AI: Кількість страт у світі зросла майже на третину — DW

За даними міжнародної організації Amnesty International, у 2023 році було страчено не менше 1153 осіб. У Білорусі виконаних вироків минулого року не було.

У деяких країнах смертні вироки виконують через повішення.

Згідно з доповіддю правозахисної організації Amnesty International (AI), у 2023 році не менше 1153 людей було страчено: обезголовлено, повішено, застрелено чи отруєно. Це на 31% більше, ніж у попередньому році: у 2022-му було виконано не менше 883 вироків. Показник 2023 року став найвищим з 2015 року, коли Amnesty International зареєструвала 1634 випадки смертної кари.

Китай за кількістю страт випереджає Іран та Саудівську Аравію 

З 16 країн, у яких були виконані смертні вироки минулого року, різке зростання забезпечили лише кілька:

  • на Іран припало майже три чверті (не менше 853) усіх страт,

  • на Саудівську Аравію – 15% (172);

  • Сомалі (не менше 38);

  • США (24).

Кількість нових смертних вироків, винесених у світі у 2023 році, теж зросла – на 20% (2428 вироки у 52 країнах). 

Інформація про кількість смертних вироків і страт у Китаї стосується державної таємниці, але в Amnesty International припускають, що може йтися про тисячі страчених у цій країні. Те саме стосується і Північної Кореї та В'єтнаму, яких правозахисники підозрюють у проведенні страт у великих масштабах.

"Різке зростання кількості страт по всьому світу шокує. Цифри Amnesty International показують лише вершину айсберга, оскільки в деяких країнах немає точних даних", - говорить голова комітету бундестагу з прав людини Рената Альт (Renata Alt), оцінюючи статистику. 

У Білорусі у 2023 році страт зафіксовано не було 

AI вважає успіхом скорочення кількості країн, у яких виконуються смертні вироки.

"Дедалі більше країн відмовляються від жорстокої практики смертної кари", - каже генеральний секретар німецького відділення Amnesty International Юлія Духров (Julia Duchrow).

Число країн, де виконували смертні вироки, скоротилося з 20 у 2022 році до 16 у 2023 році. Загалом на сьогоднішній день смертну кару припинили застосовувати у 144 країнах.

У Білорусі, Японії, М'янмі та Південному Судані смертні вироки в 2023 році не виконували. Білорусь залишається єдиною країною Європи, де ув'язнених засуджують до страти. Минулого року законодавство в країні посилило жорсткість — тепер смертна кара передбачена для чиновників і військовослужбовців, засуджених за держзраду.

У 2023 році в Білорусі було винесено один смертний вирок: стосовно 47-річного чоловіка, якого суд визнав винним у катуванні та вбивстві трирічного сина.

Смертна кара як політичний інструмент

У деяких країнах, де виносять смертні вироки, страту використовують як політичний інструмент. Згідно з доповіддю Amnesty International, влада Ірану все частіше використовує смертну кару для залякування населення та зміцнення своєї влади. 

Із загальної кількості смертних вироків понад 60% з них були виконані за злочини, які за міжнародним правом не повинні каратися смертною карою, зокрема, за злочини, які пов'язані з наркотиками. 

У Саудівській Аравії, країні, яка посідає третє місце за кількістю смертних вироків, ситуація покращилася лише на перший погляд, стверджують правозахисники. Хоча кількість виконаних смертних вироків знизилася на 12% (до 172 зі 196 у 2022 році), у доповіді Amnesty International говориться, що "зізнання" були отримані зі застосуванням тортур, а смертні вироки виносилися всупереч міжнародному праву і після несправедливих судових суперечок. Як, наприклад, у справі Мухаммада аль-Гамді. Колишнього вчителя було засуджено до страти в липні 2023 року за публікації в соціальних мережах з критикою уряду. 

В Ірані та Саудівській Аравії зафіксовано багато страт за дії, які можуть вважатися злочином у разі дуже широкого трактування законодавства. Наприклад, до страти там можуть засудити за "ворожнечу проти Бога".

Ще однією важливою темою минулого року для правозахисників став Сінгапур, де за допомогою надмірного застосування страти намагалися взяти під контроль проблему наркотиків.

Занепокоєння щодо США та країн Африки на південь від Сахари 

AI також стурбована ситуацією в США, де кількість страт зросла з 18 до 24. В американських штатах Айдахо і Теннессі були внесені законопроєкти, що дозволяють страти шляхом розстрілу, а в штаті Монтана розглядається питання про розширення списку речовин, які використовуються для смертельних ін'єкцій. 

AI зафіксувала також "різке збільшення числа страт" у Сомалі: кількість зросла з шести у 2022 році до 38 у 2023-му. Число зафіксованих смертних вироків у країнах Африки на південь від Сахари зросло на 66% – до 494.

Німеччина намагається чинити тиск на країни, в яких застосовується смертна кара - під час переговорів або за допомогою офіційних нот протесту. Проте в Amnesty International вважають, що цього недостатньо.

"Ми хотіли б, щоб уряд Німеччини надавав більшого значення боротьбі зі смертною карою і вживав чітких дипломатичних заходів щодо країн, які привертають до себе негативну увагу", - каже експерт німецького відділення AI Макс Майсауер (Max Meißauer).

Правозахисник резюмує:

"Люди намагаються надати смертній карі видимість справедливості. Але насправді йдеться про задоволення тваринних інстинктів у суспільстві. Вона не має нічого спільного із правосуддям. Вона була і залишається помстою".

Джерело — DW

Друзі, допоможіть нам забезпечити подальшу роботу каналу!

Ваша підтримка надзвичайно важлива для нас. Будемо вдячні за ваші ДОНАТИ, які допоможуть нам розвиватися та надавати вам ще більше цікавого контенту.

Дякуємо за вашу підтримку!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.1KПрочитань
4Автори
248Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

  • Коли Україна та Молдова вступлять до ЄС? - DW

    Переговори про вступ України та Молдови до ЄС розпочинаються, але навряд чи завершаться незабаром. Чому? DW проаналізувала основні причини.

    Теми цього довгочиту:

    Єс
  • Обіцянка центризму в поляризованому світі - Project Syndicate

    Центристська політика надії, сповнена співчуття та прагматизму, стане різким відходом від нинішнього напряму глобальної політики. Це наша найкраща альтернатива політиці страху та відчуження, яку пропагують сучасні популісти.

    Теми цього довгочиту:

    Політика
  • Чому саміт ШОС в Астані вже став тріумфом Сі Цзіньпіна - Deutsche Welle

    В Астані пройшов черговий саміт Шанхайської організації співробітництва. Основні заходи відбулися 4 липня, а першого дня на інформаційному полі явно домінувала китайська сторона.

    Теми цього довгочиту:

    Брикс

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається