Американо-китайська бороться: Шрі-Ланка

Автор: The Japan Times

Цими вихідними шрі-ланкійці йдуть на виборчі дільниці на перші вибори в країні після дефолту по купі суверенного боргу в 2022 році, коли країна занурилася в найгіршу економічну кризу за 70 років незалежності.

Міжнародні контейнерні термінали Коломбо, вид з набережної Galle Face, в Коломбо, Шрі-Ланка, в понеділок | BLOOMBERG

Біля узбережжя столиці Коломбо цілодобове будівництво пропонує можливий погляд у майбутнє.

Підрозділ індійського конгломерату Adani Group та два місцеві партнери за підтримки американського фінансування в кілька сотень мільйонів доларів здійснюють масштабне розширення головного порту міста, найзавантаженішого в Південній Азії. Мета - зробити Коломбо ще більшим пунктом призначення для судноплавства, водночас поступово відірвавши острівну державу від Китаю, який вкладає мільярди доларів в інфраструктурні проекти по всій Азії та Африці.

Західний міжнародний термінал Коломбо є однією з найбільших інвестицій Вашингтона в регіоні. Підкріплений кредитом у 553 мільйони доларів США від Корпорації фінансування розвитку США, агентства, створеного адміністрацією Трампа у 2019 році у відповідь на китайську ініціативу «Пояс і шлях», проект підкреслює амбіції Вашингтона у ключовій - хоча й нестабільній - частині Азії.

«Цей проєкт, зокрема, слугує поглибленню економічних зв'язків між Шрі-Ланкою, Індією та Сполученими Штатами, - каже Чулані Аттанаяке, дослідниця та експертка з питань зовнішніх відносин Шрі-Ланки.«Це не просто економічне підприємство, а й геополітична заява», - додала вона.

За останні кілька років Шрі-Ланка стала символом провалу: повчальною історією про зростаючу економіку, яка неправильно керувала своїми фінансами і в результаті збанкрутувала. У хаосі, що настав після цього, інфляція злетіла до небес, сімейні заощадження були знищені, а вуличні протести скинули президента, який на той час перебував при владі. Міжнародний валютний фонд втрутився, надавши мільярди доларів допомоги.

Поточне будівництво терміналу, яке було підтримано кредитом у розмірі $553 млн від U.S. Development Finance Corp. | BLOOMBERG

Забезпечення стабільності Шрі-Ланки, етнічно різноманітної країни на півдні субконтиненту, зараз набуває все більшого значення для Китаю, Індії та США, які змагаються за вплив на законодавців та інвесторів.

За останнє десятиліття китайські та індійські забудовники перетворили центр Коломбо на шрі-ланкійський Нью-Йорк. Нові готелі, скляні хмарочоси і фінансована Китаєм вежа Лотос прикрашають набережну. Масштабна меліорація прилеглих до порту територій виділила ділянки для офісних веж, розкішних вілл і пристані для яхт - з податковими пільгами, щоб привабити іноземних інвесторів.

Значна частина розвитку зупинилася під час економічної кризи 2022 року, спричиненої такими факторами, як тривалий дефіцит державного бюджету, високий зовнішній борг і руйнівний вплив пандемії на туризм. Багато критиків також звинувачують надмірне використання китайських кредитів для фінансування нездійсненних інфраструктурних проєктів.

Проте Шрі-Ланка, яка більшу частину своєї недавньої історії пережила жорстоку громадянську війну, відтоді вийшла з кризи. І кандидати на національних виборах, що відбудуться цього тижня, були зайняті тим, що робили свої заяви про світле майбутнє.

У тристоронніх перегонах президент Раніл Вікремесінгхе - чинний глава держави, чия адміністрація вела переговори про виділення 3 мільярдів доларів США від МВФ - протистоїть двом головним конкурентам: лідеру парламентської опозиції Саджиту Премадасі та популістці-марксистці Анурі Кумарі Діссанаяке, також відомій як АКД.

Щоб отримати 48-місячну допомогу МВФ, адміністрація Вікремесінгхе підвищила податки, збільшила тарифи на комунальні послуги, реформувала державне управління та розпочала переговори з кредиторами. Багато з цих заходів є непопулярними в 22-мільйонній країні, де дохід на душу населення знаходиться на рівні, близькому до десятирічного мінімуму - менше $4,000.

Опоненти Вікремесінгхе хочуть відновити переговори з МВФ.

«Ми - країна-банкрут, - сказав Премадаса. «Ми повинні переконатися, що наша політика просуває національні інтереси».
Плакати президента Раніла Вікремесінгхе біля його передвиборчого офісу в Коломбо. | BLOOMBERG

Хоча жоден з головних кандидатів не пропонував відвернутися від Китаю, всі вони підтримують більш збалансований підхід до міжнародних відносин. Ліві прихильники Діссаянаке закликали до більш ретельної перевірки інвестиційних угод з іноземними державами.

Соціологи кажуть, що вперше в історії країни перегони можуть вийти у другий тур. Це може затримати результат після суботнього голосування.

У четвер уряд заявив, що досяг принципової домовленості щодо реструктуризації облігацій на суму близько $12,6 млрд після попередніх угод з офіційними кредиторами.

Незважаючи на невизначеність, ознаки ширшого повороту все легше помітити. Минулого року курс шрі-ланкійської рупії зріс більш ніж на 10%, а економіка країни повернулася до стабільного зростання, якому сприяло покращення в туристичному та сільськогосподарському секторах.

Бум морського судноплавства також перетворив Індійський океан на вулик активності.

Міжнародний термінал Colombo West стане четвертим великим центром прийому контейнеровозів у порту Коломбо - і єдиним, який фінансуватиметься урядом США. Як і інші місцеві термінали, він стане центром перевалки, в якому мегасудна пришвартовуватимуться для обміну вантажами з меншими суднами, що обслуговують регіон. Ця діяльність допомогла Шрі-Ланці стати великим гравцем у світовій торгівлі.

За даними Drewry Maritime Research, дослідницької і консалтингової компанії в галузі морських перевезень, кілька існуючих терміналів працюють на повну потужність або навіть з переробками. За даними Drewry, після завершення будівництва американського терміналу його пропускна спроможність збільшиться до 3,2 млн контейнерних одиниць на рік, що майже на 40% перевищить поточний рівень.

Наразі термінал являє собою трохи більше, ніж гачкоподібну ділянку піщаної землі. Нещодавнього поривчастого дня прибуття флоту кранів з дистанційним управлінням і стабільне будівництво майже мильної довжини причалу стали ознаками прогресу. Керівники проекту кажуть, що перший етап експлуатації порту заплановано розпочати наприкінці року.

«Традиційно тут були японці, китайці та індійці, але ми також хотіли б запросити великі інвестиції із західних країн», - сказав в інтерв'ю міністр закордонних справ Шрі-Ланки Алі Сабрі. Він додав, що цей проект «демонструє зростаючу стратегічну важливість Шрі-Ланки».

Китай вже давно домінує у глобальному фінансуванні інфраструктури завдяки своїй ініціативі «Один пояс, один шлях», особливо в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. За даними AidData, дослідницької лабораторії Вільяма і Мері у Вірджинії, Пекін витратив $11,2 млрд грантів і кредитів на порти, автомагістралі та іншу інфраструктуру в Шрі-Ланці в період з 2006 по 2022 рік. Для порівняння, США за цей період витратили 97 мільйонів доларів.

Масштабні інфраструктурні кредити Пекіна призвели до звинувачень у тому, що він є безвідповідальним кредитором і доводить країни до дефолту. Однак у листопадовому звіті AidData зазначає, що Китай переорієнтував свою кредитну політику на більш сталу. За даними дослідників, Китай витрачає 80 мільярдів доларів на фінансування розвитку країн з низьким і середнім рівнем доходу, порівняно з 60 мільярдами доларів, які виділяють США.

Проте США позиціонують себе як більш прозору альтернативу. Development Finance Corp. заявила, що її позика на фінансування порту Коломбо не призведе до збільшення державного боргу країни, але відмовилася надати конкретні умови фінансування забудовнику - спільному підприємству, мажоритарним власником якого є Adani, а менші частки належать шрі-ланкійській John Keells Holdings та Адміністрації портів Шрі-Ланки.

Мабуть, найбільш промовистий приклад, що ілюструє, як інфраструктурні зусилля Китаю можуть піти шкереберть, знаходиться в декількох годинах їзди на південь від Коломбо, в Хамбантоті. Там уряд Шрі-Ланки використав китайські кредити в рамках великого поштовху до розвитку, задуманого колишнім президентом Махіндою Раджапаксою.

Але проект не зміг залучити очікуваний потік контейнеровозів, зазначає Елеонора Хедланд, старший аналітик Drewry. В обмін на 1,1 мільярда доларів США уряд Шрі-Ланки передав China Merchant Port Holdings 99-річну оренду порту в 2017 році. Маючи в своєму розпорядженні величезні складські площі, він нещодавно став центром перевалки автомобілів.

Минулого року організація AidData заявила, що Пекін витратив на порт більше грошей, ніж на будь-який інший у світі, і що він є головним претендентом на розміщення китайської військової бази. Сабрі, міністр закордонних справ, заявив, що Шрі-Ланка не потерпить іноземної військової присутності на своїй території.

Тим часом, Коломбо залишається місцем, яке обирають тисячі кораблів, що заходять до Шрі-Ланки щороку. Хедланд назвав проект, підтримуваний США, «значно менш ризикованим для агентства, що його фінансує», зважаючи на те, що порт Коломбо вже давно зарекомендував себе як вузловий порт для кораблів.

В інтерв'ю Ніша Бісвал, заступник виконавчого директора Development Finance Corp. сказала, що Шрі-Ланка знаходиться на «перехресті всіх морських торговельних шляхів, які перетинають Індо-Тихоокеанський регіон», і розширення порту слугує інтересам морських перевезень і острова.

«Це країна, яка переживає економічні труднощі, бореться з великою кількістю безнадійних боргів, і це не принесло країні тієї економічної віддачі, яку вона мала б отримати», - сказала вона.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

1.2KПрочитань
1Автори
19Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається