Зловісний шлюб Путіна та Кіма за розрахунком - The Financial Times

Угода про зброю між Північною Кореєю та Росією є поганою новиною для України, США і навіть Китаю.

Не так давно російський Володимир Путін сидів за столом з лідерами G7. Те, що він зараз стелить червону доріжку для диктатора Північної Кореї Кім Чен Ина, є ознакою того, наскільки далеко він загнав свою країну в ізоляцію, і, безсумнівно, її потреби збільшити постачання зброї для її катастрофічної війни в Україні.

Кім скористався можливістю зменшити власну ізоляцію. Відносини, що виникають між ними, є зловісною подією для США та західних союзників, для України та стабільності в Азії. Про суть переговорів мало що розкривалося. Але є переконливі ознаки того, що вони оберталися навколо угоди щодо постачання Пхеньяном боєприпасів до Москви в обмін на матеріальну та технологічну допомогу.

Кім може багато чого запропонувати. Північна Корея, чия війна з Південною Кореєю в 1950-1953 роках офіційно не закінчувалася, має величезний запас боєприпасів, сумісних із російською зброєю, і велику виробничу базу. Аналітики кажуть, що вона може постачати не лише артилерійські снаряди та ракети — які Росія споживає в Україні швидше, ніж може їх замінити — а й бронетехніку, безпілотники та навіть балістичні ракети малої дальності. Він також потенційно може надати робочу силу, щоб полегшити нестачу робочої сили в Росії, частково спричинену призовом на військову службу. Росія може запропонувати Пхеньяну такі необхідні зерно та сиру нафту, хоча найбільший інтерес для Кіма представляє технічна допомога в розробці зброї, ракет, атомних підводних човнів і військових супутників-шпигунів. Кремль, напевно, буде остерігатися допомагати примхливому лідеру Північної Кореї заволодіти занадто великою кількістю небезпечних іграшок. 

Але Кім має хороші можливості для укладення важкої угоди. Якщо навіть елементи такої угоди будуть укладені, наслідки будуть глибокими. Це могло б допомогти Росії якщо не здійснити великі прориви в Україні, то принаймні підтримувати її тяжку війну. Тоді Південну Корею, яка має великі запаси більш досконалої зброї, можна було б переконати пожертвувати зброю безпосередньо Україні, а не просто «заповнити» резерви США, які надаються Києву. (Вона ухилялася від цього частково через побоювання, що це змусить Москву допомогти Пхеньяну.) Це створило б зв’язки між азійськими та європейськими військовими точками спалаху за тисячі миль одна від одної. Т

Збільшення військового потенціалу завдяки допомозі Москви може почати підбадьорювати Кіма, ставлячи під загрозу стабільність на Корейському півострові. Співпраця між Північною Кореєю та Росією, яка нібито має «безмежне» партнерство з Китаєм, може підштовхнути Японію та Південну Корею поглибити власну військову співпрацю зі США, закріпивши динаміку протиборчих блоків в Азії. Все це навряд чи сподобається Китаю. Хоча Пхеньян значною мірою покладається на китайську торгівлю та постачання продовольства та палива, обмеження будь-якого з них ризикує підірвати стратегічний пріоритет Пекіна щодо збереження стабільності на півострові. Пекін, можливо, висловить кілька різких слів на адресу російського президента та буде менш готовий допомогти Москві протистояти західним санкціям, але може ухилитися від антагонізму, який він вважає союзником у протидії впливу США.

США та їхні союзники будуть ще більше стурбовані, але їм не вистачає інструментів впливу на Росію чи Північну Корею, окрім посилення і без того значних санкцій.

Вашингтон має подвійно чітко дати зрозуміти, що він готовий підтримувати військові зусилля України скільки завгодно. Всупереч напруженості між США та Китаєм, йому також слід активізувати зусилля для досягнення домовленостей з Пекіном щодо сфер спільного інтересу, що має містити вжиття всіх можливих заходів для стримування все більш норовливої ​​Москви та Пхеньяна.

Джерело The Financial Times

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається