Японія стикається з економічною стагнацією через падіння акцій після підвищення ставок

Автор: Kyodo News

Японія зіткнулася із загрозою економічної стагнації, оскільки панічні продажі охопили фондовий ринок Токіо, спровоковані економічною невизначеністю та несподіваним підвищенням процентної ставки Банком Японії на тлі низьких приватних витрат.

Фондовий індекс Nikkei впав більш ніж на 2000 пунктів менш ніж за годину після початку торгів у п'ятницю о 9 ранку, оскільки настрої інвесторів були охоплені занепокоєнням щодо рецесії в США після слабших, ніж очікувалося, економічних даних.

Це падіння стало другим за величиною падінням Nikkei з 20 жовтня 1987 року, коли індекс впав на 3836 пунктів на наступний день після біржового краху "чорного понеділка".

Акції продовжили своє падіння з попереднього дня, коли розпродаж був викликаний занепокоєнням щодо перспектив японських корпоративних прибутків на тлі зміцнення ієни, що зменшує прибутки автовиробників та інших експортерів при репатріації коштів.

Японська валюта різко зросла після того, як Банк Японії підвищив процентні ставки в середу, а голова Банку Японії Кадзуо Уеда заявив, що центральний банк може знову підвищити ставки цього року, в той час як Федеральна резервна система США, схоже, має намір знизити ставки у вересні.

Кадзуо Уеда

Єна зросла більш ніж на 10 по відношенню до долара США з 11 липня, коли вона перебувала в діапазоні 161, а індекс Nikkei встановив новий рекорд, перевищивши позначку 42 000. У п'ятницю японська валюта зміцнилася до зони 146 на торгах у Нью-Йорку.

"Все більше інвесторів, ймовірно, стануть обережніше ставитися до інвестицій в японські акції", - сказав керівник європейської компанії з управління активами.

В'їзний туризм, який зріс до рекордних показників через знецінення ієни, також може зазнати негативного впливу, якщо валюта продовжить зростати.

На прес-конференції в середу Уеда зазначив, що "додаткове коригування короткострокових процентних ставок" може бути на порядку денному, якщо зусилля по досягненню стійкої інфляції будуть успішними, як і планувалося.

Хоча сильніша ієна допоможе знизити ціни на імпортні товари, такі як продукти харчування та енергоносії, і полегшити навантаження на домогосподарства, вона також може завдати удару по витратах, оскільки ті, хто володіє акціями, побачать, що вартість їхніх фінансових активів зменшиться.

Приватне споживання, на яке припадає близько половини реального валового внутрішнього продукту Японії, знижувалося протягом чотирьох кварталів поспіль у січні-березні. Економічна стагнація може стати реальністю, якщо ця тенденція збережеться.

Хоча Уеда відкинув занепокоєння щодо потенційних негативних наслідків підвищення ставки, він, ймовірно, не очікував величезного розпродажу акцій на фондовому ринку протягом двох днів поспіль.

Такахіде Кіучі, виконавчий економіст Дослідницького інституту Номура і колишній член ради директорів Банку Японії, спрогнозував ще одне підвищення ставки в грудні. Однак він додав, що такий крок може бути відкладений до наступного року, якщо акції продовжать падати або ієна стрімко зміцнюватиметься.

Тим часом, пакет економічних стимулів, який уряд та правляча Ліберально-демократична партія розробляють цієї осені, може бути широкомасштабним, щоб вирішити проблему невизначеності економічних перспектив.

"Якщо економіка буде стагнувати, думка про те, що підвищення ставки стало каталізатором, зміцниться в уряді та правлячій партії, що зробить критику на адресу Банку Японії неминучою", - сказав високопоставлений урядовець.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

1.3KПрочитань
1Автори
19Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається