Арахнофобія по середземські :)

Я б на місці Більбо померла від страху, коли зрозуміла, хто полонив гномів і від кого їх звільняти. Я боюсь павуків, але не вбиваю, проганяю чи викидаю на вулицю. Але в Мірквуді вони зовсім іншого розміру! Може, не такі великі, як у фільмі, але мені б вистачило. Але Більбо проявляє дива сміливості. Та воно й зрозуміло, бо без товаришів він пропаде у лісі, не кажучи вже про суто товариський обов”язок допомагати друзям у біді.

Виявилося, що не такий страшний павук, як його малюють, і перемогти їх можна як не силою, то хитрістю. Але в історії з павуками мене цікавить інший момент - історія їх виникнення. У мірквудських павуків дуже відомий предок - ніхто інший, як сама Унголіанта. Ця величезна павучиха допомогла Морготу вбити древа Валінора, а потім ледве не зжерла його самого разом з сільмариллами. Тоді її прогнали балроги, але її доля достеменно невідома. Вважається, що павучиха згинула в далеких краях, але точно про це невідомо, і є вірогідність, що Унголіанта никає по Арді і досі. А ще достеменно відомо, що її пряме потомство - це Шелоба, ота “красуня”, від якої Сем ледве порятував себе і Фродо. Мірквудські павуки - нащадки Шелоби і далекі правнуки Унголіанти. Вони не володіють такою силою, як ці два створіння, вони радше розумні звірі на зразок варгів. Але лісові павуки достатньо розвинені, щоб мати мову, самоорганізовуватися у спільні колонії, полювати разом, запасати їжу, тощо.

Саме на прикладі мірквудських павуків легко пояснити, що таке нейтральне зло (в літературному сенсі). Нейтральне зло чи добро зазвичай сидить на своїй території і не чіпає тебе, поки ти не прийдеш у гості чи не покличеш на допомогу. Зло, як правило, агресивніше і може нападати на персонажа, особливо, якщо він порушив якесь правило (зійшов з дороги). В будь-якому випадку, нейтральне зло та добро обмежені певною територією і не втручаються у глобальні події світу. Нейтральним добром в сюжеті “Гобіта” я б назвала Беорна, орлів, певною мірою це також Рівендел, хоча у нього вже більш вагома роль і давніша історія.

До речі, в нашому світі є місця, де павуки влаштовують Мірквуд розміром на цілі гектари. В Австралії після сильних дощів павуки стають більш активними і вкривають кілометрами павутини дерева, машини і цілі галявини. Сама павутина, звичайно, не є небезпечною, а от павуки можуть бути отруйними, і від них варто триматись подалі. Не знаю, як вам, але мені навіть дивитись на це страшно.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Vira Maliy
Vira Maliy@Vira_Maliy

Толкієніст мандрівник косплеєр

586Прочитань
16Автори
24Читачі
На Друкарні з 3 серпня

Більше від автора

  • Бард-лучник і відродження Дейлу

    Сьогодні хочу трохи поговорити про Барда, якому своїм відродженням завдячують два королівства та відновлений Есгарот.

    Теми цього довгочиту:

    Середзем'я
  • Гноми в Ереборі - початок історії

    А ви ніколи не цікавились, звідки в Ереборі взагалі взялись гноми? Бо гноми в горах Середзем”я - це часте явище, але не даність. Там ще можуть бути орки, дракони, назгули, істарі, що шукають пригод на свою голову, і т.д.

    Теми цього довгочиту:

    Серезем'я
  • Що всередині Еребору?

    Сьогодні я ділюся припущеннями моїх читачів про закриті для більшості відвідувачів "нутрощі" Еребору. Ідеї зібрані під час опитування у ФБ групі “Екскурсії Більбо Беггінса” і в результаті у нас вималювався солідний список.

    Теми цього довгочиту:

    Толкін

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається