Якщо США вийдуть з Нігеру, виграють терористи та росіяни


Еммануель Макрон оголосив, що він виведе приблизно 1500 французьких військових, дислокованих у Нігері, а також французького посла. Франція, як колишня колоніальна держава регіону, довгий час відігравала провідну роль у команді Заходу в Сахелі, а США виконували незвичну для них роль дублера. Однак, з точки зору Вашингтона, французький вихід є можливістю прояснити три аспекти американської великої стратегії.

По-перше, незважаючи в цей час на появу геополітичної конфронтації між демократіями та автократіями, «Захід» насправді не є чимось особливим. Франція та США є окремими гравцями з різними інтересами та засобами. У Сахелі Францію ненавидять, тоді як США просто не довіряють. Таким чином, американцям не потрібно відчувати себе зобов'язаними слідувати тому, що роблять французи.

Париж часто поводився як владний і зарозумілий неоколоніальний володар. Він досі домінує над валютою, економікою та ресурсами регіону – наприклад, у Нігері він захопив місцевий уран для французьких атомних електростанцій таким чином, що позбавив місцевих жителів прибутку. Багато з лідерів, скинутих у результаті переворотів у регіоні – останній з яких відбувся у серпні в Габоні – розглядалися місцевими жителями як французькі маріонетки. Ця антифранцузька ненависть дозволила узурпаторським хунтам від Буркіна-Фасо і Малі до Нігеру видавати себе за антиколоніальних борців за свободу.

Цинічно, російські найманці з групи «Вагнера» ретранслюють цей наратив, проникаючи в регіон, роблячи ставку на те, що африканці не помітять неоімперіалістичну агресивну війну Москви проти України. Якщо говорити спрощено, то геополітичний ефект переворотів у Сахелі полягає в тому, щоб вивести французів і ввести в країну росіян, залишивши при цьому терористів святкувати хаос.

Другий момент сучасної зовнішньої політики США і міжнародних відносин загалом: реалізм переважає над ідеалізмом. Адміністрація Байдена спочатку була сміливою ідеалісткою, яка заявляла, що очолить вільний світ проти тиранів. Однак після нападу Росії на Україну 2022 року з'ясувалося, що цей крок не працює для країн так званого Глобального Півдня, включно з Африкою. Як теми для розмови влада і порядок працюють краще.

План Б Байдена, представляє собою повернення до історичних засобів силової політики. Цей перехід до реальної політики пояснює, наприклад, чому Байден розглядає можливість надання гарантій безпеки Саудівській Аравії, автократичній монархії. Мета полягає в тому, щоб не допустити китайців і росіян, не допустити ізраїльтян і тримати в покорі іранців, саудитів та інших.

Треба визнати, що в котлі людських страждань, яким є Сахель, наведення навіть мінімального порядку буде нелегким завданням. У Нігері США мають трохи понад 1000 військовослужбовців і найсучаснішу базу безпілотників. Поки що невідомо, чи зможуть ці сили стримати місцеві осередки «Аль-Каїди» та «Ісламської держави», а також найманців Вагнера.

Третій елемент великої американської стратегії в Нігері відображається в дебатах у Вашингтоні між інтернаціоналістами, які вважають, що США повинні продовжувати відігравати роль доброзичливого гегемона у світових справах, і неоізоляціоністами, які вважають, що Америка повинна скоротити витрати.

Джерело: Bloomberg

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається