Платформи: PlayStation, Xbox, Windows

Прайс: $5-20

Жанр: Action-Adventure/Fighting/RPG/Все подряд

Час: 30-200 годин

Оцінка: 12/10


Якщо ви не грали в Yakuza 0, то ви повинні зіграти в Yakuza 0. Це 12/10 найкраща гра у світі, а якщо ви не згодні - ви просто в неї не грали і ваша думка не береться до уваги. На цьому все, огляд закінчений.

Я не рекомендую читати ніяких оглядів в цю гру, а просто купити, встановити і грати всліпу. І ахуїти від того, що ви побачите. Тому я не хочу псувати вам своїм оглядом.

Що? Треба ще щось написати? Чому гра така крута? Ех, ну що ж. Якщо ви так хочете дізнатись, то доведеться таки це зробити. Беремо кишенькову машинку, обираємо Hard та їдемо досліджувати світ Yakuza 0.

Інтро-мувік гри. Одразу затягує.

Сюжет та світ

Події Якузи 0 відбуваються у 1988 році. В Японії лютий бум економіки, ринки акцій ще не схлопнулися, гроші течуть рікою. Я історію Японії не знаю і вивчати не збираюся, але в цілому Якуза відображає типу реальну Японію кінця 80х. Навіть локації, на яких відбуваються події гри – це доволі точні копії реальних районів Токіо і Осаки. Тобто у нас тут не фантастика і не фентезі, а цілком звичайний реальний сетінг. Ну як не фантастика: реалізм в Якузі 0 на рівні бойовичків. Наче реальний світ, але герої пиздять 20 ворогів одразу в кулачній бійці, виживають після пострілів і усе таке.

І ми в цьому світі… Одразу 2 чела: молодий якуза Казума Кірью і трошки старший якуза Горо Маджіма. Так, грати будемо по черзі одразу за 2 персонажів з різними сюжетними лініями, характерами, приколами і навіть міні-іграми.

База
База

Історія Кірью починається з того, що він дає пездюлів челіку та віджимає у нього гроші, які той заборгував Швидкогрошам. Наче звичайна робота маленького якудзятка, але на наступний день виявляється, що боржник помер, його застрелили, Кірью підставили. І тепер всьому пезда, в тому числі босу Кірью, який йому як батько і якого тепер знищать інші лейтенанти якудзи, що мітять на його місце. І тепер Кірью повинен розібратись: хто його підставив, нащо він це зробив і як вирішиту всю цю ситуацію.

Знайомтесь: Казума Кірью, легендарний гонщик на кишенькових машинках
Знайомтесь: Казума Кірью, легендарний гонщик на кишенькових машинках

Маджіма взагалі в іншому місті, керує елітним клубасіком і рубить велике бабло. Але проблема в тому, що Маджімі це нафіг не потрібно і весь цей бізнес – це його покарання. Колись його вигнали з сім’ї якуза через невиконання наказів, катували на підвалі, а тепер заставляють заробляти гроші. Якщо Маджіма виконає все що від нього хотять – він зможе знову повернутися в ряди якузи. І ось одного дня Маджімі дають наказ – вбити людину. Якщо вб’є – повернеться в сім’ю. Маджіма розшукує цю людину, але вона виявляється зовсім не такою, він її рятує і тепер взагалі не розуміє що коїться і як йому самому не померти через те, що він не виконав наказ.

Маджіма проти МАССИВНОГО МУЖИКА
Маджіма проти МАССИВНОГО МУЖИКА

Граємо 2 сюжетні глави за одного персонажа, а потім 2 глави за іншого. Історії розвиваються паралельно, у відриві одна від іншої.

І ВСЕ БІЛЬШЕ Я ВАМ НІЧОГО ПРО СЮЖЕТА НЕ СКАЖУ БО ЦЕ БУДУТЬ СПОЙЛЕРИ, А СПОЙЛЕРИТИ ЯКУДЗУ – ЦЕ ГРІХ, ЗА ЯКИЙ ВІДПРАВЛЯТЬ В ПЕКЛО НА 100500 ТИСЯЧ ВІЧНОСТЕЙ, ПРЯМО У КОТЕЛ ДО РУСНІ.

Єдине, що скажу, сюжет –

А

Х

У

Є

Н

Н

И

Й

Я не люблю кримінальні драми, не люблю історії про бандюків та їх розбірки. Не люблю бойовички. Але Якуза 0 – це зовсім інший рівень. Це НЕЙМОВІРНО сильній сюжет, в якому ви побачите люті плоттвісти, та який знесе вам башню, в якому рівень драми та пафосу буде зашкалювати і вам завжди буде цікаво: А ЩО Ж ДАЛІ ТО?!?!?! Якийсь там годоварчик чи ластофасік просто ніщо, в порівнянні з сюжетом Якузи 0. Та що там ігри: далеко не всі сучасні фільми мають настіки крутий та захоплюючись сюжет, та таку кінематографічність як Якуза 0.

