Аналітика. Китаю все одно, хто виграє війну в Україні — він просто хоче виграти мир

Китай прагнув позиціонувати себе як мирного посередника для припинення війни між Росією та Україною. Спроби досягти мирної угоди активізувалися цього тижня, оскільки спеціальний представник Китаю з питань Євразії Лі Хуей збирається відвідати Україну, Росію та кілька інших європейських країн для переговорів «про політичне врегулювання кризи в Україні».

Немає сумнівів, що Китай хоче, щоб війна між Росією та Україною закінчилася, і якнайшвидше. Поширена думка, що Пекін сприймає непередбачуваний характер війни, невідому кінцеву точку та глобальну економічну нестабільність, спричинену конфліктом, як дуже небажані побічні ефекти.

Політичні аналітики та спостерігачі за Китаєм відзначають, що, зрештою, Пекін насправді не хвилює, хто «переможе» у війні — або яку форму має мирна угода. За їхніми словами, для Пекіна важливо те, що він стане міжнародним партнером, який посадить Росію та Україну за стіл переговорів і виступає посередником у припиненні війни.

Основна увага Китаю

«Китай більше зосереджений на досягненні миру, ніж на тому, хто виграє війну між Росією та Україною», — сказав CNBC Райан Хасс, експерт з Китаю в Інституті Брукінгса, який раніше був старшим директором з Азії в Раді національної безпеки при адміністрації Обами.

«Пекін хотів би мати голос у визначенні контурів будь-якої майбутньої архітектури європейської безпеки. Пекін також хотів би, щоб його сприймали як життєво важливу особу для відновлення України та як ключову діючу роль у ширшому відновленні Європи після конфлікту».

Китай прагне розвивати нещодавні успіхи в глобальній дипломатії, зокрема посередництво між Іраном і Саудівською Аравією, яке змусило регіональних суперників відновити дипломатичні відносини та відкрити посольства в країнах один одного.

Інша спроба Китаю провести раунд глобальної дипломатії між Росією та Україною не позбавлена ​​власних інтересів, відзначають аналітики.

«Звичайно, Китай втручається в цю дипломатичну спробу не з альтруїстичних міркувань», — сказав Чен Чен, професор політології в Університеті Олбані, Університет штату Нью-Йорк, CNBC у середу.

«Оскільки Китай все більше позиціонує себе як наддержава, він має всі стимули продемонструвати свою дипломатичну силу як глобального посередника, особливо після нещодавнього успіху в посередництві між Іраном і Саудівською Аравією. Крім того, Китай може ще більше прив’язати Росію до себе, якщо йому вдасться укласти угоду, яка збереже обличчя Росії», – додала вона.

Іншим радісним побічним продуктом втручання Китаю було б те, що він міг би звернутись до Глобального Півдня, термін, який зазвичай використовується для ідентифікації країн, що розвиваються, у Латинській Америці, Африці, Азії та Океанії, «які переважно не взяли жодної сторони в конфлікті, а також деякі європейські держави, які не бажають бачити, як в Європі розгорається затяжна війна», – сказав Чень. 

«Щоб заручитися підтримкою цих країн, Китай хоче поліпшити свій імідж миротворця». 

Чи може це зробити Китай?

Заявка Китаю на роль мирного посередника не є першою у війні; Туреччина також позиціонувала себе як посередника між ворогуючими сторонами, допомагаючи укладати життєво важливу угоду щодо експорту зерна та намагаючись провести переговори на початку війни.

Однак вони зламалися, оскільки обидві сторони мали територіальні «червоні лінії» — по суті відмову від втраченої (або здобутої) території — яку вони не могли перетнути. Відтоді Китай запропонував «мирний план» для України, але вважалося, що йому бракує змісту та конкретних кроків до припинення вогню та врегулювання.

Невідомо, чи має зараз Китай дипломатичні навички, необхідні для повернення Росії та України за стіл переговорів. Загальна підтримка Китаєм Росії не залишиться непоміченою в Києві, і аналітики кажуть, що це з самого початку шкодить сприйняттю Пекіна як «чесного брокера».

«Існує величезна асиметрія між китайсько-російськими та китайсько-українськими відносинами», — сказала CNBC у вівторок Аліція Бачульська, політичний співробітник Європейської ради з міжнародних відносин.

«Сі Цзіньпіну знадобилося 14 місяців, щоб провести телефонну розмову з Зеленським, у той же час вище керівництво Китаю провело понад 20 зустрічей на високому рівні з керівництвом Росії», – зазначила вона.

Китай не визнав агресора — Росію — і продовжує звинувачувати у війні США та НАТО. Будь-яка суттєва «допомога» з боку Китаю вимагала б від Пекіна визнання поглядів України на цю війну та участі України, а це малоймовірно, враховуючи стратегічні інтереси Китаю у цій війні, а саме послаблення міжнародної системи під керівництвом США та дискредитація ліберальних демократій».

Війна дала Китаю «можливість у глобальній дипломатії», — сказав Ян Бреммер, засновник і президент Eurasia Group, у коментарях електронною поштою, зазначивши, що «Сі має більше важелів впливу на Путіна, ніж будь-хто інший».

Чень з Університету Олбані погодився, що незважаючи на те, що відсутність нейтралітету Китаю може бути слабкою стороною, це насправді може бути його козирем.

«Китай широко сприймається як занадто дружній до Росії, щоб бути справді «нейтральним», коли мова заходить про потенційне посередництво в конфлікті. Однак, саме тому, що Китай є одним із небагатьох міжнародних партнерів Росії, що залишилися, і надає Росії життєво важливу дипломатичну та економічну підтримку після, він має можливість посадити Росію за стіл переговорів і вплинути на позицію Росії щодо припинення конфлікту», – сказав Чень.

Міністерство закордонних справ Китаю заявило в заяві минулої п’ятниці, що з початку війни, яку воно характеризує як «кризу», Китай займав «об’єктивну та справедливу позицію та активно сприяв переговорам про мир», і сказав, що його мирний план «враховує враховувати законні інтереси всіх сторін».

«Майбутній візит представника Китаю знову відображає прихильність Китаю сприяти мирним переговорам і залишатися на боці миру», — йдеться в повідомленні.

Будь-який мир буде здобути важко

П’ятнадцять місяців війни загартували Україну та показали, що вона не піде на користь Росії, і для президента Володимира Путіна в Москві ставки надто високі, щоб він міг визнати територіальні здобутки, особливо коли йдеться про Крим.

Україна заявляє, що не погодиться ні на що менше, ніж на повне виведення всіх російських військ з окупованої території та відновлення її територіальної цілісності, включаючи Крим і чотири інші регіони, які Росія оголосила про анексію минулого року , хоча це ще не повністю. зайняти будь-яку з них.

Україна, швидше за все, захоче побачити, як розвиватиметься її нинішній контрнаступ, перш ніж прийняти будь-яку пропозицію Китаю про укладення мирної угоди, побоюючись, що будь-яка угода може передбачати поступку території Росії.

Українські аналітики, безумовно, скептично ставляться до того, що Китай може або буде допомагати Україні. Україна може прийняти лише мирну угоду, яка поважає територіальну цілісність, суверенітет і незалежність країни, і перш ніж будь-яка угода може бути досягнута, території України мають бути деокуповані російськими військами.

За матеріалами CNBC

Переклад зробив канал Космос Політики

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.1KПрочитань
4Автори
248Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається