Японська нерухомість за безцінь, або що таке “Акія”.

Автор: Allesagna

Почнемо із самого визначення. Що таке «Акія»?

Акія (з японської 空き家, порожній та будинок) – це покинуті або незаселені будинки, які переважно зустрічаються у сільській місцевості та маленьких містечках по всій Японії. Такі будинки можна придбати за дуже низькою ціною, але вони мають потенційні недоліки. Для розуміння, підприємець Шу Матсуо розповідає про свою історію придбання будинку у Йокогамі (сусіднє місто з Токіо) за 35.000$, у додатку, він вклав у реставрацію ще 15.000$. Це робить подібну нерухомість достатньо дешевою для інвестиції та подальших маніпуляцій.

Приклад “Акії”

Однак подібні будинки доволі часто потребують часткової або повної реставрації.

Все тому що подібна нерухомість продається переважно через те, що у ній ніхто не проживає понад 10 років, але ви не зобов’язані робити реставрацію. Все залежить від ваших власних бажань.

Однак при придбанні подібної нерухомості все ж є свої підводні каміння. Наприклад те, що у більшості випадках вам забороняється зносити «Акію» та будувати там новий будинок. Хоча законом це не заборонено, але є фактори, які можуть вплинути на ваше рішення про перебудову.

Це такі фактори, як:

1. Місцеві правила: Деякі муніципалітети можуть мати правила, які обмежують знесення та будівництво в певних районах;

2. Стан Акії: Якщо будівля має історичну цінність, його знесення може бути заборонено або потребувати спеціального дозволу;

3. Фінансування: Якщо ви використовуєте кредит для покупки Акії, ваш кредитор може встановити обмеження на знесення або будівництво.

Тому перед придбанням ми вам рекомендуємо зробити три речі, а саме: перевірити районні, пробити історію будівлі через реєстр зареєстрованої нерухомоті та проконсультуватися із кредитним фахівцем.

У вас напевно постає питання «А чому це взагалі існує?».

Зробивши опитування серед японців я дійшов висновку, що є, переважно, дві причин існування цього феномену.

Перша причина– це безпека. Справа у тому, що більшість будівель, які підпадають під термін «Акія» побудовані до 1981 року, а саме перед прийнятими у цьому році стандартами побудування будинків. Це було зроблено через природні катаклізми, що переслідують Японію протягом усього її існування, а саме: землетруси, цунамі, тощо.

Стандарти з 1981 року

Другою ж причиною є, на мій погляд, одна з основних – японці віддають перевагу новобудовам та будинкам, де вони б були першими власниками. Японія у цьому плані відмінна від України, де народ звик до культури ремонту та відновлення, в Японії ж це не набрало такої популярності. Навіть навпаки, в Японії переважає культ «нового».

Однак, за словами вже згаданого вище Шу Матсуо, для потенційного інвестора або людини, яка зацікавлена у придбанні подібної нерухомості вищезазначена причина може стати можливістю придбати нерухомість фактично за «безцінь», якщо порівнювати ціни на нову нерухомість.

Отже, підсумовуючи хотів би зазначити різницю між стандартною нерухомістю та нерухомістю із категорії «Акія» та навести 10 префектур, де більше всього пропозицій із вищенаведеного виду нерухомості.

Таблиця порівняння.

Що ми можемо зрозуміти із представеної таблиці про нерухомість із категорії “Акія”?

  • Ціна: Акія зазвичай значно дешевші за стандартну нерухомість через те, що вони потребують ремонту, розташовані в малозаселеній місцевості, і можуть мати складні юридичні складнощі.

  • Місцезнаходження: «Акія» зазвичай знаходяться в сільській місцевості, далеко від міст та зручностей.

  • Стан: «Акії», як правило, потребують значного ремонту та модернізації. 

  • Юридична сторона: Юридичні питання, пов'язані з «Акіями», можуть бути складними, адже вони, скоріш за все, мають проблеми з власністю та спадкуванням. 

  • Попит: Попит на «Акію» зростає, але все ще залишається нижчим, ніж на стандартну нерухомість.

  • Ризики: Існують потенційні ризики, пов'язані з купівлею «Акії», такі як приховані проблеми, які минулий власник навмисно не зазначив.

  • Можливості: Даний феномен дає можливість придбати нерухомість за ціною, значно нижчою за ринкову та відремонтувати за відносно невеликі кошти.

  • Підтримка: Існують урядові програми та організації, які можуть допомогти з купівлею та ремонтом старих будівель.

На завершення ось рейтинг префектур, де більше всього пропозицій із категорії «Акія».

Наразі приблизний відсоток подібної нерухомості по всій Японії становить 13.6% від усіх домівок, але у яких префектурах їх більше?

За інформацією, взятою із сайту Statista, рейтинг закинутих домівок у Японії, розбитий по префектурах виглядає ось так:

10. Префектура Точігі - 17.3%

9. Префектура Ямагучи - 17.6%

8. Префектура Кагама – 18.1%

7. Префектура Ехіме – 18.2%

6. Префектура Кагошіма – 19%

5. Префектура Кочі – 19.1%

4. Префектура Токушіма – 19.5%

3. Префектура Нагано – 19.6%

2. Префектура Вакаяма – 20.3%

1. Префектура Яманаші – 21.3%


На завершення хотів би наголосити, що Акія - це не для всіх. Перед покупкою важливо ретельно дослідити та зважити всі ризики та можливості.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

1.6KПрочитань
2Автори
23Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається