28 липня Україна святкує день Української Державності

Петро Андрусів “Хрещення Русі-України”, 1980 р.

Посилання на оригінальний пост

Опубліковано 28.07.2023

Пам’ятна дата покликана нагадати про тисячолітню державницьку традицію України, яка розпочалася ще за часів Київської Русі. 28 липня було обране невипадково: саме у цей день в церковній традиції прийнято вшановувати Хрещення Русі князем Київським Володимиром Святославовичем. Ця подія дозволила Русі стати частиною тогочасного цивілізованого європейського світу і розвити державні інституції.

Сьогодні в історичній спільноті досить багато дискусій щодо самої події хрещення. По-перше, деякими істориками вважається, що першими невдалими хрестителями були князі Аскольд та Дір у 860-х рр. Ця теорія підтверджується записами Константинопольського Патріарха Фотія, який хрестив князів та їх дружину.
Найбільш авторитетним джерелом про першу християнізацію Русі є послання Фотія ( початок 867 року), в якому він сповіщає східних патріархів та єпископів, що після того, як болгари звернулися до Христа у 863 році, руси слідом за ними теж почали переймати цей досвід, саме тому рішення послати на їхню землю єпископа здавалося начебто доцільним.

undefined
Патріарх Фотій з ризою Богоридиці і кораблі русів

Однак невідомо, чи йшла мова тільки про скандинавських воїнів, або хрестилася частина слов’ян.

Після початку княжіння Олега та князів Рюриковичів про християнізацію забули. Лише у 957 р. княгиня Ольга за власної ініціативи прийняла християнство, однак дружина та син княгині залишалися язичниками. І вже в 988 році, після років переговорів та підготовки, князь Володимир прийняв християнство разом із родиною. На цей раз Хрещення не обмежилося правлячою родиною: за літописами народ Русі масово приймав нову релігію.

Хрещення Володимира Святославича, 988 р.

Історики схиляються до думки, що процес християнізації був досить довгим та навіть насильницьким, із спаленням ідолів та примусовим хрещенням населення. Легенду про швидку добровільну християнізацію створили православні ченці XI-XII ст., одним з яких був Нестор Літописець. Незважаючи на це, християнізація була важливою подією для Русі і дозволила зробити великий стрибок у процесах технологічного розвитку та державотворення. Християнство надало нам писемність та доступ до співпраці із найбільш розвинутою державою того часу: Візантією. А храми на момент середньовіччя були центрами розвитку науки.

Тому справедливо вважати хрещення за початок державотворчої традиції України. Намагання кацапів стерти нашу історію не повинні заважати нам пам’ятати про своє минуле.


Дякуємо за перегляд!

🇺🇦 Єдність в Дії

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Єдність в Дії
Єдність в Дії@unityinaction

Офіційний акаунт

807Прочитань
0Автори
14Читачі
На Друкарні з 20 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Ваш довгочит дуже цікавий! 🤩

Сьогодні його буде опубліковано в Twitter та на Facebook Друкарні.

🔸https://www.facebook.com/drukarniaua

🔸https://twitter.com/drukarniaua

Вітаємо!

Вам також сподобається