Шо таке ретроспектива?

Всі, хто працюють в айті хоча б раз у житті читали 12 принципів Agile. Останній принцип звучить так: “At regular intervals, the team reflects on how to become more effective, then tunes and adjusts its behavior accordingly”. І він, якраз, відправляє нас до мітингу ретроспективи.

Ретроспектива - це зустріч всіх членів agile-команди з метою відрефлексувати минуле і сформувати перелік покращень для майбутніх задач.

Коли проводиться ретроспектива?

Однією з цінностей ретроспектив є регулярність. Це дає змогу відслідковувати зміни, або підсвічувати проблемні моменти, як тільки вони виникають. Це дозволяє вберегти членів команди від додаткових роздратовуючих факторів чи блокерів а сфокусуватись на конкретно своїй функції.

Якщо ви працюєте за Scrum, то рекомендується проводити ретроспективу у кінці кожного спрінта. Це може бути як 2 тижні (стандартний розмір спрінта) так і 4 тижні (так, такі спрінти також бувають).

Якщо ви працюєте за методологією Kanban, то зазвичай я проводила мітинги або раз на місяць або після релізу, який включав велику фічу або ряд фічей.

Коли можна проводити не проводити ретроспективи? Якщо чесно, то правильна відповідь - завжди проводьте ретроспективи. Навіть якщо у вас уже вирішені всі проблеми, або вони виявлені як “прийняти і пробачити”, то це можливість просто спілкування з командою. Багато спілкування не буває. Це створює між усіма зв”язок і дозволяє комфортніше себе почувати на роботі. Я інколи нехтую ретроспективами. Це буває тоді коли: команда спрацювана, ви проекті досить довго (там де нема вже неочікуваних форсмажорів, тобто зміни мінімальні). Але хочаб раз на півроку треба влаштовувати такий мітинг-рефлексію.

Підготовка та проведення ретроспективи

Я бачила декілька варіантів проведення ретроспективи. Але я вам напишу той, який, як на мене, працює найкраще.

  1. Планування мітингу. Обираємо час та дату для ретроспективи. Зазвичай людям важко сидіти на мітингах, які довше 1 години, тому розраховуйте на 1-1,5 години. Не більше. Я люблю ставити такі мітинги на вечір, щоб після розвантаження всі спокійно йшли додому у гарному настрої з думкою, що всіх почуто, а не клепати задачу.

  2. Підготовка до мітингу.

    1. Як показала моя практика, просто сказати: підготуйтесь до мітингу і дайте відповідь на 4 стандартних питання ретроспективи - не працює. Люди зазвичай думають “ай, на мітингу як до мене черга дійде шось скажу”. Тому я прошу всіх за день до планованої ретроспективи вислати мені (можна анонімно) заповнену табличку: Що було добре - що заважало/не вистачало - що хотілось би покращити - що спробуємо у майбутньому.

    2. Зібрати дані від команди і сформувати загальну таблицю, яку ми і будемо розглядати на дзвінку. Проаналізувати пункти, які повторювались, виділити їх. На це треба буде звернути більше уваги.

  3. Проведення.

    1. Найперше що має зробити менеджер - забезпечити safe-zone для всіх учасників. Тобто кожен може говорити вільно, без страху, але не забуваючи про повагу до інших. Зробити невеличке інтро, та показати табличку.

    2. Уточнити, чи є бажаючі сказати щоб екстра, виговоритись окремо від вже існуючої таблички, чи самостійно підсвітити пункти, які були описані. Прекрасно якщо люди такі є і у них є бажання вирішити проблему. Якщо немає, тоді переходимо у режим праці з табличкою.

    3. Починаємо роботу з таблицею.

      1. Приємний квадратик: Що було добре. Зачитуємо всі пункти, додаємо ремарки. запитуємо чи є комусь щось додати. Ніколи нікого не перебиваємо.

      2. Далі йдемо по пунктам що заважало і що було погано. Тут важливо запитати кожного чи є щось додати чи підсвітити якусь ситуацію. Якщо пункти були не анонімні то звернутись за деталізацією до автора тези з метою виявлення справжніх причин та їх усунення.

      3. Паралельно з вивчення проблем зразу переглядаємо на пункт “що спробуємо в майбутньому”. Чи є там вже пропозиції з рішеннями. Якщо ні - складаємо список з ідей, як би було краще, брейншторм. Якщо ідей зовсім ніяких нема, то лишаємо “на подумати” або приймаємо як те, що не можна змінити. Наприклад, “жахливий дизайн від клієнта, який нікому не подобається”. Клієнт у захваті від свого дизайну і навіть слухати не хоче, щоб зробити щось інакше. Це просто треба прийняти і спробувати замотивувати свого внутрішнього естета на щось інше. Всі нові ідеї доповнюємо у табличку.

    4. Фіксуємо все. Інколи буває так, що варіантів до покращень отриманих за одну ретроспективу дуже багато. Але, як ми знаємо, це природно для людей реагувати на будь-які зміни негативно. Тому треба вирішити, що саме з запропонованого ви будете робити в наступному спрінті/релізі/періоді. А інше відкласти на майбутнє.

    5. Вислухати тих, хто хоче виказати щось додатково, або подякувати всім за підготовку і співпрацю. Кожна така зустріч - наближає вас до злагодженої роботи у команді.

Висновок

Ретроспектива - невід”ємна частинка процесу для побудови здорової та продуктивної команди. Не нехтуйте нею, комбінуйте з іншими інструментами управління. Звісно, команди працюють і зовсім без ретроспективи. Але буває що команди працюють і без бізнес-аналітика, і бек-ендщик сам накидає фронт. Але ми ж націлюємось на краще?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Olena Bosak
Olena Bosak@bosakolena

Project Manager

186Прочитань
2Автори
9Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається