Публікація містить описи/фото насилля, еротики або іншого чутливого контенту.

Розуміння різних сабспейсів та їхньої неврологічної основи

Автор: Gwen Mamanoleas. Опубліковано на Unsplash

БДСМ

БДСМ розшифровується як "бондаж", "домінування-підкорення" та "садо-мазохізм" - альтернативні сексуальні практики, які також називають "збоченнями".

Бондаж полягає у зв'язуванні людей у відвертих або провокаційних позах.

Домінування-підкорення відбувається, коли один партнер стає підкореним іншому в сексуальному або романтичному сенсі.

Садомазохізм полягає у використанні болю і приниження як джерела задоволення і радості.

Між цими трьома практиками існує значний збіг. Багато людей використовують їх усі в різній мірі, але є також люди, які практикують лише одну з них.

Одним з найбільш захоплюючих аспектів БДСМ є його здатність викликати змінені стани свідомості. У кінкі-спільноті багато говорять про "сабспейс" як бажаний ментальний стан, якого повинен/а досягти нижній у БДСМ-сесії/сцені.

На жаль, це породило низку міфів і сумнівних технік, що дозволяють викликати викид ендорфінів і досягти цього бажаного сабспейсу. У цій статті я хочу використати свій досвід БДСМ-практика і науковця, який досліджує нейрофізіологію болю, щоб пролити світло на цю плутанину.

Я повинен почати з попередження: практично не існує наукових досліджень нейрохімічних явищ, які відбуваються під час садомазохістських сцен. Однак, хоча на даний момент ми не готові з упевненістю говорити про те, що відбувається в мозку під час БДСМ-сесії, ми все ж можемо використовувати наукові дані, щоб розвінчати деякі існуючі міфи і закласти основу для майбутніх досліджень.

Автор: Gwen Mamanoleas. Опубліковано на Unsplash

Що таке змінені стани свідомості?

Свідомість - це факт усвідомлення всього, що відбувається як у зовнішньому світі, так і в нашому розумі. Наша свідомість тече, як річка переживань, що формує історію нашого життя. З нашої суб'єктивної точки зору, наша свідомість - це все.

Звичайно, існує зовнішня реальність, яка не залежить від того, що ми про неї думаємо. Однак наш стан свідомості формує і забарвлює події нашого повсякденного життя. Реальність, яку ми сприймаємо, змінюється фільтром нашої свідомості: він зникає, коли ми спимо, і набуває виняткової інтенсивності в ситуаціях небезпеки, коли наш мозок стає більш пильним до оточення.

Якість нашої свідомості значною мірою визначає нашу здатність бути щасливими. Це пояснюється тим, що наша свідомість формується під впливом емоційного стану, а він здатен зробити наш світ раєм або пеклом.

З самого початку існування нашого виду люди намагалися змінити нашу свідомість, вживаючи наркотики або проходячи певні ритуали та практики. БДСМ є прикладом другого випадку. Не кожна БДСМ-сесія призведе до зміненого стану свідомості, але ті, що відбудуться, залишать у нас незабутні спогади.

Тут я пропоную класифікацію змінених станів свідомості, які можуть бути досягнуті під час БДСМ-сесії. Ця класифікація ґрунтується на моєму власному досвіді, дискусіях з іншими людьми, які практикують БДСМ, і на моїх знаннях з нейронауки.

ЕНДОРФІНИ

Морфін та інші опіоїди, такі як кодеїн, героїн і фентаніл, є найпотужнішими знеболювальними (анальгетиками) з усіх відомих препаратів. Вони також викликають стан благополуччя (ейфорію), що призводить до зловживання ними. Як відомо, опіоїди викликають сильну залежність.

Опіоїди викликають знеболення та ейфорію, впливаючи на чотири опіоїдні рецептори - білки, вбудовані в мембрану певних нейронів у головному, спинному мозку та кишечнику. Опіоїдні рецептори є також в імунних клітинах та інших клітинах, що не є нейронами.

Три опіоїдні рецептори були названі грецькими літерами мю, дельта і каппа. Всі три зменшують біль. Окрім знеболювального ефекту, мю та дельта опіоїдні рецептори викликають ейфорію. Каппа-опіоїдні рецептори також викликають знеболення, але замість ейфорії викликають дисфорію (стан емоційного дистресу).

Четвертий опіоїдний рецептор був відкритий у двох різних лабораторіях, які назвали його ноцицептином або орфаніновим рецептором відповідно. На відміну від інших трьох рецепторів, він посилює біль.

Ці чотири рецептори не еволюціонують, тож ми можемо приймати морфін для полегшення болю. Вони активуються невеликими білками, так званими пептидами, які виробляються організмом і зв'язуються з тим самим місцем, що й морфін. Ці пептиди отримали назву "ендорфіни" - "ендогенний морфін". Існує близько 40 таких пептидів, що належать до трьох різних сімейств: ендорфінів, енкефалінів і динорфінів. Однак термін "ендорфін" зазвичай використовується для позначення всіх цих пептидів.

Ці пептиди виробляються трьома різними генами. Оскільки ці гени індукуються окремо, різні типи нейронів вивільняють різні ендорфіни. Четвертий ген кодує ноцицептин/орфанін - пептид, який активує четвертий опіоїдний рецептор.

Ендорфіни вивільняються в кров з гіпофіза, але не це викликає знеболення або ейфорію, оскільки ендорфіни в крові не можуть перетнути гематоенцефалічний бар'єр і вплинути на мозок. У крові ендорфіни регулюють імунну систему та моторику кишечника, серед іншого. Тому потрібно пам'ятати, що наявність ендорфінів у крові ще нічого не означає з точки зору нашого психічного стану. Єдині ендорфіни, які можуть викликати змінений стан свідомості, - це ті, що вивільняються всередині мозку.

Інший міф про вивільнення ендорфінів - це те, що я називаю "ендорфіновим супом": переконання, що ендорфіни вивільняються по всьому мозку, що призводить до загального стану ейфорії. Реальність набагато складніша. Ендорфіни незалежно вивільняються в різних ділянках мозку, що призводить до різних станів, залежно від того, де саме вони вивільняються. Наприклад, вивільнення ендорфінів у спинному мозку викликає знеболення, але не ейфорію, тоді як їх вивільнення в мигдалині зменшує страх і стрес. Виділення ендорфінів у прилеглому ядрі ("шлях задоволення") викликає ейфорію, зниження мотивації та залежність.

З огляду на все це, чи відбувається вивільнення ендорфінів під час БДСМ-сцени? Я вважаю, що так. Біль викликає вивільнення ендорфінів, тому цілком ймовірно, що це відбувається під час садомазохістських ігор, пов'язаних з болем.

Опіоїди пригнічують, тому вивільнення ендорфінів також викликає відчуття спокою, розслаблення і мрійливості. Суб'єкт спрямовує свою увагу всередину, відключається від навколишнього середовища і занурюється у світ фантазій.

Оптимальним способом викликати вивільнення ендорфінів є поступове збільшення інтенсивності болю в середовищі емоційної підтримки, в якому Низ може поглинати відчуття без необхідності давати відповідь.

Виділення ендорфінів можна виявити за зменшенням серцебиття.

НОРАДРЕНАЛІН

Норадреналін або норепінефрин - це нейромедіатор, подібний до гормону адреналіну, який виділяється в кров при активації симпатичної системи у відповідь на реакцію "бий або біжи".

Різниця полягає в тому, що норадреналін вивільняється нейронами в певних ділянках мозку.

Як і у випадку з ендорфінами, не слід плутати викид адреналіну в кров з вивільненням норадреналіну в мозку, хоча обидва процеси часто відбуваються одночасно.

Норадреналін активує кілька рецепторів, які називаються альфа- та бета-адренорецепторами. Зокрема, альфа-2 адренергічні рецептори в спинному мозку викликають знеболення. Як і ендорфіни, норадреналін вивільняється нейронними шляхами, що контролюють біль, щоб викликати знеболення.

Норадреналін може викликати ейфорію, але він також викликає страх і стрес. Часто це хороший вид стресу, який називається "еустрес" (поганий стрес називається "дистрес") - згадайте про приємний страх, який ми шукаємо в фільмах жахів і на американських гірках.

Між ендорфіном і норадреналіном існують інгібіторні зв'язки між шляхами контролю болю, які гарантують, що вивільнення ендорфіну і норадреналіну не відбувається одночасно.

Хоча обидва стани тягнуть за собою знеболення, вони відрізняються в інших аспектах. Якщо ендорфіни - це збудники, то норадреналін - прискорювачі. Вивільнення норадреналіну викликає стан підвищеної чутливості до зовнішніх подразників, які здаються більш інтенсивними.

Норадренергічна реакція еволюціонувала для пригнічення болю в ситуаціях "бий або тікай", тоді як реакція ендорфінів може бути пов'язана з поведінкою завмирання.

Я підозрюю, що багато станів зниженої больової чутливості в садомазохістських сценах, які приписують ендорфінам, насправді генеруються норадреналіном.

Низи в норадренергічному стані плачуть, рухаються і реагують. У них частішає серцебиття.

Цей стан може бути настільки ж ейфорійним і приємним, як і стан, викликаний вивільненням ендорфінів.

Якщо ми хочемо вивільнити норадреналін, ми повинні поєднати біль зі страхом у ситуації, яка вимагає реакції від підлеглого.

САБСПЕЙС В ДОМІНУВАННІ-ПІДКОРЕННІ (dominance-submission)

Термін "сабспейс" (subspace) використовується для позначення будь-якого зі змінених станів свідомості, описаних вище. Хоча наче б то з назви - його слід використовувати лише для позначення сцен домінування-підкорення, а не садомазохістських сцен, тобто станів, породжених болем.

У домінуванні-підкоренні сабспейс - це психічний стан, в якому увага Низу повністю зосереджена на домінанті та почуттях послуху і покори.

З точки зору нейронауки, здається ймовірним, що цей сабспейс пов'язаний з вивільненням окситоцину, соціального гормону, який викликає довіру і прив’язаність.

Це також може бути пов'язано з вивільненням дофаміну в так званому "шляху винагороди" в мозку, що з'єднує вентральну тегментальну область смугастого тіла з ядром. Ядро - це місце дії більшості наркотиків, що викликають залежність, таких як опіати, кокаїн, амфетаміни та нікотин.

Серотонін, нейромедіатор комплексної дії завдяки великій кількості рецепторів (до 16), може бути пов'язаний зі станом спокійної покори в домінуванні-підкоренні.

На відміну від вивільнення ендорфіну та норадреналіну при садомазохізмі, сабспейс домінування-підкорення є більш складним, ніж простий рефлекс. Це радше емоційний стан, в який ми входимо здебільшого за власним бажанням і який може мати багато варіантів і рівнів.

Досягнення глибокого сабспейсу домінування-підкорення часто вимагає періоду тренувань для створення довіри і прив’язаності між сабмісівом і домінантом.

ТОПСПЕЙС

Про топспейс згадують не так часто, як про сабспейс, але немає жодних сумнівів, що він існує і є таким же важливим для Верха, як і сабспейс для Низа.

Однією з характеристик хорошого Верха є вміння читати фізичні реакції Низа, щоб знати його психічний стан. І Верх у садомазохістській сесії, і Домінант у стосунках домінант-сабмісів повинні зосередити всю свою увагу на нижніх через емпатію та встановлення з ними тісного зв'язку.

Топспейс може мати деякі фізіологічні особливості з сабспейсом. У ньому виділення окситоцину може супроводжуватися виділенням вазопресину, соціального гормону, який викликає відчуття влади та “своєї территорії”.

У садомазохістських сесіях, в яких Верх завдає болю Низу, у Верха може статися значний викид норадреналіну через співпереживання Низу. Це посилює його зосередженість на сцені.

САБДРОП

Багато сабмісивів скаржаться на те, що після інтенсивної БДСМ-сесії у них настає період занепаду сил, апатії та дисфорії, який називається сабдропом.

Це може бути пов'язано з ефектом відміни після вивільнення ейфорійних нейромедіаторів.

Однак, сабдроп може мати більш складні причини, оскільки при більш детальному розгляді здається, що це набір різних станів, які варіюються від людини до людини.

Деякі люди ніколи не відчувають сабдропу, в той час як в інших він досить сильний.

Існує щонайменше два типи сабдропу: один, який виникає одразу після події і може бути усунутий за допомогою подальшої допомоги, а інший - через два-три дні після неї і може тривати один або більше днів.

Ми не повинні сприймати сабдропу як щось неминуче.

Можливо, сесія сколихнула якісь глибоко поховані емоції з минулого, які Низу слід дослідити.

Використовуючи інформацію, яку я надав вище, варто розглянути, чи була ця сесія пов'язана з викидом ендорфінів, норадреналіну або сабспейсом, і як сабдроп пов'язане з кожним з цих психічних станів. Таким чином, ми можемо почати збирати інформацію про те, як сабдроп пов'язаний з цими різними зміненими станами свідомості.

ЗАКЛЮЧНЕ

Ми не повинні ставитися до змінених станів свідомості в БДСМ несерйозно, або ніби БДСМ - це ще один наркотик.

Я думаю, що змінені стани свідомості в БДСМ цінні через їхній контекст, контекст глибоких особистих стосунків між учасниками сесії. Отже, справа не стільки в тому, чи вивільняємо ми той чи інший нейромедіатор, скільки в тому сенсі, який сесія приносить у наше життя.

Це може бути катарсис, а може бути спливання на поверхню психологічних проблем, похованих у нашій свідомості протягом тривалого часу, які вивільняються завдяки сесії.

А може, ми відкриваємо частину себе, про яку раніше не знали.

Все більше людей розуміють БДСМ як процес самопізнання і особистісної трансформації, який збагачує наше життя і сприяє тому, що ми стаємо щасливішими і самореалізованими.


Copyright 2022 Hermes Solenzol. Несанкціоноване копіювання заборонено. Якщо ви цитуєте частини цієї статті, будь ласка, розміщуйте посилання.

Посилання на оригінал статті: https://www.hermessolenzol.com/en/post/altered-states-of-consciousness-in-bdsm

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
пані Тетяна
пані Тетяна@Berry.rope.hugs

371Прочитань
1Автори
8Читачі
На Друкарні з 28 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається