Як західні корпорації зробили можливим російський престижний проєкт


Новозбудований плавучий завод зі зрідження газу був відбуксований з Мурманська в Росії до Сибіру наприкінці літа цього року. Там, на арктичному узбережжі, він стане частиною величезного термінала з експорту газу, назва проєкту: «Арктик СПГ-2».

СПГ потім завантажуватимуть у спеціальні танкери й продаватимуть по всьому світу. Новий термінал в Арктиці потрібен Росії, тому що експорт нафти та газу є найважливішим джерелом доходу Кремля.

Росія більше не постачає природний газ до Німеччини трубопровідним транспортом – ні через Польщу, ні через Балтійське море. «Арктик СПГ-2» має розв'язати цю проблему: збільшити експорт газу і наповнити військову скарбничку. Попри всі санкції, західні компанії допомагають – грошима і технологіями.

Традиційна раніше німецька компанія Linde увійшла в проєкт ще у 2017 році. Linde допомогла спланувати будівництво «Арктик СПГ-2» і пообіцяла у 2018 році поставити найважливіший компонент заводу: високотехнологічні теплообмінники.

Після вторгнення Росії в Україну Євросоюз запровадив далекосяжні санкції. Проєкт «Арктик СПГ-2» опинився на межі краху. Найбільш критичним аспектом є заборона на постачання теплообмінників для скраплення газу у великих кількостях. Але проєкт продовжувався.

Linde допомогла російським партнерам самостійно виробляти деякі компоненти. З цією метою у 2017 році концерн створив спільне підприємство з російською компанією АТ «Силові машини». Мета полягала в тому, щоб виробляти теплообмінники на місці в Санкт-Петербурзі – в тому числі для «Арктик СПГ-2».

Дослідження Spiegel, Data Desk та Anti-Corruption Data Collective свідчать, що Linde завезла компоненти заводу на російські будівельні майданчики незадовго до того, як санкції набули чинності. У російських митних даних, зазначено обладнання вагою 1 500 тонн. Згадується дата імпорту: 1 червня 2022 року – за 5 днів до введення санкцій.

Linde запевняє, що всі постачання залишили європейські порти раніше встановленого терміну і що група завжди діяла у суворій відповідності до світових санкцій. Поточні проєкти просто не були негайно скасовані, а російський завод і газовий бізнес був «деконсолідований».

Окрім головного акціонера «Новатек», в проєкт увійшов французький енергетичний гігант Total Energies, який володіє 10% акцій, по запиту компанія оголосила, що не надаватиме жодного нового капіталу для проєкту.

Джерело: Spiegel

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається