Японія та співпраця з Європейським союзом.

Автор: Allesagna

Початком активного розвитку відносин Європейського союзу та Японії вважається рік підписання «Спільної декларації про відносини між Європейським Співтовариством та його членами та Японією», представлена декларація була підписана у Гаазі 18 липня 1991 року. Вона стала ключовим документом, спрямованим на підвищення співпраці та поглиблення взаємовідносин між Європейським Співтовариством (далі Європейський союз або ЄС), його членами та Японією.

Декларація окреслила різні сфери співробітництва, включаючи економічні та торгівельні відносини, політичний діалог, науково-технічне співробітництво та культурні обміни. Вона підкреслила необхідність сприяння миру, стабільності та процвітанню в міжнародному просторі через посилення співпраці між ЄС, його державами-членами та Японією.

В економічному плані декларація мала на меті сприяти торгівлі та інвестиціям між ЄС, його державами-членами та Японією з метою створення більш відкритих і динамічних економічних відносин. Вона (декларація) також підкреслювала важливість вирішення глобальних проблем, таких як захист навколишнього середовища, забезпечення стабільності розвитку, а також захист прав людини.

У політичному плані декларація спрямована на поглиблення діалогу і співпраці з регіональних і глобальних питань, що становлять взаємний інтерес, таких як мир і безпека, роззброєння і врегулювання конфліктів. Документ також підкреслював необхідність міжнародного порядку, заснованого на правилах, і важливість багатостороннього партнерства у вирішенні спільних проблем.

Науково-технічне співробітництво було ще одним ключовим аспектом декларації, з акцентом на просуванні спільних ініціатив у сфері досліджень і розробок, а також на сприянні обміну знаннями і досвідом у таких сферах, як передові технології, інновації та освіта.

Зрештою, Спільна декларація про відносини між Європейським Співтовариством та його державами-членами і Японією стала основою для посилення співпраці та побудови міцніших зв'язків між сторонами з метою сприяння миру, стабільності та процвітанню міжнародного співтовариства.

Наступним етапом посилення взаємовідносин між ЄС та Японією було укладення «Плану дій для співпраці між Європейським Союзом (ЄС) та Японією», він був ухвалений на саміті у Брюсселі в 2001 році та визначав широкий спектр заходів для поглиблення співпраці між двома регіонами. А саме: економічний, політичний аспекти та глобальні виклики.

У сфері економічної співпраці, план дій передбачав ряд конкретних заходів для поглиблення економічних зв'язків між суб'єктами.

В першу чергу, план спрямовувався на стимулювання торговельних відносин та збільшення обсягів торгівлі між ЄС та Японією. Це включало обговорення та укладення угод щодо зниження митних тарифів, сприяння вільному руху товарів і послуг між регіонами, а також врегулювання торговельних спорів. Дозволю собі нагадати, що японська економічна модель налаштована на експорт товарів, тому представлений план дій був надзвичайно вигідний обом сторонам, якщо грубо, він (план) відкривав Японії повноцінний ринок ЄС, а самому союзу дозволяв закуповувати товари по нижчим цінам.

План також передбачав сприяння інвестиційній активності між ЄС та Японією. Це включало створення сприятливого середовища для інвесторів, зокрема шляхом укладення угод про захист інвестицій, сприяння вирішенню правових та регуляторних питань, а також підтримки спільних ініціатив у сфері інновацій та розвитку нових технологій.

Додатково, план погодив спільні заходи для стимулювання підприємництва та розвитку малих та середніх підприємств (МСП). Це може включати обмін досвідом та практиками у підтримці МСП, сприяння доступу до фінансування та ринків для малих бізнесів, а також спільні програми для стимулювання інновацій та технологічного розвитку у цьому секторі.

У результаті, економічний аспект плану дій мав на меті сприяти зростанню торгівлі та інвестицій між ЄС та Японією, створюючи сприятливі умови для підприємництва та інвестиційної активності, а також сприяючи розвитку МСП у обох регіонах.

У політичній сфері, план дій мав на меті поглиблення співпраці та діалогу між сторонами з питань міжнародної безпеки, конфліктів та глобальних викликів.

Одним із ключових аспектів були спільні зусилля у вирішенні міжнародних криз та конфліктів. Це повинно досягатися координацією позицій між ЄС та Японією щодо міжнародних конфліктів, спільні миротворчі зусилля та підтримку дипломатичних ініціатив для забезпечення миру та стабільності в Європі та ІТР (Індо-Тихоокеанський регіон).

Окрім вищезазначених ініціатив, план має на меті розвиток спільних стратегій та політик у сфері боротьби з глобальними викликами, такими як тероризм, зміна клімату та поширення збройних засобів масового знищення.

Також план включає в себе співпрацю у реагуванні на глобальні виклики та екстремальні ситуації, такі як природні лиха, епідемії та інші події. Це може включати спільні плани та механізми для швидкого реагування та надання допомоги у разі необхідності.

Підводячи підсумок, у політико-правовій сфері та регулюванні глобальних криз план дій передбачав співпрацю та координацію зусиль між Європейським Союзом та Японією з метою забезпечення миру, стабільності та безпеки як на регіональному, так і на глобальному рівні.

У подальшому відносини між ЄС та Японії зазнали розширення і у результаті 17 липня 2018 року на саміті в Токіо було одночасно підписано дві значимі угоди, ними є: Угода про стратегічне партнерство між ЄС та Японією та Угода про економічне партнерство між ЄС та Японією.

«Угода про стратегічне партнерство між ЄС та Японією» уособлює багатогранну співпрацю між Європейським Союзом та Японією, що ґрунтується на спільних цінностях та цілях. Варті уваги моменти, де йдеться мова про посилення політичного діалогу, співпрацю з питань безпеки та оборони, спільні ініціативи в галузі інновацій та досліджень і про культурний обмін, зокрема через програму Erasmus+.

Варто почати з політичної частини угоди. Посилений політичний діалог між Європейським Союзом та Японією, як зазначено в угоді, сприяє регулярному та структурованому обміну думками з різних регіональних та глобальних питань. Цей діалог спрямований на поглиблення взаєморозуміння, координацію політики та сприяння миру і стабільності.

Офіційні заяви представників Європейського Союзу та Японії підкреслюють важливість цього діалогу у вирішенні спільних викликів та просуванні спільних цілей. Він охоплює обговорення пріоритетів зовнішньої політики, викликів безпеці та співпраці на багатосторонніх форумах, таких як Організація Об'єднаних Націй.

В рамках Посиленого політичного діалогу Європейський Союз та Японія беруть участь у конструктивному обміні думками з таких ключових питань, як:

Пріоритети зовнішньої політики.

Офіційні особи з обох сторін обговорюють свої відповідні зовнішньополітичні програми, включаючи пріоритети регіонального співробітництва, вирішення конфліктів та врегулювання кризових ситуацій. Цей процес дозволяє узгоджувати позиції та координувати дії щодо спільних проблем.

Питання безпеки.

У рамках діалогу обговорюються безпекові виклики, що стоять перед міжнародним співтовариством, включаючи тероризм, загрози кібербезпеці, безпеку на морі та нерозповсюдження зброї масового знищення. Обидві сторони обмінюються думками та найкращими практиками задля зміцнення взаємної безпеки та стабільності.

Багатостороння співпраця.

Європейський Союз і Японія тісно співпрацюють на багатосторонніх платформах, таких як Організація Об'єднаних Націй, де вони спільно працюють над вирішенням глобальних проблем і сприяють міжнародному миру і безпеці. Це включає спільні ініціативи щодо миротворчих операцій, гуманітарної допомоги та співпраці у сфері розвитку.

Загалом, Посилений політичний діалог слугує фундаментом стратегічного партнерства між ЄС та Японією, сприяючи регулярному та змістовному обміну думками між Європейським Союзом та Японією з питань, що становлять спільний інтерес. Він підкреслює відданість обох сторін підтримці міжнародного порядку, заснованого на правилах, просуванню миру і стабільності, а також вирішенню спільних проблем шляхом діалогу і співпраці.

Співпраця з питань безпеки і оборони між Європейським Союзом і Японією, як зазначено в Угоді про стратегічне партнерство між ЄС і Японією від 2018 року, спрямована на посилення двосторонньої взаємодії у вирішенні спільних безпекових викликів і сприяння миру і стабільності.

За текстом угоди вищезазначені процеси будуть відбуватися таким чином:

1. Боротьба з тероризмом: ЄС та Японія співпрацюють у сфері боротьби з тероризмом, включаючи обмін інформацією, розбудову потенціалу та спільні ініціативи щодо запобігання та боротьби з тероризмом. Ця співпраця має на меті посилити безпеку обох регіонів і зробити внесок у глобальні зусилля з протидії насильницькому екстремізму.

2. Кібербезпека: Обидві сторони співпрацюють у сфері кібербезпеки з метою протидії кіберзагрозам і підвищення стійкості до кібератак. Це включає обмін передовим досвідом, координацію реагування на кіберінциденти та просування міжнародних норм і стандартів відповідальної поведінки в кіберпросторі.

3. Морська безпека: Співпраця у сфері морської безпеки зосереджена на забезпеченні безпеки морських шляхів, боротьбі з піратством і морськими злочинами, а також підвищенні обізнаності про морську сферу. Це включає спільне патрулювання, навчання та ініціативи з розбудови потенціалу для посилення безпеки у морському просторі в Індо-Тихоокеанському регіоні та за його межами.

4. Нерозповсюдження: ЄС і Японія спільно працюють над запобіганням розповсюдженню зброї масового ураження (ЗМУ) і систем її доставки. Це включає підтримку міжнародних режимів нерозповсюдження, посилення експортного контролю та сприяння зусиллям з роззброєння та контролю над озброєннями.

5. Миротворчі операції: Обидві сторони співпрацюють у миротворчих операціях і роблять свій внесок у міжнародні зусилля з підтримання миру і безпеки на територіях, що постраждали від конфліктів. Це включає надання персоналу, обладнання та фінансової підтримки миротворчим місіям, санкціонованим Організацією Об'єднаних Націй.

6. Врегулювання кризових ситуацій: Сторони за необхідністю координують зусилля з врегулювання кризових ситуацій та надання гуманітарної допомоги у відповідь на стихійні лиха, конфлікти та інші надзвичайні ситуації. Це включає спільні навчання, обмін досвідом та співпрацю в операціях з ліквідації наслідків стихійних лих.

Загалом, співпраця з питань безпеки і оборони між Європейським Союзом і Японією відображає їхнє спільне прагнення сприяти миру, стабільності і безпеці в міжнародному співтоваристві. Обидві сторони прагнуть вирішити спільні виклики безпеці і зробити свій внесок у розбудову більш безпечного і захищеного світу.

«Угода про економічне партнерство між ЄС та Японією» є всеосяжною торговельною угодою між Європейським Союзом та Японією. Вона спрямована на створення однієї з найбільших у світі відкритих економічних зон, що охоплює населення понад 600 мільйонів людей і майже третину світового ВВП.

Із вищезазначеної угоди можна виділити декілька важливих пунктів, а саме:

  1. Скасування тарифів.

Угода скасовує тарифи на приблизно 99% товарів, якими торгують між ЄС та Японією. З часом тарифи на майже всі товари, що залишилися, будуть поетапно скасовані, що призведе до значної економії коштів для бізнесу та споживачів. Наприклад, за оцінками ЄС, скасування тарифів заощадить європейським експортерам близько 1 млрд євро щорічно на митах.

  1. Доступ до ринків.

Угода надає доступ до ринку з понад 127 мільйонами споживачів в Японії та 512 мільйонами споживачів в ЄС. Вона охоплює майже третину світового ВВП, що робить її однією з найбільших торговельних угод у світі.

  1. Регуляторне співробітництво.

Положення про регуляторну співпрацю спрямовані на зменшення нетарифних бар'єрів у торгівлі. Наприклад, за оцінками урядовців, узгодження стандартів і правил між ЄС і Японією може призвести до скорочення витрат бізнесу на дотримання вимог законодавства на 30%.

  1. Сталий розвиток.

Угода включає зобов'язання підтримувати високі екологічні та трудові стандарти. Наприклад, обидві сторони зобов'язалися виконувати Паризьку угоду про зміну клімату та дотримуватися міжнародних трудових стандартів, встановлених Міжнародною організацією праці (МОП).

  1. Права інтелектуальної власності (ПІВ).

Угода посилює захист та дотримання прав інтелектуальної власності. Офіційні особи підкреслили, що це забезпечить більшу визначеність і захист для бізнесу, який працює на обох ринках, заохочуючи інновації та інвестиції.

  1. Державні закупівлі.

Угода відкриває ринки державних закупівель між ЄС та Японією, які, за оцінками, становлять близько 116 мільярдів євро щорічно. Це надає бізнесу більше можливостей для участі в тендерах на отримання державних контрактів та розширення своєї діяльності.

Підводячи підсумки можна зазначити, що стратегічне партнерство ЄС та Японії у вищезазначених сферах дає змогу сторонам розвивати різні підходи до вирішення кризових ситуацій та забезпечувати стабільним розвиток багатьох галузей економіки сторін-підписантів. Також дані угоди забезпечують додаткову підтримку з боку одного підписанта іншому, у разі якщо останній цього потребує та/або перебуває у кризовій ситуація як то конфлікт, криза, стихійне лихо, тощо.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

510Прочитань
1Автори
4Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається