Західні союзники отримують дедалі більш «протверезні» новини про контрнаступ України: «Це найважчий час війни» - CNN

За кілька тижнів після довгоочікуваного контрнаступу України західні офіційні особи описують дедалі більш «протверезні» оцінки спроможності українських сил відвоювати значну територі, повідомили CNN чотири високопоставлені американські та західні чиновники, поінформовані про останні розвіддані.

«У найближчі пару тижнів вони все одно побачать, чи є шанс досягти якогось прогресу. Але я думаю, що прогрес, який змінить баланс у цьому конфлікті, є вкрай малоймовірним», — сказав CNN високопоставлений західний дипломат.

«Наші брифінги протвережують. Нам нагадують про проблеми, з якими вони стикаються», — сказав член палати представників Майк Куіглі, демократ з Іллінойсу, який нещодавно повернувся із зустрічей у Європі з американськими командирами, які навчають українськи бронетанкови сили.

«Зараз найважчий час війни».

Основною проблемою для українських сил є продовження труднощів прориву багаторівневих оборонних рубежів Росії у східній та південній частинах країни, відзначених десятками тисяч мін та великою мережею траншів. Українські сили зазнали там приголомшливих втрат, що змусило українське командування стримати деякі підрозділи, щоби перегрупуватися та зменшити втрати.

"У росіян є низка оборонних ліній, і вони [українські сили] насправді не пройшли через першу лінію", - сказав високопоставлений західний дипломат.

«Навіть якщо вони продовжуватимуть битися протягом наступних кількох тижнів, якщо вони не змогли зробити більше проривів за ці останні сім-вісім тижнів, якою є ймовірність того, що вони раптом, з більш виснаженими силами, зроблять їх? Тому що умови дуже тяжкі».

Високопосадовець сказав, що США визнають труднощі, з якими стикаються українські сили, але зберігають надію на відновлення прогресу.

«Ми всі розуміємо, що це відбувається важче і повільніше, ніж будь-кому хотілося б, включаючи українців, але ми, як і раніше, віримо, що у них є час і простір, щоб досягти прогресу», — сказав цей чиновник.

Багато офіційних осіб заявили, що наближення осені, коли очікується погіршення погодних та бойових умов, дає українським силам обмежене вікно для просування вперед.

Крім того, західні офіційні особи кажуть, що повільний прогрес оголив труднощі з перетворенням українських сил на об'єднані механізовані бойові підрозділи. Потрібно вісім тижнів навчання поводженню із західними танками та іншими новими системами озброєння. Відсутність прогресу на місцях — одна з причин, через яку українські сили найчастіше завдають ударів на території Росії, «щоб спробувати показати вразливість Росії», — сказав високопосадовець США.

Головнокомандувач збройних сил України генерал Валерій Залужний заявив голові Об'єднаного комітету начальників штабів США генералу Марку Міллі, що українські сили крок за кроком створюють умови для наступу. Залужний додав, що що оборона України є стійкою.

Говорячи про ситуацію на півдні, де українські сили насилу просуваються вперед, Залужний сказав: «Тяжкі бої продовжуються, українські війська крок за кроком продовжують створювати умови для наступу. Ініціатива на нашому боці».

Ці останні оцінки є помітною зміною порівняно з оптимізмом на початку контрнаступу. І тепер сприяють тиску на Україну з боку деяких країн Заходу з метою розпочати мирні переговори, зокрема розглянути можливість територіальних поступок.

«Путін цього чекає. Він може пожертвувати тілами і виграти час», — сказав Квіглі.

Деякі офіційні особи побоюються, що збільшення розриву між очікуваннями та результатами спровокує «гру в звинувачення» між українськими офіційними особами та їхніми західними прихильниками, що може створити розбіжності всередині альянсу, який залишився в основному недоторканим протягом майже двох років війни.

«Проблема, звичайно, полягає в перспективі гри в звинувачення, щоб українці потім звинуватили нас», — сказав високопоставлений західний дипломат.

Минулого місяця на Аспенському безпековому форумі президент України Володимир Зеленський вказав на повільне надходження більш досконалих систем зброї із Заходу як на причину повільного прогресу українських військ.

«Ми планували розпочати [контрнаступ] навесні, але цього не зробили», — сказав Зеленський. «Тому що, відверто кажучи, у нас не вистачає боєприпасів, озброєння, не вистачає належно підготовлених бригад. Я маю на увазі належним чином навчений цій зброї».

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

69.9KПрочитань
4Автори
246Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається