Яким республіканці планують зробити другий термін Дональда Трампа? - The Economist

Вони думають, що знають, як позбутися хаосу та розчарування його перших чотирьох років.


Пам’ять про час перебування Дональда Трампа на посаді пов’язана з хаосом і образою. Це було підсумовано ганебним кінцем його президентства, коли його підбадьорені прихильники звільнили Капітолій, намагаючись утримати його при владі. З тих пір Трамп пройшов шлях від ганебного імпічменту після виборів до двох кримінальних звинувачень, і, можливо, попереду ще більше. Колишній президент, схоже, одержимий повторним оскарженням своєї поразки на виборах у 2020 році: «Я ваша справедливість», — прогримів він перед натовпом прихильників цього року. «Я твоя відплата».

Трамп, швидше за все, виграє кандидатуру від Республіканської партії в президенти на 2024 рік. Можна подумати, що перемога на загальних виборах передвіщає ще більший хаос — цього разу без дорослих, які, як виявилося, спочатку стримували свого імпульсивного нового боса. Насправді професійний корпус популістів «Спочатку Америка» присвячує себе тому, щоб Трамп-Два був дисциплінованим і зосередженим на виконанні завдань. Вони готують дорогу, і ви не повинні відкидати їхні зусилля.

На відміну від повстанців, які захопили Білий дім у 2016 році, ветерани першого терміну пана Трампа пропрацювали роками. Навіть на цій ранній стадії варто спостерігати за деталями. Тисячосторінкові політичні документи викладають ідеї, які колись були дивовижними в республіканських колах, але тепер стали ортодоксальними: добудувати стіну на кордоні, підвищити тарифи як для союзників, так і для конкурентів, зробити нефінансовані знижки податків постійними та скасувати автоматичне громадянство для всіх, хто народився в Сполучених Штатах. Вони скептично ставляться до нато та обіцяють «припинити війну з викопним паливом», відмовившись від політики, спрямованої на обмеження зміни клімату.

Поряд із цими пропозиціями є те, що має на меті революціонізувати структуру самого уряду. Республіканці вважають, що вони зможуть реалізувати свою програму, лише якщо спочатку зруйнують глибоку державу, звільнивши десятки тисяч вищих державних службовців. Близько 50 000 чиновників будуть звільнені за власним бажанням відповідно до запропонованої схеми, відомої як Додаток f.

У той же час, щоб заповнити тисячі політичних призначень на вищому рівні американської державної служби, America Firsters створюють «консервативний LinkedIn» кандидатів, чия особиста лояльність до пана Трампа не викликає сумнівів. Підставою для дискваліфікації є просто висловлення сумнівів щодо штурму Капітолію 6 січня 2021 року. Все це не є тіньовою змовою: це планується відкрито.

America Firsters стверджуватиме, що реформа державної служби обіцяє зміцнити демократію, не даючи необраній бюрократії завадити програмі обраного президента. Хоча система стримувань і противаг є важливою частиною американської конституції, державна служба не є однією з трьох гілок влади, які вона закріплює.

Цей аргумент не змивається. Одне заперечення практичне. Витік мізків з уряду відбудеться так само, як розширення американської держави в економіці зробить компетентну бюрократію важливішою, ніж будь-коли. Керування сучасною національною державою вимагає досвіду в управлінні, економіці, закордонних справах і науці. Якщо чиновники не зможуть кинути виклик шаленим пропозиціям політичних призначенців через страх бути звільненими, політика прогнить зсередини.

Друге заперечення – політичне. Республіканці не повинні бажати майбутнього президента-демократа, наділеного імператорськими повноваженнями та неконтрольованого реальністю. Однією з причин професіоналізації бюрократії в 19 столітті було забезпечення державного корабля достатньою кількістю баласту, щоб продовжувати плавати від однієї адміністрації до іншої.

Третє заперечення полягає в тому, що ці зміни дадуть могутньому президенту прямий контроль над Міністерством юстиції. Маючи можливість звільнити всіх своїх імовірних дисидентів, адміністрація знищить норму юридичної незалежності. Якщо так, образа Трампа буде спрямована в конкретну помсту. Ця перспектива повинна турбувати всіх американців.

Зіштовхнувшись з опором з боку своїх попередніх генеральних прокурорів, основним критерієм для наступного пана Трампа буде гнучкість хребта: готовність скасувати розслідування щодо президента та його союзників і санкціонувати їх проти його довгого списку справжніх і гаданих політичних ворогів. Хоча пан Трамп мав би мало практичних причин продовжувати розпалювати недовіру до виборчої системи — оскільки конституція забороняє третій термін — потреба отримати виправдання щодо його нібито вкрадених виборів у 2020 році все одно може спонукати його до цього.

Якщо республіканці виграють обидві палати Конгресу, а це можливо, ніхто з виконавчої чи законодавчої влади не зможе зупинити пана Трампа. Зрештою, більшість із відповідальних осіб вже публічно засвідчать легітимність штурму Капітолію. Федеральні суди стануть одним із небагатьох осередків незалежності та досвіду в американській системі. Важко уявити, як вони також не піддадуться постійній атаці.

Якби ці ретельно розроблені плани були втілені в життя, Америка пішла б за Угорщиною та Польщею шляхом неліберальної демократії. Щоправда, Америка має більше огорож проти відкату, включаючи століття демократичної історії та більш крихкі та децентралізовані ЗМІ. Однак ці огорожі слабші, ніж у минулому. Крім того, багато американців постраждали б від цих планів у гіршому становищі. Довіра до інституцій і верховенства права постраждає, в результаті чого країна стане ще більш розділеною.

Імператор Дональдус

Деякі люди намагатимуться втішитися думкою, що містер Трамп не виграє праймеріз або що він програє загальні вибори. Можливо, його кандидатури не будуть підтверджені, або імператор ентропії саботує плани власних прихильників.

Містер Трамп є фаворитом для перемоги в номінації в країні, де загальні вибори визначаються кількома десятками тисяч голосів. У разі перемоги команда досвідчених експертів зі знесення руйнівників реалізує свої вибухові ідеї. Могла початися деконструкція адміністративної держави. Марнославні й тиранічні примхи імператора-президента випливуть із уламків.

Джерело The Economist

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • “Много ходов очка”

    Ох як же ж зараз у путіна падає самооцінка. Карлик який вважає себе найвеличнішим світовим політичним гравцем банально скочується у коло політичних відходів накшталт Ким Чен Ина чи президента Венесуели Мадуро.

    Теми цього довгочиту:

    Путін
  • Чому респи програли Обамі

    Барак Обама був одним з перших президентів США, які побили декілька рекордів. Наприклад він був одним з небагатьох демократів, якого переобрали на 2 термін. Але виникає питання, чому програли республіканці, які мали досвідченіших кандидатів та не менш харизматичних лідерів.

    Теми цього довгочиту:

    Політика

Коментарі (1)

Ваш довгочит дуже цікавий! 🤩

Завтра його буде опубліковано в Twitter та на Facebook Друкарні.

🔸https://www.facebook.com/drukarniaua

🔸https://twitter.com/drukarniaua

Вітаємо!

Вам також сподобається

  • “Много ходов очка”

    Ох як же ж зараз у путіна падає самооцінка. Карлик який вважає себе найвеличнішим світовим політичним гравцем банально скочується у коло політичних відходів накшталт Ким Чен Ина чи президента Венесуели Мадуро.

    Теми цього довгочиту:

    Путін
  • Чому респи програли Обамі

    Барак Обама був одним з перших президентів США, які побили декілька рекордів. Наприклад він був одним з небагатьох демократів, якого переобрали на 2 термін. Але виникає питання, чому програли республіканці, які мали досвідченіших кандидатів та не менш харизматичних лідерів.

    Теми цього довгочиту:

    Політика