Час закінчити почате.

Нагадаю, що в першій частині ми розглянули 5 основних пунктів анкети: ім'я, вік, характер, інвентар і біографію.

Першу частину ви можете прочитати за посиланням: отут-от.

В цій частині ми розглянемо решту пунктів, що додають за тих чи інших обставин.


Характеристики

У своєму звичайному розумінні характеристика це… це багато чого! І опис, і математичне визначення, і замальовка, що характеризує персонажа. Зрештою нічого з цього точно не описує цей пункт анкети але він є спільним в своєму розумінні з характеристиками персонажа у відео грі. Нажаль точнішого визначення я не знайшла (якщо ви знаєте де можна ознайомитися з ігровим визначенням терміну характеристика — чекаю посилання в комментарі), тож зухвало вивела власний. Характеристика це цифри, рівні та криві прямі, що визначають різні складові вмінь та спроможностей персонажа, його освіченість в певних напрямах та недосвідченість в інших за для стабілізації образу.

В розумінні гравців рольових, характеристики це — складова системи, що впливає на результат дій гравців. Системи класичні до ДнД, бо як я не одноразово робила на це акцент, ТРГ це нова стадія ДнД. А тому, якщо ви хоч приблизно знаєте як це працює, проблем у вас з'явилися не має, так як ТРГ системи подібні до ДнД систем. Якщо ж ви зовсім новачок, то зараз ця крінжова тьота наведе крінжовий приклад.

Уявимо, що це наш персонаж 🦹 якийсь крутий чувак з примочками і тп. Він швидкий, пруткий і взагалі слизький тип, але погано розвинутий фізично через що не може вступати у пряму конфронтація і вдача в нього така собі.

Перші показники характеристик, що прийшли мені на думку

Показник характеристики,який класично варіюється від 1 до 5/10/…/100 очок

Сила

2 очки

Спритність

6 очок

Витривалість

5 очки

Гнучкість

8 очок

Розсудливість

6 очок

Вдача

9 очки (конвертивна одиниця, це найнижчий рівень є найвищим)

Тож, кидаємо “кубика” і нам, наприклад, випадає “абсолютний успіх” на нашу дію у вигляді 70 очок (залежно від системи, зробимо 100 очкову, де 100 абсолютний успіх, 50 успіх, 25 середній результат, 5 категорична невдача — чесно кажучи, роблю систему на колінці, тож краще погугліть). Що ми робимо? Залежно від дії додаємо та віднімаємо очки. Якщо ми застосували показник сили, ми маємо відняти % сили від очок успіху, в той же час скористалися розсудливістю? Додаємо % очок розсудливості, а потім ділимо все це на вроджену вдачу персонажа. Кінцевий результат і буде показником успіху.

У нашому випадку: 70 - 2% + 6% : 9 = 8. Одже, невдача і підняти вагу 🦹 не вдалося, скоріше за все він витратив на це купу сил та часу і більше ні на що не спраглий, тому йому потрібен терміновий відпочинок.

Деякі просто додають всю кучу характеристик, а потім ділять, хтось розчленовує на етапи, а хтось тільки додає. Системи бувають різними: дійовими (взлам, стрибок через урвище, вирівнювання літака, тощо), бойовими (вирішують успіх дій під час бою), магічними (вирішують успіх касту спеців (заклять), економічними (вирішують успіх торгу, продажу, заробітку, тощо (за це, наприклад, може відповідати пунктом характеристики: красномовство та переконливість).

Система залежить від уяви головного адміністратора або ж адміністратора, який її розписував. Тож від рольової до рольової вона може різнитися і з нею треба обов'язково ознайомитися та розібратися. Я розумію, що вам вся ця купа інформації може здатися страшною, як до новачка. Однак! Однак, ви ж коли дивитися у дзеркало не лякаєтеся тому наскільки лице математично, біологічно та літературно складне. Тож, не думайте про це з киплячим мозком, бо зазвичай всіма прорахунками має займатися адміністратор або ж ви можете звернутися до нього, щоб він вам у цьому допоміг та все розжував. Зрештою, це їх обов'язок, який вони самі на себе наклали. Користуйтеся цим!

Знання та розуміння прийде до вас з часом, як приходить до дітей, що носом ми тільки дихаємо, а вухами тільки слухаємо. Однак, лінуватися також не треба, зрештою адміністраторам не платять за їх роботу, що дає їм також повне право відмовитися від надання вам допомоги і потикати факулями у вашу миленьку пику. Тому користуйтеся але не зловживайте адміністраторами , звертайтеся до них тільки у крайніх, заплутаних випадках. А ще краще допомагайте адміністраторам 😉 👉👉 вони вам за це можуть відсипати успіху.


Якщо вам цікаво: “навіщо потрібні системи?” То про це я збираюся розповісти у відповідній статті, яку я напишу незабаром після цієї але спочатку вона буде опублікована на By me a coffee, бо зрештою для чогось я зареєструвалася там 🤷‍♀️ у загальному доступі стаття з'явиться рівно через тиждень після публікації там… якщо я не забуду 😅


Здібності, вміння та навички

Загалом це окремі показники, які було б логічно розділити на три пункти, однак як пункт анкети за своїм наповненням він не таких вже і великий за описом, скоріше розтягнений, тому для компактності його складають в один пункт.

Запам'ятати, що до чого не так вже і складно:

  • Здібності — те до чого людина здібна: магія (певної категорії), стрільба, фехтування, единоборства, мала/велика моторика, лідерство, відчуття кольору/ритму/дотику, тонкий слух, сильні легені, тощо. Ще можна пояснити так, що персонаж цим живе, він до цього схильний і є якщо не професіоналом, то точно стане їм у майбутньому, якщо і далі працюватиме над своїм талантом. Або ж це спеціально розвинена здібність, але важливо запам'ятати, що спеціально розвинені здібності повинні бути виражені складністю у засвоєні та використанні персонажем, так як він не має схильності до цього, а отже має бути неймовірно вмотивованим. Ще здібності можуть бути “наділеними”, тобто коли персонажу дають певні здібності, як то чаклувати над ранкою на швидке загоювання, наприклад, або ж висмоктувати все живе навкруги 🤷‍♀️.

  • Вміння — те що людина вміє робити: говорити, писати, співати, танцювати, рахувати, малювати, літати, плавати, бігати, тощо. Їх ще можна назвати фізіологічні вміння, так як загалом вони пов'язані з тілом, його розвиненістю, пам'яттю та специфікою.

  • Навички — те чого людина навчається робити, або ж пост вміння. Наприклад: письменництво (для чого потрібно вміння писати), репування (для чого потрібне добре розвинене мовлення), малювання портретів/пейзажів/тощо, скульптинг, віражування, дайвінг, ковальство, алхімія, лікарство, артефактостворення, тощо.

З.В.Н. — зазвичай позначається рівнями вміння. У детально пропрацьованих рольових є механіка підвищення цих вміння але зазвичай вони є статичними показниками.

Адміністратори мають самі вказати обов'язкові показники, які впливають на ігрові системи, зазвичай це тільки здібності, так як вони є частиною лору і мають керуватися системою. Інші показники персонажа є складовою його образу, а тому їх перелік залишають за гравцем але ставлять певні рамки, як то: рівні можуть коливатися він 1 до 5, 5го рівня може бути 1не вміння та навички, рівнів 4 рівня — 2ві вміння та навички, і так далі.

Професія

Залежно від З.В.Н. ви маєте обрати професію, якою персонаж заробляє на життя: кравець, кухар, співак, мандрівник, розбійник, солдат, чаклун, тощо. Якщо рольова має економічну систему, то ви можете за 2-3 пости виготовляти певну кількість матеріалів та відправлять її на ринок, де гравці зможуть купляти ваші вироби та збагачувати вас. Або ж певна професія дасть доступ до професійних квестів, що мають в якості нагороди може дати вам якийсь крутий артефакт, що допомагатиме в роботі.

Професії мають різну категорію оцінки, як рівневу, так і талантову (учень, новачок, майстер, професіонал, вчитель). Це залежить від адміністрації 🤷‍♀️.

Фракція

Фракції ≠ професії. Нє, неа. І ≠ класу, як то воїн, лучник і тп. Ні. Фракції виключно лорова частина рольової, це організації, які забезпечують гравців роботою, мають суперечки, інтригують між один одним, мають назву, штаб квартиру, філіали, тощо. Фракція може бути релігійною, військовою, політичною, торгівельною, магічною, тощо. Ви можете не належати до жодної фракції (якщо це не є обов'язковим) або належати до двух фракцій одночасно, але тільки у випадку, якщо ви шпигун та засланець або в іншому випадку, знов ж, залежить від адміністрації та їх уяви. Франції є рушієм розвитку світу, вони можуть утворюватися та зникати, але зазвичай вони статичні колони історії світу рольової.

Логічно було б додати цей пункт до біографії, однак там вам потрібно розписати як ви опинилися в фракції та як отримати теперішній статус, а для швидкості пошуку інформації його виносять окремим пунктом. Статус у фракції, до речі, пишеться поруч, наприклад: “ЗСУ, командир підрозділу “Такого-то

Клас

Ні, не той в якому ви вчилися)

Класи відповідають за спеціалізацію персонажа. Загалом кількість класів обмежується уявою адміністратора, а от спеціалізацій значно більше, так як вони виходять з розуміння класу та зброї якої керує персонаж і зазвичай ніхто їх не описує, а гравці обирають за покликом сраки та власного задуму, що до персонажу.

Персонаж може відноситися до декількох класів одночасно, залежно від своїх З.В.Н. та професії.

Зараз поясню на прикладі, що я маю на увазі.

От у нас є персонаж 🧝‍♂️. Він воїн за класом 🤺, його спеціалізація одноручний меч🗡️ з щитом🛡️. А отже цей персонаж може битися виключно цією зброєю поки не розширить свою спеціалізацію.

Спеціалізації класів

Воїн:

  • Одноручний;

  • Одноручний з щитом;

  • Одноручний подвоєний;

  • Двуручний короткий;

  • Двуручний довгий;

  • Списоносець;

  • Щитовик;

  • Тощо.

Берсерк:

  • Топорище

  • Топорише з щитом;

  • Подвійні топорища;

  • Сокира;

  • Тощо.

Цілитель:

  • Кісткоправ;

  • Загоювач поранень;

  • Лікар органів;

  • Некромант 🙂 а що? Фактично зомбі та скелети є ЖИВИМИ мерцями;

  • Відрощувач кінцівок;

  • Тощо.

Чаклун:

  • Стихійний;

  • Матеріаліст;

  • Візуаліст;

  • Тощо.

Застрільщик/Лучник:

  • Лук;

  • Арбалет;

  • Пістолет;

  • Автомат;

  • Кулемет;

  • Гранатомет;

  • Тощо.

Інженер:

  • Ремонтник;

  • Будівник;

  • Майстерник;

  • Артефактолог;

  • Механік;

  • Тощо.

І всі інші класи, які вам спадуть на думку або адміністрації.

Вірування

Лоровий пункт. Виключно лоровий. У рольовій можуть бути власні релігії, тож зверніть на це увагу. Взагалі цей пункт в основному з'являється через лорові вірування.

Так, ваш персонаж може бути атеїстом, однак деякі сюжети рольових категоричні в цьому питанні. Бо, якщо це не рольова прогресу, де релігію можна поставити під сумнів, ваш персонаж з ймовірністю у 99% буде вірянином за для пояснення певних катаклізмів, що не мають наукових визначень, а може науки взагалі немає в цьому світі, а боги реальні, і тільки в 1% він може бути атеїст і те, для того мають бути причини. Все залежить від сетингу але якщо адміністрація вас не зобов'язує, робіть що хочете.

Цей пункт може не залежати від ваших особистих бажань та поглядів, він уособлює наративу складову рольової, тобто відповідає за атмосферу.

Зображення

Взагалі-то зображення є обов'язковими але їх не завжди виносять в окремий пункт. Зазвичай через технічні обмеження. Але для зручності оформлювачів можно потребувати віж людей відправляти зображення з описанням, що куди відноситься і воно чим є.

Інформація для адміністрації

Якщо ви прописуєте структуру, то користуйтеся схемою: від найменш наповнених до найбільш наповнених пунктів. Це дуже зручно для пошуку інформації та для пропрацьовки анкети гравцем.

Кожен пункт анкети має містити короткий опис того, що ви хочете бачити в цьому пункті від гравців, настільки відкрито, наскільки це можливо. Можете приводити приклади.

Ви можете як забов'язувати гравців щось прописувати, так і давати їм повну свободу але останнє може призвести до хаосу і головних болей.


Якщо у вас з'явилися якісь питання або доповнення — залюбки ознайомлюся та відповім у комментарях.

Найближчим часом я хочу розглянути також такі елементи рольової як:

  • Ігрові системи

  • Чим заповнити лор

  • Якими мають бути правила рольової

  • Майстерство квестології

Якщо ж у вас є тема, що вас цікавить і про яку я могла б вам розповісти зважаючи на досвід — напишіть про це в комментарях.

Дякую за увагу!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
SparkleJump
SparkleJump@SparkleJump

1.3KПрочитань
3Автори
12Читачі
На Друкарні з 17 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • Arasaka - найогидніша корпорація? | ЛОР гри Cyberpunk 2077

    Вітаннячко, Найт-Сіті! В світі Cyberpunk 2077 надважливу роль грають корпорації. Воно й не дивно, враховуючи, що у більшості творів тематики кіберпанку – наявність злих, неймовірно багатих та дуже великих корпорацій є одним зі стовпів усього жанру.

    Теми цього довгочиту:

    Ігри
  • Повернення до всесвіту Nintendo

    Привіт, друзі! Хочу поділитися з вами своєю пристрастю – колекцією ігор для Nintendo Switch. Ця консоль – справжній скарб для геймерів, які цінують як портативність, так і якісні ігри.

    Теми цього довгочиту:

    Nintendo

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Arasaka - найогидніша корпорація? | ЛОР гри Cyberpunk 2077

    Вітаннячко, Найт-Сіті! В світі Cyberpunk 2077 надважливу роль грають корпорації. Воно й не дивно, враховуючи, що у більшості творів тематики кіберпанку – наявність злих, неймовірно багатих та дуже великих корпорацій є одним зі стовпів усього жанру.

    Теми цього довгочиту:

    Ігри
  • Повернення до всесвіту Nintendo

    Привіт, друзі! Хочу поділитися з вами своєю пристрастю – колекцією ігор для Nintendo Switch. Ця консоль – справжній скарб для геймерів, які цінують як портативність, так і якісні ігри.

    Теми цього довгочиту:

    Nintendo