Анатомія 25 ОМсБр: Від структури до “від’ємного наступу” на Харків

Бригада, що мала штурмувати Харків, але загрузла ще на підступах до міста; була розбита, проте відновлена та зараз наступає на Куп’янськ. Що ж вона з себе представляє? Зараз розберемось.

Спершу як завжди трішки загальної інформації. 25-та окрема гвардійська мотострілецька Севастопольська Червонопрапорна бригада імені Латишських стрільців (скор. 25 омсбр, в/ч 29760) - тактичне з'єднання Сухопутних військ російської педерації. Формування входить до складу 6-ї загальновійськової армії Ленінградського військового округу. Пункт постійної дислокації - місто Луга Ленінградської області (раніше - п. Струги Червоні в Псковській області).

Ропізнавальний знак/шеврон бригади

Структура ворожого з’єднання

Штатна структура особового складу і комплектування озброєнням 25-ї окремої мотострілецької бригади є стандартними для такого типу підрозділів, що входять до складу загальновійськових армій росії.

Склад 25-тої ОМсБр:

·       управління;

·       3 мотострілецькі батальйони – МТ-ЛБ(більше 100 одиниць) та БТР-80 + БМП(кількість невідома);

·       розвідувальний батальйон – Декілька одиниць БРДМ;

·       стрілецька рота (снайперів);

·       танковий батальйон – Т-72Б/Т-80БВМ(до 40 одиниць);

·       2 гаубичні самохідно-артилерійські дивізіони – 2С1 Гвоздика(до 36 САУ);

·       реактивний артилерійський дивізіон – БМ-21 Град(до 18 РСЗВ);

·       протитанковий артилерійський дивізіон - 12 од. 100-мм гармат МТ-12 «Рапіра», + наявні інші протитанкові засоби: до 12 од. самохідних ПТРК 9П149 «Штурм-С», та 27 од. ПТРК 9К115 «Метис»;

·       зенітно-ракетний та зенітно-артилерійський дивізіони – ЗРК «Оса»(до 12 од.), 9А35 «Стріла-10»(до 60, ЗГРК 2С6М «Тунгуска»(до 6) і ручні ПЗРК 9К38 «Ігла»(до 25) ;

Шеврон підрозділу “Шторм-Z” 25 ОМсБр

Також в бригаді наявні інженерно-саперний батальйон; батальйон управління (зв'язку); ремонтно-відновлювальний батальйон; батальйон матеріального забезпечення; рота РХБ3; рота БЛА; рота РЕБ; комендантська рота; медична рота; і також підрозділ Шторм-Z.

Командував 25-ю ОМсБр довгий час підполковник Віталій Дребезов, який раніше проходив службу на посаді командира батальйону 467-го окружного навчального центру ЗВО, але зараз діючим командиром є полковник Смердов Іван Степанович

Солдати бригади під час показових виступів

Штат – штука непостійна, сьогодні може відрізнятися від того, що було тиждень тому. Загальна чисельність воєнного часу – орієнтовно 4200 осіб. Штат мирного часу – зазвичай 50-60% від воєнного, тобто на початок вторгнення в бригаді мало б бути десь 2500 посад. Укомплектована така бригада має бути непогано – Західний військовий округ, 130 км до Санкт-Петербурга, вважатимемо, що на 70% – тобто готовими до бою в понеділок будь-якого тижня могло б стояти десь 1750 військових.

Бригада була на Донбасі в часи АТО?

Історія створення самої бригади є не досить цікавою, оскільки частина взагалі не приймала участі в бойових діях, тому вважаємо за потрібне одразу перейти до важливої інформації, а саме до її участі у агресії проти України.

В 2016 році волонтери міжнародної спільноти InformNapalm під час проведення розвідки відкритих джерел зібрали інформацію, яка доводить присутність на окупованій території України російського підрозділу зі складу 25-ї окремої мотострілецької бригади. Під час моніторингу соціальних мереж у поле зору OSINT-експертів InformNapalm потрапив російський військовослужбовець Микола Анашкін: у його фотоальбомі було виявлено нове фото (архів фото), з міткою геолокації «село Роздольне, Україна».

Фото росіянського Миколи на окупованій частині України

Судячи з фотоальбому Миколи Анашкіна, перекидання тактичної групи 25-ї ОМСБр із Псковської області до українського кордону почалося наприкінці лютого 2016 року. Станом на квітень 2016 року псковські мотострільці базувалися в тимчасовому польовому таборі в прикордонному з Україною районі Ростовської області. Протягом цього часу особовий склад тактичної групи був зайнятий бойовою підготовкою і злагодженням - мабуть, військовослужбовці вживалися в образ «шахтарів».

Участь у Повномасштабному Вторгненні та “тріумф” під Харковом

На початок Повномасштабного Вторгнення ця бригада опинилася в районі села Циркуни, що знаходилось на дорозі до Харкова і зустріч не була гостинною.

Оккупанты из-за больших потерь вывели одну из бригад с территории Харьковщины
Знищена техніка 25 бригади в перші дні Вторгнення

Комбриг після негостинної зустрічі спромігся все наявне звести у дві батальйонні тактичні групи такого складу:

–  перша БТГр: 1-й мотострілецький батальйон у складі трьох рот та інших штатних підрозділів батальйону, посилений двома відділеннями снайперів, батареєю 2с1, батареєю БМ-21, взводом ПТРК «Штурм», зенітною батареєю «Тунгуска», розвідвзводом, обслугою БпЛА, саперним відділенням, відділенням РХБЗ, групою РЕБ, зведеним взводом МТЗ і передовим авіанавідником; з танками якось не склалося, тому на посилення дали танковий взвод від 200 ОМСБр (також двічі битої під Харковом) у складі ОДНОГО танка та двох танкових взводів від невідомого організму з номером 467 (6 танків);  Всього чисельність особового складу БТГр складала 656 військовослужбовців на 7 танках, 24 МТ-ЛБ, 5 установок Град, 5 САУ 2с1, із трьома 120 мм мінометами, двома ПТРК «Штурм» і п'ятьма ЗУ-23-2.

ПТРК «Штурм» | Аргументы и Факты
ПТРК “Штурм” ілюстраційне фото

–  друга БТГр: 2-й мотострілецький батальйон у складі ОДНІЄЇ роти, залишків інших штатних підрозділів батальйону, посилений відділенням снайперів, батареєю 2с1, батареєю БМ-21, взводом ПТРК, розвідвзводом, обслугою БпЛА, саперним відділенням, відділенням РХБЗ, групою РЕБ, відділенням МТЗ і передовим авіанавідником; з танками ще гірше, ніж у першій БТГр – дали танковий взвод у складі ОДНОГО танка; чисельність особового складу БТГр – 245 військовослужбовців з одним танком, 11 МТЛБ, чотирма САУ 2с1, п'ятьма БМ-21, двома 120 мм мінометами, одним ПТРК «Штурм».

Які висновки можна зробити, аналізуючи склад даних БТГрів?

У районі виконання бойової задачі відсутні всі 40 танків (усі наявні надані з інших військових частин), зі 160 МТ-ЛБ на полі бою – 35, із 36 САУ є 9, з 18 РСЗВ – 10. Складно однозначно сказати, куди поділася інша техніка, але можна припустити, що якщо в Україну не прибували 3-й мотострілецький батальйон, танковий батальйон, другий артдивізіон, то втрати озброєння становлять близько 60% бойових броньованих машин і 40-50% артилерії.

Ворог зазнав відчутних втрат, оскільки вже на кінець квітня не міг зібрати з мотострілецької бригади дві повноцінні БТГр. Така картина притаманна практично всім БТГр, котрі побували в боях проти Збройних сил України. На початку вторгнення, за даними розвідок союзників, росіяни мали 176-186 БТГр. ЗСУ повністю знищили 18 БТГр, 25 виведені в резерв першої черги, другої черги – 15, тобто відновлюють боєздатність 25, повністю переформатовують 15.

В Петербурге завершен набор в добровольческие батальоны «Кронштадт», «Нева» и «Павловск»
Шеврони “добровольчих” підрозділів

Одним із шляхів латання дірок є формування «добровольчих» батальйонів суб’єктами ерефії з подальшою відправленням в Україну. Так, у Ленінградській області формують батальйони «Санкт-Петербург», «Кронштадт», «Нева», «Павловск» і два артдивізіони – «Невський» і «Ладозький», котрі, швидше за все, будуть використані для поповнення втрат, зокрема, у 25 ОМсБр.

Восени 2023 р. і взимку 2023-2024 рр. бригада вела позиційні бої в районі Синьківки Харківської області. Під час початку російського наступу на Вовчанськ деякі підрозділи бригада брали в ньому безпосередню участь. Після того, як фронт стабілізувався, формування повернулось на напрямок з якого було виведено для наступу.

Поточний стан

На даний момент бригада продовужє перебувати на Куп’янському напрямку і вести штурмові та диверсійні операції проти наших оборонців. Команда BGG отримала свідчення від одного з воїнів, що перебувають на тому напрямку. З перехоплень стало відомо, що в деякому підрозділі бригади є колишні вагнерівці. На жаль, у відкритих джерел ми не знайшли цьому підтвердження, тому додатковою інформацією не оперуємо.

Зважаючи на те, що частина військ зі складу УВ “Север” оперує на Куп’янському напрямку (ряд підрозділів саме 25-ї ОМсБр, зі складу 6-ї ЗВА, діє по напрямку Синьківка – Петропавлівка, а також у напрямку Тавілжанка – Дворічна), у взаємодії із формуваннями 1-ї Танкової Армії зі складу УВ “Запад”, варто також, подивитись на правий (північний) фланг УВ “Запад”, який, очевидно, своїм наступом у бік Куп’янська-Вузлового буде сприяти УВ “Север” у виконанні його другого завдання, а саме “завершити” створення “санітарної зони” у Харківській обл. (ймовірно, від Глибокого до району Дворічна, або до туди – докуди вийде).» - пише Укрінформ.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Безбашений Сталкер
Безбашений Сталкер@Gamer_from_BGG

Один з "тих самих геймерів"

275Прочитань
0Автори
5Читачі
На Друкарні з 6 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається