Журналіст, репортер, кореспондент: у чому різниця?

Автор: Markus Winkler. Опубліковано на Unsplash

Журналістика — це не тільки єдиний марафон чи стрічка новин у Googlе. Як мистецтво не творять лише художники з письменниками, так і журналістикою (з франц. – газетна справа) послуговуються різні за робочими місіями люди. І всі вони — журналісти.

Не припускайтеся помилок та погляньте на різницю між їхніми видами.

Автор: Nick Morrison. Опубліковано на Unsplash

КОРЕСПОНДЕНТ. Той, що виготовляє кореспонденцію¹:

  • працює в редакції ЗМІ

  • готує друковані матеріали

  • вичитує, верстає, пише текст

Автор: Freddy Kearney. Опубліковано на Unsplash

РЕПОРТЕР. Той, що виготовляє рапорт²:

  • працює поза редакцією ЗМІ

  • готує відеоматеріали

  • знімає, подорожує, розпитує

А ще є довжелезний перелік професійних напрямків у журналістиці, посади яких обіймає купа людей.

І кожен є незамінним у цьому механізмі, а саме — поінформуванні суспільства.

ФОТОЖУРНАЛІСТ ілюструє обкладинки газет, відеороликів, медіаресурсів, управно керуючи дороговартісною камерою, і завжди все «тримає» в не менш дешевому об’єктиві.

Ним є Джиммі Олсен для Супермена, Пітер Паркер для газети Джона Джеймсона і Дмитро Комаров для України на початку своєї кар'єри.

ТЕЛЕЖУРНАЛІСТ працює всіма м'язами обличчя, прокидаючись о четвертій ранку, аби досконало розім’яти мовний апарат, нанести знімальний грим і встигнути до ранкового етеру.

Це вже як раз усі, хто веде новини Єдиного марафону та наповнює ток-шоу ТБ-каналів.

РАДІОЖУРНАЛІСТ знається на приладах звукозапису і радіопередачах, подкастах і «нішевих» темах, має ідеальну дикцію і щодня розвиває, демонструє усну — а головне, грамотну мову.

Їх ви чуєте в маршрутках, у спортивних матчах, на музичних радіохвилях і подкаст-шоу, маєте змогу побачити за лаштунками ТБ-новин.

Автор: Austin Distel. Опубліковано на Unsplash

І це ще опускаючи коректорів, монтажерів, головних редакторів, рецензіатів, операторів, верстальників та численну решту не менш важливих журналістів.

Незважаючи на це, кожний журналіст усе одно вимушений часто грати роль двох, трьох чи більше спеціалістів у різних вузьких напрямках.

Наприклад:

Ви позаштатний працівник і потрапили на місце подій. З собою у вас, умовно, айфон. Ви мали змогу зробити пару світлин, у нотатках підготувати коротке повідомлення та записати на камеру вихідний репортаж. Одночасно – фотожурналіст, автор маленької кореспонденції (аналітичного матеріалу), оператор і репортер. І така практика доволі розповсюджена, особливо на початку кар’єри.

¹ Кореспонденція (у журналістиці) — жанр аналітичних друкованих інформаційних матеріалів; загальна назва текстових сюжетів, що постачають до газет, журналів тощо

Або ж, відзняли ви проведене інтерв'ю чи бліц-опитування на вулицях міста — і поїхали в редакцію, в офіс. На руках у вас «риба» репортажу, який треба опрацювати, відмонтувати і продублювати в друкованій статті. Ще надворі ви були за своєю робочою місією репортером, однак за столом чи ноутбуком — чистісінької води кореспондент.

² Репортаж (з франц. — передавати) — рапорт, звіт із місця подій; буває подієвим, поставленим і тематично спрямованим

На перший погляд, усе здається дуже складним і закрученим, однак для працевлаштування у сфері мас-медіа не обов'язково навіть мати освіту журналіста.

Ще й діб’єтесь значних висот!

Топ-3 зразкових українських медійники:

3. Леся Нікітюк. Тележурналістка.
Вихователька дошкільних установ за фахом, засвітилася в різноманітних гумор-шоу, телепередачі «Орел і Решка», а далі стала провідною телеведучою на Новому каналі.

«Le Маршрутка» — її авторський проєкт про Україну, що висвітлює побут і події на місцях від Львівщини до південного прикордоння. Гарний приклад журналістської діяльності. Кожний репортаж цього тревел-шоу проходить «рознюхування» актуальної локальної інформації, проведення інтерв’ю та опитувань, підготовку фото- і відеоматеріалів, аналіз зібраних даних у кореспонденцію, монтаж, озвучку і формацію переліку джерел.

Тому неправильно було б назвати пані Лесю лише репортером чи лише телеведучою. Журналістка, медійниця — коректне визначення її загальної діяльності.

2. Дмитро Хоркін. Радіожурналіст.
Закінчив Національний педагогічний університет імені М. Драгоманова, радіоведучий програм «Слово», «Польова Пошта», член правління Суспільного, головний дикторський голос офіційних українських заходів, Заслужений артист України.

Під його керівництвом було повністю перезавантажено програмне наповнення трьох загальнонаціональних каналів Українського радіо. На Першому каналі запустили 37 нових передач, на Радіо Промінь — 16, на Радіо Культура — 21 передачу, крім того, з'явилося цілодобове онлайн-радіо для малят «UA: Казки». Запроваджені подкасти на популярних стрімінгових платформах та мобільний додаток.

Так, це той самий голос «за кадром» української реклами, новинних стрічок, військових парадів і численних радіопрограм, що ви не раз чули, проте з високою вірогідністю не бачили обличчя його власника. Тепер знаєте у вічі.

1. Мстислав Чернов. Фотожурналіст.
Вивчився за спеціальністю «Комп’ютерна інженерія», починав із фотовиставок у Харкові, висвітлював події міжнародних протестів, Євромайдан, міграційну кризу у різних країнах Європи та Далекого Сходу, війну на Донбасі, у Сирії, Іраку, облогу Маріуполя. Лауреат Пулітцерівської премії та Оскара.

Організатор виставок «Сезон Дощів» (Харків), «Євромайдан» (Рига), «Червоне» (Київ), «Майдан» (Харків), «Україна у вогні» (Дюссельдорф), «Маріуполь» (Сараєво), «Ціна свободи» (Гельсінкі), «Українська Герніка» (Тбілісі), «Російсько-українська війна» (Страсбург), «Україна зараз» (Нью-Делі) та багатьох інших не менш значущих зібрань фотоматеріалів.

24 лютого 2022 року у складі команди Associated Press пан Мстислав приїхав у Маріуполь, де протягом 20 днів знімав руйнування, обстріли, роботу лікарів, численні жертви серед мирних мешканців. Серед іншого, першим зробив відео розбомбленого Пологового будинку № 3.

Стрічка «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова, Євгена Малолєтки і Василиси Степаненко виграла в номінації «Найкращий повнометражний документальний фільм», здобувши для України першу премію Оскар.


Усі троє — журналісти.

У кожного свій більш вузький напрям роботи, за яким він/вона, безумовно, спеціаліст. Якщо хочете окреслити професію людини, пов’язаної зі ЗМІ, та не певні щодо того, що саме стосується її роботи, упевнено називайте таку особу ЖУРНАЛІСТОМ.

Говорімо правильно і не плутаймо грішне з праведним!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Конірія
Конірія@Koniria

Юнкор, письменниця, лінгвіст

56Прочитань
1Автори
3Читачі
Підтримати
На Друкарні з 11 червня

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Журналісти не кажуть про заборону писемности на “рф”, тому що ніхто не каже, ніхто не каже, тому що журналісти не кажуть.

От якщо б зараз за літеру Ґ розстріляли когось, то журналісти би написали, але якщо ТІ САМІ сталіністи просто забанили на Вікіпедії, то це для журналістів не подія.

Проблема в тому що всіх розстріляли 100 років тому і тоді теж журналісти нічого не писали.

Вам також сподобається