500 гривень за заняття англійською - це дорого?

Сьогодні будемо рахувати чужі гроші — тому беріть попкорн, бо буде гаряче.

Як ви думаєте, що найчастіше чують викладачі, коли оголошують вартість свого заняття?

А чому так дорого?

Тож подивимося на прості розрахунки, які показують (на мою думку), що 500 грн для онлайн занять це навіть ще дешево.

Почнемо з бази. Що входить у вартість заняття. Лише година роботи викладача? А ось і ні!

  • навички та досвід. З досвідченим викладачем або з талановитим новачком, ви проходите рівень за 7-8 місяців, а з недосвідченими чи неталановитими за рік або більше. Тому що вміння задавати правильні питання для needs analysis, правильно підібрати підручник та матеріали курсу під запит студента ніхто автоматично не вбудовує у мозок вчителя. Цьому треба навчатися та практикуватися.

  • додаткові тренінги та сертифікати. З одного боку спірний момент, адже чому студент повинен платити за навчання викладача. Але студент платить за навички та досвід, які здобуваються на таких тренінгах та сертифікатах. Тобто якщо ви бачите, що ваші уроки дійсно змінились і ви тепер навчаєтесь еффективніше, то підвищення ціні буде ок, бо врешті-решт ви вивчите мову швидше та зекономите час та гроші.

    І трохи внутрішньої кухні, щоб викладачу пройти сертифікацію CELTA, яка коштує понад 1000 євро, треба на МІСЯЦЬ відмовитись від роботи (та особистого життя), адже заняття на курсі відбуваються щодня, а обсяги завдань дозволяють лише швидко щось перекусити та поспати. Тобто викладачі залишаються на місяць без роботи і грошей, а витрати то є — їжа, аренда, комуналка. Потім період пошуку студентів майже з нуля, адже не всі готові чекати на вчителя місяць поки той проходитиь сертифікацію і переходять на навчання до інших викладачів.

  • специфіка занять. Мало хто хоче навчатися онлайн у вигляді дзвінка по телефону і читати все з паперового підручника. На онлайн уроці очікують інтерактивність, презентації та щоб через 40 хвилин не треба було знову підключатися до уроку ;-), а ще щоб було щось накшталт дошки та візуалізації всього, що відбувається на уроці. А це все гроші за доступи до zoom, kahoot, miro, wordwall. Якісна техніка (гарна картинка та звук). Та сама електроенергія та у наших реаліях додаткові засоби на випадок відключень.

  • підготовка до заняття. Так, викладачі готуються до уроку інколи навіть більше ніж триває урок. Але зазвичай це 15-30 хв — підібрати матеріали або продивитись сторінки підручника, проаналізувати чи потрібні зміни, що з цього винести у візуалізацію та інтерактив, підготувати всі таблиці з граматики, посилання на відео та аудіо. А ще й щось цікавеньке на speaking підготувати.

А тепер рахуємо. Помилково люди вважають, що викладачі працюють стандартний 40-годинний тиждень. Тому швидко помножили 40 годин на 500 гривень, а це вау 20 000 грн на тиждень, а за місяць десь 80 000 грн - ого!!!

Але ніт, зустріч з суровою реальністю.

Перший мінус

Якщо брати за основу 8-годинний робочий день здорової людини, то вчитель може провести 4 уроки, максимум 5. Бо до кожного уроку треба що? Правильно, 10-30 хвилин на підготовку. Адже більшість студентів потребують індивідуальні уроки та програму — з відео з ютубчіку, сучасними фразовими дієсловами та сленгом, яскраві та сучасні таблиці з граматики, навіть якщо навчаються за підручником. Сюди ще додати час на переписку зі студентами, узгодження графіку/перенесення занять/питання щодо матеріалів. А переписка чи розмова з потенційними студентами може займати від 30 хвилин до 90 хвилин. Тому фізично викладачі не можуть провести 8 занять на день. Чесно, і нелегко це.

Проведіть 8 зустрічей поспіль, де ви головний модератор, відповідаєте за адженду і постійно спонукаєте усіх до розмов — скільки таких робочих днів ви витримаєте?

Тому беремо здоровий максимум — 5 годин на день (щоб через пару місяців не лежати в ліжку цілий день через вигорання). Помножуємо ці години на 500 грн, отримаємо 2500 гривень в день. Зазвичай у нас випадає 20-22 робочих днів (не забуваємо, що на відміну від офісних робітників святкові дні викладачам ніхто не оплачує — це вимушений неоплачуваний вихідний). Виходить 21 робочий день і за місяць вже сумма 52 500 грн. Ой, а що трапилось - вже не 80 000 грн? Як так?

Другий мінус

Це ж були ідеальні умови, коли вчитель та студенти не ходять у відпустку, ніхто не хворіє, ніхто не скасовує заняття, бо важлива зустріч/день народження дитини/ділова поїздка/завал на роботі.

Рахуємо, що 4 тижні відпустки вчителя — то мінус 8 уроків на рік, 4 тижні відпустки студента — мінус ще 8 уроків, додаємо ще мінус 8 уроків на рік на інші поважні причини скасувань (це якщо хоча б 1 раз на місяць скасування). Що отримаємо — на одного студента в нас мінус 24 уроки на рік = а це вже  — 12 000 грн

Наша схема — 5 занять на день, тобто 25 занять на тиждень. Для такого навантаження у викладачів має бути 12-13 студентів.

При ідеальних умовах викладачі мають отримати за рік: 52 500 (дохід за місяць) помножити на 12 (місяців) = 630 000 грн. Але що треба зробити? Правильно відняти по 12 000 грн за студента (на відпустку/лікарняний/інше), тобто з 630 000 віднімаємо 144 000 грн і виходить що вже 486 000 грн на рік, або  40 500 грн на місяць. Щось гроші все пропадають та пропадають :(

Третій мінус

Але це ще не все. П-О-Д-А-Т-К-И!

Беремо мінімум — 2 група — то це ще мінус 1340 грн (ЄП) та 1474 грн (ЄСВ). Але якщо у викладачки є студенти закордоном, або студенти, що платить з рахунку ФОП/ТОВ (бо за них платить компанія) — то це вже 3 група.

Що там залишається? 37 686 гривень.

Четвертий мінус

Ой, майже забула. А оплата інтернету/електроенергії/сучасної техніки (гарна камера/мікрофон), а також підписика на zoom (то більше 500 грн) та на сторонні інтерактивні сервіси (тут може бути від 100 до 1000 грн), витрати на рекламу, курси (пам’ятаємо про вартісь CELTA або інші іспити/вебінари/форуми/тренінги). І всі ці тренінги у неробочий час (=неоплачуваний)! На відміну від офісних співробітників, які проходять більшість курсів, тренінгів та навчання у робочий час.

Приблизно залишається 36 000 грн.

Ааа, можливо ще будуть потрібні послуги бухгалтера, а це же мінус від 500 до 2500 гривень на місяць.

Тож що ми маємо — 35 500 грн за умови, що всі 12-13 студентів займаються рівно рік і в них не міняються плани.

Але... Хтось може передумати, припинити навчання, мати більше скасуваннь з поважних причин. А період пошуку нових студентів може тривати від тижня до місяця, тому в реальності скасувань і часу простою ще більше. Sad but true. Тому у кращому випадку в середньому викладачі мають 28 000 - 32 000 грн на місяць. 

Ох, щось зовсім далеко це від отих 80 000 гривень…


І залишу мабуть питання відкритим, чи нормальна така зарплата для фахівця з досвідом роботи 5, 10 чи 15 років?

Враховуючи, що це не офісний співробітник з базовим соцпакетом та плюшками (страхування/навчання/відпустки/лікарняні), а малий підприємець, який самостійно відповідає за пошук клієнтів, своє навантаження та оплату базового соцпакету.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Марина
Марина@true_tutor

Business English Tutor

728Прочитань
2Автори
12Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається