші.

 

Але гравці, навіть ті хто скидав гроші раз на місяць починають себе поводити більш нахабно. Спроба перевести відношення з майстер-гравець у площину продавець-клієнт.

Це мій більший страх досі, що гра перетвориться виключно на роботу, і більше не буде творчим процесом. Після декількох розмов з такими гравцями я попрощався.

Одне з моїх правил за столом — всім має бути зручно, в тому числі й майстру. І саме ці прощання привели до повної монетизації хобі.

 

Платні ігри

Я почав водити виключно за гроші. З приємного після переходу. Гравців залишились, більше ніхто не відвалився. І я зміг донести до них просту думку. Це жодним чином не перетворює мене на тамаду, який буде їх розважити, тому що вони заплатили гроші. Принцип НРІ залишається незмінним. Я розповідаю історію, і в процесі намагаюсь вбити їх персонажів.  Але я граю з ними, а не проти них.  І мені важливо розказати саме історію, привести до певного логічного завершення. Мінялися гравці, пригоди та компанії. І все було шикарно, поки не почалась Повномасштабне Вторгнення.

Мій роботодавець виявився лайном (без подробиць) і я залишився без робота, основної. І я вирішив не повертатися до звичної, а спробувати заробити виключно іграми. І в мене вийшло. Добрав гравців, зробив нові компанії та поїхали.

 

Тепер трохи неприємних зізнань. Все це відбувалось російською мовою, і більше частина моїх гравців була з московії. І навіть знайшов спосіб виводити з них гроші. Взявши на себе цей геморойний момент. Так, я шукав гарних руських ще десь пів року. Наївний російськомовний йолоп. Все змінилось з приїздом подруги з Одеси та першим ударом по кримському мосту. В мене вже пару місяців як виникало відчуття неправильності. І тут перша бавовна. Як ми раділи. Ніколи не забуду той момент. На вулиці, шашлик і красне вино. Зафлуджую дискорд повідомленнями й мемами. І отримую у купу негативу. Ми їм заважаємо своєю війною. Їх підтримка мене як майстра і друга (як мене в тому переконували) раптом скінчилась. Бо їм незручно чути про війну. Рішення закономірне і малу відбутися раніше. Я відправлю всіх російськомовних шляхом корабля. Пофігу на гроші, я не все зміг вивести. Мені стало настільки огидно спілкуватися, до крайнощів.

 

І тепер воджу НРІ, правда інакшу систему. Виключно українською і виключно для українців. І як виявилось в Україні знайти гравців навіть простіше. І в мене нарешті зникло відчуття, що я роблю якусь фігню, за яку мені платять просто тому, що я класний хлоп.

Тепер це повноцінна робота, з вихідними та відпусткою. Але для мене це все ще залишається хобі. Я отримую задоволення від ігор, від підготовки й від проведення. Для мене все ще на першому місті зручність за столом, в тому числі й для майстра. І я так само прощався з парою гравців, які пробували перевести це виключно у площину ти тамада, розважай мене. Це так не працює.

Зараз я маю 5 компаній на тиждень, і ми граємо майже кожен тиждень. Стабільність ігор важлива, і пропускаю ігри тільки якщо гравці не можуть зібратися.

 

 

Вийшло хаотично, приблизно як на іграх.

Якщо вам буде цікаво, наступна стаття буде більш про підготовку до ігор. Що я використовую, які матеріали, програми.

Всім дякую за увагу і гарного дня.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
HradSpain
HradSpain@HradSpain

Dungeon Master

155Прочитань
6Автори
6Читачі
Підтримати
На Друкарні з 26 березня

Більше від автора

  • Тижневі монстри 04

    Гігантські комахи, що використовують вас як джерело їжі. Морські гобліни, та гомункули, які можуть копіювати поведінку свого господаря. Думки паразити та елементальні ядра із рідкого металу та іржі. Пекельні лемури, що арміями ходять по колу та фея сладкоїжка.

    Теми цього довгочиту:

    Нрі
  • Deity: Pharasma

    Фаразма, невблаганна вартова життя та смерті, безжально нейтральна у своїх завданнях. Вона спостерігає за смертю немовлят, передчасним кінцем праведників і тривалим віком тиранів, не виносячи вироку щодо справедливості кожної смерті, зустрічаючи кожне нове життя однаково.

    Теми цього довгочиту:

    Нрі
  • Створення персонажа під різні типи пригод

    Ви хочете почати гра у НРІ як гравець. І перший крок, після того, як ви обрали майстра (і разом із майстром ви обираєте систему) – створення персонажа.

    Теми цього довгочиту:

    Нрі

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Дякую, завдяки вашій пораді й прийшов.

Вам також сподобається