Чи варто обирати викладача за відгуками

А ви довіряєте відгукам про викладачів (або про будь-якого іншого спеціаліста, який надає послуги)?

Я взагалі не вірю відгукам. Чому?

  1. Ось хто на своїй сторінці в інстаграмі буде публікувати негативні відгуки? Ніхто. Жодна школа чи викладач-фрілансер добровільно цього не зробіть. Максимум заради хайпу та щоб відбилити свою репутацію, розглянути відгук та розказати, що студент не має рацію. Тому що ми бачимо, коли заходимо на сторінку викладачів - багато класних відгуків, майже однотипних. І як ото вибрати свого викладача?

  2. Відгуки на сторонніх платформах. Ок, тут ми дійсно можемо побачити не тількі хороші відгуки (ну якщо негативні не видалили). Але яка цінність поганого відгука, якщо там написано - “мені не сподобався стиль викладання, урокі нудні та немає результата”. Мені так і хочеться прокричати, що урок не сподобався саме цьому учню, урок був нудним саме для цього учня, результата не було саме у цього учня. Бо всі люди різні і мені навпаки викладач з цим стилем підійде і для мене уроки будуть цікавими. А ще я буду робити домашнє завдання, тому і результат у мене буде.

То що ж робити? Як обрати викладача?

Моя відповідь - тестувати!

  1. Підписатися на вчителя у соц мережах, та дивитися відео та сторіз. Оцінюйте, чи подобається вам саме цей викладач на емоційному рівні, чи зрозуміло для вас він пояснює інформацію, чи не дратують вас жести, міміка, інтонація та типові слова цього вчителя (не хочу писати слова-паразити, але звісно у кожного вчителя є свої особливості). Мені якось в інстаграм прилетіла критика, що мені треба попрацювати над голосом - він в мене не викладацький. Хм, а мої 200 студентів так не думають.

  2. Ходити на демо уроки безкоштовні (які частіше пропонують школи) та платні (якщо це індивідуальні уроки) та тестувати. Бо головний фактор ефективності у навчанні, це знайти свою людину, з якою комфортно навчатися та наскільки вчителю вдалося зрозуміти саме вас та ваш стиль у навчанні та підлаштуватися під нього. Вчителі не телепати і не “judge a book by its cover”: по вашій аватарці в інсті або месенджері не можуть опреділити, які активності зайдуть саме вам. Це добре, якщо у учня вже є досвід у навчанні та він може поділится тим, які типи вправ працюють саме з ним, але більшість не знає. Тому вчителю потрібен час, щоб це дізнатися і підібрати правильний ключ/підхід. Хтось краще сприймає інформацію на слух, а комусь треба малювати діаграми та таблички. І чим краще спеціаліст, тим більше технік є в його арсеналі, але ефективнисть кожної з конкретним студентом можна перевіріти лише на практиці, а не в переписці чи дзвінку зі студентом ДО занять.

  3. Адекватно оцінювати запит. Навчитися писати імейли можна за 3 місяці, а от підготоватися до IELTS при двох заняттях на тиждень за 3 місяці - не вийде. Але і відслідковувати наскількі ваш запит відповідає контенту уроку - теж треба. Не всі викладачі - компетентні спеціалісти. Наприклад, приходіть людина з запитом на бізнес англійську, а вчителька їй каже - та ні, спочатку треба загальну англійську вивчити та граматику, а потім тільки бізнес. Тим часом підручники з бізнес англійської рівня elementary - "я жарт для вас?".

  4. Якщо натрапили на негативні відгуки, оцінувати лише фактичну інформацію: вчитель постійно запізнюється на заняття, часто скасовує уроки та не переносить їх, приходить не підготовленим на урок.

Я не вважаю себе універсальною спеціалісткою. В мене є чіткий портрет учнів, яким я підходжу, і які мене нахвалюють та рекомендують іншим. І є портрет студентів, яким я точно не підійду, і такі учні після занять зі мною будуть усім жалітися, яка я погана. Тому я не розумію, як відгуки можуть допомогти комусь обрати мене.

А як у вас? Читаєте відгуки? Як вони вам допомагають обрати спеціаліста?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Марина
Марина@true_tutor

Business English Tutor

731Прочитань
2Автори
12Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається