20 років військової допомоги США Афганістану

Автор: доктор Нан Тіан для SIPRI

Оригінальний допис був опублікований 22 вересня 2021 року

Лише за півгодини до встановленого президентом США Джо Байденом терміну виведення всіх американських військ з Афганістану, о 23:29 30 серпня 2021 року, останній американський літак вилетів з Міжнародного аеропорту імені Хаміда Карзая в Кабулі. Це ознаменувало кінець 20-річної міжнародної військової присутності під проводом США.

За цей час десятки тисяч міжнародних військовослужбовців були розгорнуті для підтримки безпеки в Афганістані, тренування афганських сил безпеки та відновлення країни. Разом з військовослужбовцями США також інвестували мільярди доларів у військову допомогу на рік протягом більшої частини цього періоду для зміцнення Афганських національних сил оборони і безпеки (АНСОБ).

У цій тематичній довідці SIPRI представлені дані про військову допомогу, надану США Афганістану в період з 2001 по 2020 рік. Потім порівнюється військова допомога США з вартістю військових витрат Афганістану в доларовому еквіваленті. Насамкінець, у коментарях пропонуються деякі роздуми.

Дані про військові витрати Афганістану взяті з SIPRI Military Expenditure Database. Дані про військову допомогу США взяті з Офісу заступника міністра оборони (контролера) і з Обґрунтування бюджету Конгресу США, підготовленого Державним департаментом. Це пов'язано з тим, що за визначенням SIPRI військові витрати включають військову допомогу як частину загальних військових витрат донора, і тому SIPRI не публікує дезагреговані дані щодо військової допомоги. Тематична довідка не охоплює військову допомогу, надану Афганістану іншими країнами-донорами, такими як Німеччина, Велика Британія та інші союзники по Організації Північноатлантичного договору (НАТО).

Військова допомога США Афганістану

Після остаточного виведення американських військ з Афганістану президент Байден припустив, що війна в Афганістані, найімовірніше, коштувала США понад 2 трильйони доларів. Хоча більша частина цих витрат припадає на військові операції, США також виділили значні фінансові ресурси на заходи з реконструкції.

З усіх заявлених витрат США на відновлення Афганістану, пов'язаних з безпекою, СІПРІ розглядає п'ять бюджетних статей як військову допомогу. Вони надходять з двох джерел: Міністерства оборони (МО) і Державного департаменту (ДД). У період з 2001 по 2020 рік виплати Афганістану з цих п'яти фондів склали 72,7 мільярда доларів у поточних доларах (81,6 мільярда доларів у постійних доларах 2019 року).

Майже вся ця військова допомога (99,2%) надійшла від Міністерства оборони США через створений Конгресом США Фонд сил безпеки Афганістану (ASFF; 71,7 млрд доларів США в поточних доларах) і окремий Фонд підготовки та оснащення (440 млн доларів США в поточних доларах). Разом ці два фонди забезпечили АНСОБ обладнанням, матеріалами, послугами, навчанням, фінансуванням заробітної плати, а також ремонтом, реконструкцією і будівництвом об'єктів та інфраструктури.

Військова допомога Афганістану з боку Міністерства оборони надавалася в рамках фондів міжнародної військової освіти і підготовки (International Military Education and Training - IMET), іноземного військового фінансування (Foreign Military Finance - FMF) і миротворчих операцій (Peacekeeping Operations - PKO) і склала близько $564 млн. в поточних доларах (див. рис. 1).

Військова допомога США Афганістану спочатку була дуже низькою; Міністерство оборони і Держдепартамент разом витрачали менше 1 мільярда доларів щорічно в період з 2001 по 2005 рік. До 2008 року щорічні витрати на допомогу зросли до 7,4 мільярдів доларів. Це зростання допомоги збіглося з тим, що США стали значним постачальником військ у багатосторонні миротворчі операції, що свідчить про посилення участі США в Афганістані. Однак світова фінансово-економічна криза призвела до тимчасового скорочення допомоги, і до 2010 року допомога Афганістану впала до 5,2 млрд. доларів (див. рисунок 2).

Потім військова допомога США Афганістану досягла свого піку, сягнувши майже 9 млрд доларів на рік у 2011 році і знову у 2013 році. Таке збільшення військової допомоги відповідає оновленим зобов'язанням США і їхніх союзників по НАТО посилити АНСОБ, щоб до кінця 2014 року вони взяли на себе повну відповідальність за безпеку на всій території країни.

Одним з добре відомих аспектів військової допомоги США є різні види основних видів озброєнь, що постачаються до Афганістану. За даними Спеціального генерального інспектора з реконструкції Афганістану (Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction - SIGAR), в період з 2005 по 2021 рік через ASFF до АНСОБ було передано військового обладнання на суму близько 18,6 мільярда доларів.

Афганські військові витрати

Військові витрати Афганістану в цей період становили лише частку від загальної військової допомоги США Афганістану. Між 2004 і 2020 роками військові витрати афганського уряду склали 3,7 мільярда доларів у поточних доларах або 3,6 мільярда доларів у постійних доларах 2019 року, що еквівалентно лише 4,6 відсотка від усієї військової допомоги США, наданої Афганістану. Середньорічні витрати Афганістану в 2004-20 роках становили 219 мільйонів доларів, а в постійних доларах 2019 року ніколи не перевищували 270 мільйонів доларів за всі 17 років, за які є дані (див. графік 3).

Велика різниця між військовими витратами Афганістану і військовою допомогою США ілюструє часто обговорюване питання залежності Афганістану від американської та іноземної підтримки. Навіть у 2020 році, коли стало зрозуміло, що США виведуть свої війська, військові витрати Афганістану все ще становили лише 18% від американської військової допомоги.

Роздуми

У період з 2001 по 2020 рік уряд США виділив Афганістану майже 73 мільярди доларів військової допомоги, що майже в 20 разів перевищує суму власних військових витрат Афганістану. Незважаючи на те, що США надали АНСОБ обладнання, навчання, послуги, фінансування зарплат, інфраструктуру тощо, талібам знадобилось трохи більше чотирьох місяців, щоб захопити Афганістан і поставити Кабул під контроль після оголошення в квітні 2021 року про завершення місії НАТО «Resolute Support» (Рішуча підтримка).

Після виведення військ США і союзників з Афганістану і подальшої швидкої поразки афганської армії постали два ключових питання. Перше - це майбутнє афганської армії при новому уряді талібів. Вже багато написано про здатність Афганістану генерувати стабільні доходи для підтримки своїх державних видатків. Фінансова спроможність афганської армії протягом останніх двох десятиліть - незалежно від її ефективності - залежала від підтримки США. Що станеться з афганською армією як інституцією після припинення військової допомоги США і як вона фінансуватиметься? Китай, росія і Туреччина - це кілька країн, які, на думку спостерігачів, готові заповнити порожнечу, залишену США і їхніми союзниками.

По-друге, SIGAR регулярно попереджав Конгрес США про марнотратство державних витрат на відновлення Афганістану. Прикладом неефективності є постачання транспортних гелікоптерів UH-60A без достатньої кількості підготовленого персоналу для їх експлуатації та обслуговування. В іншому випадку обладнання, передане афганським силам, не мало належних інструкцій з експлуатації та технічного обслуговування, або ж інструкції були лише англійською мовою. Чи були достатніми нагляд, контроль і підзвітність за розподілом американської військової допомоги в Афганістані? Чи можуть США застосувати уроки, отримані з того, як була витрачена їхня військова допомога в Афганістані, до інших одержувачів військової допомоги, щоб забезпечити досягнення цілей своєї зовнішньої і оборонної політики?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

248.4KПрочитань
22Автори
587Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається