Як захистити свої кошти за допомогою диверсифікації?

📍У світі є дві ключові загрози: кризи та інфляція. Якщо з другою все більш-менш зрозуміло і навіть передбачувано, то перша проблема може прийти вкрай несподівано і посилити другу.

📌Однак наслідки таких явищ можна знизити, якщо ваші фінанси та джерела доходів розумно диверсифіковані.

Що таке диверсифікація?

🔎Диверсифікація (diversification) – це спосіб управління ризиками, заснований на інвестуванні в активи, вартість яких мінімально залежить один від одного.

🥚Відомий інвестор Уоррен Баффет каже: "Ніколи не тримайте всі яйця в одному кошику." Цей простий, але сильний принцип лежить в основі диверсифікації. Це процес розподілу ваших інвестицій між різними активами, секторами, географічними регіонами і так далі, щоб зменшити ризик.

❗️Однак важливо розуміти, що диверсифікація не є гарантією від втрат, але вона може допомогти збалансувати ризики. Коли ваші активи розподілені, ви менш залежні від змін в конкретному секторі або ринку. Таким чином, навіть якщо один з ваших інвестиційних каналів зазнає удару, інші можуть продовжувати приносити вам прибуток або, принаймні, захистити від значних втрат.

💡Диверсифікація – це не тільки про зниження ризику, а й про досягнення визначеності або, можна сказати, конкретності по сумі очікуваного прибутку. Поняття "визначеність" трактується як отримання середньоринкового результату від торгівлі, а при успішній диверсифікації його досягти набагато простіше.

📊Варто визнати, що між активами всередині класів, секторів, індустрій і юрисдикцій взаємозалежність висока, саме тому портфелі зазвичай формують із активів, що представляють різні групи. Такі портфелі досягають найкращих результатів щодо співвідношення ризику і дохідності, що дає велику перевагу їх власникам.

Кроки до диверсифікації

✔️Розширення портфеля: Інвестуйте в різні активи. Це можуть бути акції, облігації, валюта, нерухомість та ін.

✔️Інвестиції в різні сектори економіки: Не можна залежати від одного сектора. Диверсифікуйте свої інвестиції між різними галузями та секторами економіки.

✔️Вклади в різних географічних регіонах: Не обмежуйтеся вашим регіоном. Розгляньте можливість інвестицій в інші країни або регіони.

🧐Незважаючи на загальне визнання ефективності методу, ставлення до диверсифікації в середовищі авторитетних інвесторів неоднорідне. Так, наприклад, легендарний Воррен Баффет одного разу сказав, що: «диверсифікація — це захист від невігластва і вона має мало сенсу для тих, хто знає, що вони роблять».

🙌У цих словах є правда, але потрібно розуміти, що доступ до інформації та аналітичних ресурсів більшості інвесторів сильно поступається їх можливостям. Тому для більшості непрофесійних учасників ринку диверсифікація залишається єдиною розумною альтернативою формування ефективного інвестиційного портфеля.

💰єІнвест - дбаємо про вашу фінансову грамотність!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

4.3KПрочитань
0Автори
49Читачі
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається