Як запам’ятовувати все, що я читаю/вивчаю/ споживаю?

Усім привіт! У цьому довгочиті хочу поділитися з вами своїм досвідом, як я запам'ятовую все, чому я навчаюся, та розповісти про свої методики запам’ятовування матеріалу за дуже короткий час.

Перш за все, розповім вам, хто я і чому ви маєте мені вірити.

Мене звати Іван, мені 19 років, і я навчаюся в найкращому університеті Польщі. Коли я тільки переїхав сюди, я не знав ані польської, ані англійської мови, та вже за рік закінчив один з найкращих польських ліцеїв, здав польське ЗНО і поглиблене ЗНО з англійської мови на рівні В2/С1. Усе це я вивчив за один рік. Мені довелося запам’ятати матеріал з понад 100 книг, і це тільки з літератури, ще всю граматику польської мови, та паралельно вчити інші предмети, такі як математика, фізика, хімія, історія та інші. Вже через пів року, як я почав навчання, я працював як волонтер та навчав дітей англійської мови, хоча ще 6 місяців тому я й двох слів зв'язати не міг. Ще через пів року я здав польське ЗНО та вступив до найкращого польського університету на чеську філологію. Як ви можете здогадатися, вимоги до знання польської мови були дуже високі. А, і забув сказати — весь цей час я паралельно навчався дистанційно в українському коледжі.

(Якщо ви б хотіли задати мені більш детальні питання про мій шлях, залишайте коментарі, я з радістю відповім.)

Одже, як ви бачите запам’ятати я мав багато чого, тому у процесі навчання я виявив найкращі способи для запам’ятовування інформації

  1. Методика. Перестаньте зубрити матеріал - це пуста трата часу!!!

Якщо ви постійно намагаєтеся запам’ятати матеріал, повторюючи його раз за разом, ви його ніколи не вивчите. Ваш мозок відкладе його у короткостроковій пам’яті, тільки щоб ви від нього відчепилися, і забуде все за два дні, а то й швидше. Замість цього розпишіть матеріал так, щоб ви могли його читати, як книгу, і читайте раз-два-три рази на день. За декілька днів він повністю засвоїться та залишиться у вашій голові, як сюжет книги, яку ви прочитали. Тільки наголошую — читайте один раз без повторень та спроб запам’ятати! Завдяки регулярному повторюванню, яке не викликає у вас жодного стресу, мозок засвоїть усю інформацію. Я називаю це “пасивне запам’ятовування”, коли ви запам'ятовуєте все без зусиль.

  1. Методика. Обговорення вивченого/ Навчання інших.

Після того, як ви вивчили щось нове, дуже добре буде, якщо ви обговорите це з кимось, щоб не втрачати контакт з матеріалом. Якщо ви навчаєтеся в університеті, то запропонуйте одногрупникам піти на каву після лекцій та обговорити сьогоднішню тему. Ви здивуєтеся, але це дуже ефективний спосіб запам’ятати матеріал, адже ви робите це в невимушений, розмовний спосіб, що не вимагає додаткових зусиль для запам’ятовування, тому вся інформація переварюється у вас в голові.

Почніть навчати когось, і тоді самі навчитеся. Коли я навчав дітей англійської мови, я навчався і засвоював матеріал разом з ними, не дивлячись на те, що вже все це знав. Моє розуміння матеріалу покращувалося. При підготовці матеріалу до занять я переглядав, перечитував різні теми, і це допомагало мені не забути їх. Також я покращував комунікаційні здібності іноземною мовою. Найкращий спосіб зрозуміти щось — це намагатися пояснити це іншій людині.

  1. Методика. Розуміння того, що ви вчите.

Можете хоч сто разів прочитати, повторити, переписати матеріал — якщо ви не розумієте, чому все саме так, ви його не запам'ятаєте. Неможливо запам’ятати те, що ви не розумієте. Замість дивитися на сухий матеріал, знайдіть у ньому щось спільне, проведіть паралелі, причепіть асоціації, зрозумійте логіку, і тоді матеріал сам застрибне вам у голову. Наприклад, якщо це мова, то порівняйте її з іншою мовою, яку ви вже знаєте, та знайдіть закономірності, порівняйте закінчення і знайдіть щось спільне, що полегшить вам запам’ятовування. Доки ви навантажуєте мозок інформацією, яку він не здатен переварити, він її не прийме.

  1. Методика. Беріть вищу планку.

Це хардкорний спосіб для вивчення нової інформації, проте ефективний. Наприклад, коли я вивчав англійську мову і якась тема здавалася мені складною, я брав тему з вищого рівня, яка включала в себе те, що мені потрібно, і сидів над нею. Так, голова пухла, але після кількох годин страждань я повертався до своєї теми, і все здавалося дуже простим. Я думав: “Як я міг не розуміти цього раніше?”. Це стресовий спосіб, але він ефективний для покращення розуміння матеріалу. Завищуйте свою планку, і тоді ви досягнете більшого, ніж планували спочатку.

  1. Методика. Інтегруйте навчання у своє життя.

Скажімо, ви виділяєте на навчання годину, можливо дві на день, і коли цей час закінчується, ви вже не маєте нічого спільного з навчанням. Це неправильно. Ви постійно маєте так чи інакше взаємодіяти зі сферою вивчення та зробити це своїм середовищем. Розповім це на своєму прикладі. Мені потрібно було дуже швидко звикнути до англомовного середовища, щоб розбирати слова під час розмови, і я почав називати побутові речі, які знаходяться у мене в кімнаті, англійською мовою. Почав дивитися серіали англійською, підписався на англомовних блогерів, і коли я гортав стрічку новин, мені траплялися пости англійською, які я читав. Коли мені потрібно було занотувати щось, я робив це англійською мовою, так як міг. Пішовши до кав’ярні, я пробував зробити замовлення англійською і так далі. У такий спосіб я вчив мову декілька годин на день, але взаємодіяв з нею цілий день, і це допомагало мені пристосуватися до неї.

Найпростіший спосіб — це розклеїти папірці по дому з інформацією, яку ви маєте вивчити, так вони постійно будуть потрапляти вам на очі, і нагадувати матеріал, таким чином ви його не забудете.

  1. Методика. Не боятися а любити помилки.

Ніхто не любить робити помилки, але не зробивши завдання неправильно, ми не дізнаємося правильної відповіді. Коли ми робимо помилку, це викликає у нас емоції, не завжди приємні, але все ж емоції. Тому цей момент відкладається у нас в пам'яті, і в майбутньому ми вже не будемо повторювати цю помилку. Аналізуйте помилки, щоб зрозуміти, чому так, а не інакше, і, зрозумівши причину помилки, ви запам’ятаєте це раз і назавжди. Ті самі помилки повторюють тільки ті, хто їх не розуміє, тому аналізуйте.

Я сподіваюся, що мої методи навчання та запам’ятовування допоможуть вам, і ви застосуєте декілька з них. Якщо у вас виникли питання, залишайте їх під довгочитом, і я з радістю відповім.

Дякую усім за прочитання!

Буду вдячний за будь-який коментар.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ivan nelipa
ivan nelipa@Ivan_Nelipa

Письменник у жанрі фентезі

151Прочитань
2Автори
1Читачі
На Друкарні з 26 травня

Більше від автора

  • Душогуби

    Ви колись задумувалися, хто і коли приходить по наші душі? Ця історія саме про цих створінь.

    Теми цього довгочиту:

    Фентезі
  • Космос, кохання і простір

    Космос, фантастика. Політ у космічному кораблі. Комедія, трагедія. Космонавти, майбутнє. Планети астероїди.

    Теми цього довгочиту:

    Фентезі
  • “Британський палац” 2

    Продовження історії про британську аристократію і те як змінюється люди під тиском інших. Багатство і злида, добро і зло, кохання і примус, усе це ви знайдете в романі “Британський палац”.

    Теми цього довгочиту:

    Фентезі

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається