ЯК ЗРОСТАЄ ПРОДУКТИВНІСТЬ ПРАЦІ І ЧОМУ ЦЕ ЗРОСТАННЯ ВАЖЛИВЕ ДЛЯ СУСПІЛЬСТВА

1. Які причини зростання продуктивності праці

Продуктивність праці зростає з двох причин: завдяки накопиченню капіталу та поділу праці.

Як накопичення капіталу впливає на продуктивність праці? Очевидно, що лопатою котлован викопати можна швидше ніж без неї, а поява у вас екскаватора, тобто поява більшої кількості капіталу, робить вас ще більш продуктивним працівником (підприємцем). Наявність у вас накопиченого капіталу у вигляді сировини та матеріалів, що призводить до відсутності необхідності самостійно виробляти всі необхідні комплектуючі матеріали для виробництва будь-якого товару чи послуги, також підвищує продуктивність вашої праці. Наприклад, якщо ви займаєтеся друком книг, то ви здатні видавати набагато більше книг, якщо вам не потрібно самостійно виробляти папір, фарбу, електрику тощо. Примітно, що високі ставки податків для підприємців знижують їхню здатність робити інвестиції в створення нового капіталу, що призводить до вироблення меншої кількості товарів та послуг. Тобто, очевидно що високі податки знижують зростання добробуту суспільства.

Як поділ праці впливає на продуктивність? Цю залежність ще двісті п'ятдесят років тому досліджував вже неодноразово згаданий нами Адам Сміт. У своїй праці "Дослідження про природу та причини багатства народів" він показав, що кожен з 10 самостійних ремісників, незалежних виробників шпильок, протягом робочого дня можуть зробити не більше 20 шпильок, тобто 10 ремісників у сумі будуть виробляти не більше 200 шпильок день. Але якщо виробництво шпильки розбити на окремі виробничі операції і розподілити виконання цих операцій між 10 працівниками фабрики, то всі разом вони щодня вироблятимуть 40000 шпильок. Тобто у середньому один працівник фабрики буде щодня виробляти 4000 шпильок, іншими словами завдяки поділу праці продуктивність людини при виробництві шпильок збільшується у 200 разів: з 20 до 4000 шпильок на день. Важливо також розуміти, що чим глибший поділ праці, тим вища продуктивність такої праці. При цьому неважливо, яким чином виробляють продукт. Поділ праці відбувається нерівномірно окремими людьми, колективами підприємств, цілими країнами або континентами. Чим глибше різноманітність поділу праці, тим вища продуктивність такої праці, і навпаки, будь-яке обмеження поділу праці, призводить до зменшення продуктивності, і як наслідок, зниження рівня життя людей.

2. Звідки (чи за яких умов) з’являється новий капітал

Новий капітал, тобто нові засоби виробництва, сировина та матеріали, з'являється тільки завдяки заощадженням і лише за умови свідомої відмови людини від частини свого поточного споживання, оскільки капітал – це не що інше як продукт праці, який людина вирішила не споживати, а використовувати для виробництва інших продуктів і послуг. Тому, капітал, по суті, є продуктом споживання, від якого людина вирішила відмовитися з метою підвищення продуктивності своєї праці. Саме тому, новий капітал з'являється тільки завдяки заощадженням і завдяки тому, що люди відмовляються від частини свого поточного споживання. А якщо це так, то стає очевидним той факт, що новий капітал неможливо створити. Це значить, що неможливо підвищити рівень життя людей просто надрукувавши додаткову кількість паперових грошей, оскільки поява додаткової їх кількості в економіці країни призводить до зростання цін та невпевненості у завтрашньому дні і тому, не є для людей ні стимулом, ні мотивом для відмови від сьогоднішнього споживання, швидше навпаки.

3. Чому зростання продуктивності праці важливе для суспільства

Продуктивність праці один із ключових економічних показників, а відтак його зростання дуже важливе. І ось чому:

По-перше, підвищення продуктивності праці призводить до економічного зростання та підвищення рівня життя населення. Коли працівники виробляють більше товарів і послуг за той самий проміжок часу, вони, з одного боку, заробляють більше грошей, а з іншого – збільшують прибутки власникам бізнесу. Це, у свою чергу, призводить до підвищення загальної продуктивності економіки, зумовлюючи покращення рівня життя як окремих людей так і суспільства в цілому.

По-друге, стале економічне зростання залежить від постійного підвищення продуктивності праці. Знаходячи способи виробляти більше з тими ж або меншими ресурсами, ми можемо пом’якшити навантаження на обмежені ресурси та зменшити вплив на навколишнє середовище. Тобто, підвищення продуктивності може сприяти більш стійкому та збалансованому підходу до економічного розвитку.

По-третє, вища продуктивність праці може призвести до створення робочих місць у довгостроковій перспективі. Коли підприємства стають більш продуктивними, вони можуть розширювати свою діяльність, інвестувати в нові технології та створювати додаткові робочі місця. Це, з одного боку, надає людям більше можливостей працевлаштування, а з іншого – допомагає знизити рівень безробіття в країні.

По-четверте, підвищення продуктивності праці часто є результатом технологічного прогресу та інновацій. Нові технології часто призводять до більш ефективних способів виробництва товарів і надання послуг. Знайшовши ці способи ефективного виробництва, суб’єкти господарювання можуть зменшити відходи, оптимізувати використання ресурсів і, як наслідок, підвищити загальну ефективність своєї діяльності.

І на завершення, продуктивність праці є ключовим чинником конкурентоспроможності на світовому ринку. Країни з вищим рівнем продуктивності часто краще здатні виробляти товари та послуги з меншими витратами, що і робить їх більш конкурентоспроможними на міжнародному рівні. Такі країни здатні збільшувати експорт, створювати робочі місця та загалом є економічно успішними в глобальному масштабі.

Продуктивність праці та ВВП на душу населення
Продуктивність праці та ВВП на душу населення

Загалом, зростання продуктивності праці є ключовим фактором довгострокового економічного успіху та суспільного добробуту.

#простопроекономіку

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ольга Піжук
Ольга Піжук@Olha_Pizhuk

Пишу просто про економіку))

601Прочитань
6Автори
40Читачі
На Друкарні з 11 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Дякую за відгук! Рада, що Вам подобається;)

Вам також сподобається