Пафос
Пафос

Сюжет настільки крутий, що десь на середині гри в мене вже не вистачило терпіння займатися сайд-активностями. І зовсім не тому, що вони не цікаві, а тому, що мені конче хотілося дізнатися всю цю історію, додивитися та прожити її до кінця.


Why so serious?

Так, стоп, зачекайте. Все, що ви прочитали вище – це стосується лише основної сюжетної лінії Якузи 0. Але Якуза – це не тіки основна сюжетка. Це ще ВЕЛИЧЕЗНА ТОННА САЙДКОНТЕНТУ.  

І весь цей сайд-контент, раптово, ВЗАГАЛІ не такий серйозний як основна сюжетка. Іноді він доходить до повного безумства та абсурду. Гумор в грі – всюди і його вистачить щоб годинами сміятись не переставаючи.

Заводимо цікавих друзів
Заводимо цікавих друзів

Пограти з бомжами в азартні ігри? Допомогти молодій домінатрікс навчитись домінувати клієнтів? Керувати багатомільйонним бізнесом? Перемогти в перегонах на кишенькових машинках? Прийняти участь в данс-батлі? Подивитися порнуху? Піти на свіданку з дівчиною? ДАТИ ПЕЗДИ СРАНОМУ ВЕДМІДЮ?

Так, про ведмідя це не жарт
Так, про ведмідя це не жарт

Все це і багато іншого ви знайдете в Якузі 0. І це робить гру неймовірною. Вона поєднує абсолютно непоєднувані речі. Кримінальну драму в своїй основі і люту комедію з дикою шизою в своєму сайд контенті. І причому обидві ці сторони Якузи – круті і цікаві!


Графон та саунд

В грі непоганий графончик як на рівень 2015 року. Розробники якісно використовують можливості ігрового рушію, завдяки чому гра виглядає дійсно дуже приємно і досить реалістично. Чого тіки варті вуса та пори на обличчах персонажів під час катсцен.

Пофіг на графон. коли можна подружитись з крутою чікою
Пофіг на графон. коли можна подружитись з крутою чікою

Музичка теж просто відпад. Мелодії круті, заїдаючі та не напрягаючі. Ембієнт-звуки дуже гарно підтримують атмосферу великого міста, тож саунд в грі на дуже високому рівні.


Геймплей

Охххххх, я навіть не знаю з чого почати. Бо про геймплей Якудзи 0 можна накатати простирадло на 10 сторінок, а я все ж таки хочу, щоб цей огляд хоч хтось прочитав до кінця.

Почну з того, що Якуза 0 – це опенворлд. В нас є 2 відкриті локації – одна для Кірью і одна для Маджіми. Локації ДУЖЕ невеличкі по міркам сучасних опенворлдів: від одного кінця до іншого ви можете добігти за 5 хвилин (!!!).

Це ЛИШЕ КОЛЛЕКТІБЛСИ на одній з мапі. Суммарно точок інтересу десь в 3-5 разів більше
Це ЛИШЕ КОЛЛЕКТІБЛСИ на одній з мапі. Суммарно точок інтересу десь в 3-5 разів більше

Але на цих локаціях концентрація контенту більша, ніж концентрація спирту в дідівському самогоні. Буквально на кожному куту є щось цікаве: магазин, міні-гра, сайдквест чи ще щось. Що там казати, в цьому невеличкому світі можна з легкістю просрати 100-150 годин, щоб пройти весь додатковий контент! Тож давайте подивимось, що ми будемо тут робити.

Сюжетний геймплей

По основному сюжету все дуже просто: бігаємо від точки А до точки Б, дивимося кінцо чи читаємо діалоги, даємо пездюлів поганим хлопцям, знов дивимося кінцо, знов кудись біжимо. По сюжету в нас все дуже просто. Можна навіть сказати що вся гра з точки зору основного сюжету – це тупо кінцо і бітемап. Весь цікавий геймплейний двіж пов’язаний саме з сайд-контентом.

Скрінити Якузу 0 можна нескінченно
Скрінити Якузу 0 можна нескінченно

Прокачка персонажу

В нас є 3 способи розвитку:

Дерево скілів одного зі стилів бою
Дерево скілів одного зі стилів бою
  1. Качати бойові скили. В кожного з 2 персонажів є 3 стилю бою (і 1 секретний), які можна переключати і кожен з яких прокачується окремо. Ми можемо вивчати нові муви, або просто підвищувати рівень здоров’я чи силу атак. Все це робиться за ГРОШІ, тобто гроші тут універсальна штука за яку купляється буквально все, навіть прокачка. Також ми можемо вивчати нові муви у вчителів, коли достатньо прокачали в тот чи інший стиль.

  2. Отритримувати різні пасивні бонуси. Довше бігати не втомлюючись, отримувати більше грошей з ворогів, прискорити прибуток з бізнесу і т.д. Ці бонуси ми купуємо за CP. CP – Completion Points. Їх отримуємо за виконання міні-завдань, яких в грі сотні: побити 50-100-200 ворогів окремим стилем, виграти мільйон в казино, подружитися зі збочинцем, заробити мільярд, вивчити всі муви окремого стилю, набрати 5000000 поінтів в аркадному автоматі, тощо.  

  3. Надягати еквіп. У нас є зброя, броня та 2 слоти під аксесуари. Броня і аксесуари дають захист + всілякі цікаві пасивки: від отримання більше грошей за бійки до виявлення ворогів та сайдквестів на мапі чи відродження після смертельного удару. Зброї в грі дуже багато: мечі, нунчаки, ножі, пістолети… Десятки різних видів. Але чи то я чогось не розумію, чи то зброя тупо ЛАЙНО. Просто битися звичайними стилями набагато краще, ніж юзати зброю. Навіть скіли Маджіми на зброю не роблять її кращою. Тож це для мене було дуже дивно: в грі ВЕЛИЧЕЗНА кількість різноманітної зброї, але вона вся погана. Чи то просто мені не вдалося в ній розібратися.

Носочки, що приносять гроші на кожному кроці та ДУЖЕ МЕРЗЕННО ДЗВЕНЯТЬ
Носочки, що приносять гроші на кожному кроці та ДУЖЕ МЕРЗЕННО ДЗВЕНЯТЬ

Цих механік прокачки вистачає, бо на повну прокачку нам потрібні будуть МІЛЬЯРДИ грошей, які неможливо заробити, не виконуючи сайд-контент.

Бійки

Бійки – дуже важлива частина гри. Вони відрізняються принципом: легко розпочати – важко досягнути майстерності. Битися будемо постійно: на вулицях до нас будуть докопуватись всякі бандюки, по сюжету будемо виносити всяких якудз та мочити босів, будемо начищати пики поганцям в сайд-квестах і т.д.

Вороги зі зброєю можуть пробивати нам блоки та робити дуже боляче
Вороги зі зброєю можуть пробивати нам блоки та робити дуже боляче

Бойова система тут в стилі файтингу/бітемапу. Юзаємо комби, доджимо, блокуємо, робимо захвати, використовуємо супер-скіли і все таке інше. Іноді виконуємо QTE та дивимося екшен-кінцо прям посеред бою з босом. Звичайні вороги на вулицях та НЕ боси – дуже прості. Зазвичай ми мочимо їх 2-3 комбами та мувами, навіть не задумуючись. А потім нам видають боса, який вибиває з нас все лайно і нам треба трошки подумати та почитати, що ж роблять наші скили і як використовувати комби.

Кінематографічності вистачає і в бійках
Кінематографічності вистачає і в бійках

Чим далі просуваємося по сюжету – тим сильніші і жирніші стають вороги, навіть на вулицях. Тож прокачуватись все ж таки доведеться, навіть якщо ви просто хочете пробігти по сюжетці. Але в цілому бойовка розкривається саме на босах та в сайд-контенті, при звичайному кежульному проходженні битися буде доволі легко, тож в гру зможе грати навіть новачок, що не звик до файтингів.

Бійка з першим босом

А от в сайд-контенті доведеться добряче попотіти. В нас є арена зі складними бійками з різноманітними ворогами, кожен зі своїм приколом. Є супербосс, для перемоги над котрим треба стати гуру бойової системи, є різні челенджі, де нам треба перемогти ворогів виконавши потрібні вимоги. Тож любителям складних бійок теж буде, чим насолодитися.

Окрім дженерік-бандюків на нас чекають різні прикольні вороги
Окрім дженерік-бандюків на нас чекають різні прикольні вороги

Доречі, десь з середини гри всі несюжетні бійки можно тупо скіпати. Як? РОЗКИДАТИ ГРОШІ В ПОВІТРЯ! Хулігани на вулицях побіжуть збирати гроші і не будуть на нас нападати. Отака дуже смішна реалізація ноу-енкаунтерів. Плати гроші і не бийся.

В цьому вся Якуза 0 – грати в неї може і кежул і хардкорний гравець і кожному буде цікаво.

Сайд-сторізи

Якуза 0 – це геніальна реалізація максимально ненавистної всім геймерам механіки сайдквестів. Чому? Бо 90% сайдквестів зводяться до наступного: поговори з NPC, кудись побіжи, поговори з іншим NPC, чи щось купи, прибіжи до першого NPC, набий пику поганцям. Квест виконано.

Захищаємо Міракл Джексона на зйомках його нового кліпу з зомбі

Звучить не дуже? Механічно – просто мерзотно. Але проходити сайди дуже цікаво через просто бомбезні сюжети! Це шалені міні-історії в яких ти забуваєш, що робиш і отримуєш насолоду від того що бачиш і читаєш. В грі 100 сайдів, в числі яких: допомогти вуличному артисту попісяти, витягнути дівчину з секти, купити порно-журнал маленькому хлопчику, допомогти хорошим хлопцям вести себе як справжні хулігани, прикинутися нареченим, врятувати журналіста що розслідує діяльність бандитів. Чи допомогти челу котрий торгує грибами в підворітті, але гриби – СПРАВЖНІ, а не наркотичні, і ще багато інших цікавих історій.

Кожен сайд – унікальна маленька історія. Інколи смішна просто до болю в животі, а іноді – драматична і пафосна. Проходячи сайди ми знаходимо друзів, помічників по бізнесу і навіть якщо не отримуємо якусь круту винагороду – отримуємо насолоду від самого міні-сюжету.

Персонажі дуже колоритні
Персонажі дуже колоритні

Міні-ігри

Гоночки доволі складні. Неправильно збереш машинку - програєш.

Якуза 0 робить все, щоб відволікти тебе від сюжету. І в неї це дуже добре виходить! В грі неймовірна кількість сайд-активностей на будь-який смак:

-      Боулінг

-      Бейсбол

-      Більярд

-      Дартс

-      Караоке

-      Танці

-      Гоночки на міні-машинках

-      Керування кафешкою

Більярд. Є навіть челенджі.
Більярд. Є навіть челенджі.

-      Бізнес з нерухомості

-      Покер, рулетка, блекджек, маджонг, шогі і купа японських азартних ігор

-      Арена з бійками

-      Рибальство

-      Знайомства по телефону

-      Пошук ресурсів та крафт зброї

-      Аркадні автомати зі старими іграми SEGA

Денс-батл! Якуза - це рітм-гра!

Хз, може щось забулося вже, але думаю, що і цього достатньо. З більшістю міні-ігор нам доведеться зіткнутися в ході сайдквестів хоча б раз. А бізнес так і взагалі стане нашим основним способом заробітку грошей, буде відкривати нові бойові скіли та навіть новий стиль, та має свою велику сюжетну лінію.

Бійка з босом в мінігрі по керуванню клубасиком.

Задрочити і пройти всі міні-ігри – це лютий грінд, який сподобається не кожному. Але це робити не обов’язково! Можна просто спробувати все підряд та знайти саме те, що тобі подобається. Просто погратись і забути, чи взагалі ігнорувати їх. Тобто Якуза 0 – це насичена пісочниця, в яку ми можемо гратися довго та по-різному.

Можна пограти в галімі старі ігри
Можна пограти в галімі старі ігри

Що поганого?!

З маленьких мінусів можна відмітити:

1.    Зброю, яка абсолютно юслесс (чи то мені не вдалося її зрозуміти).

2.    Зламану економіку. З середини гри всі гроші будемо отримувати з бізнесу. Мільйони і мільярди йен. Це робить винагороди за всі інші активності просто смішними.  

Домінуємо грошима
Домінуємо грошима

3.    Неймовірну кількість гріндану для тих, хто любить проходити ігри на 100%. Але звичайних гравців це ніяк не стосується.

На цьому все! Нема більше до чого докопатись, як би не хотілося. Багів нема, дратуючих механік нема (а якщо вони і є – то необов’язкові), гра мега-крута та підійде буквально всім, від геймера-початківця до мега-хардкорного гравця.


Вердикт

Я хз чому Відьмак 3 взяв GOTY в 2015 році. Це повинна була бути саме Yakuza 0. 12/10, GOTY мого серденька.

ЧОГО ТИ ДОСІ ЧИТАЄШ?! БІЖИ ВЖЕ КУПУЙ, КАЧАЙ ТА ГРАЙ!!!!!!!!!!!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Кежулам вхід заборонено
Кежулам вхід заборонено@nocasuls

Найкращий канал про ігри

2.5KПрочитань
16Автори
70Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається