Будування системи ресурсів.

Смілива людино, вдячна тобі, що вирішила приділити час  для відновлення ресурсів і збереження емоційного благополуччя. Запам'ятайте, що ви варті того, щоб дбати про себе, і цей процес — не лише можливий, а й надзвичайно важливий. Кожен крок, який ви робите для власного благополуччя, є кроком у напрямку до здоров'я і сил. Пам'ятайте про силу відновлення, яка є в вас, і не сумнівайтеся у своїй здатності перетворити виклики на можливості.

Цей текст створено для того, щоб допомогти побудувати свою систему ресурсів. Збудована одного разу система іноді потребує перегляду, оновлення та заміни того, що перестало працювати.

  Що ж таке Ресурси? І яка з них користь? Наприклад, з землі можна дістати корисні копалини, сонце є джерелом тепла та енергії, вода є життєво важливим ресурсом для всіх організмів. І хоча головна тема - не лекція про корисні копалини, пшеницю з чорнозема чи смачну рибу з річок... та ви ж вловили аналогію? Отже, ми говоримо про внутрішні ресурси людини, а точніше про те, що може допомагати їх відновлювати і як зрозуміти, що цей резервуар давно не поповнювався. І зараз, під час 3 року повномасштабного, вміння керувати своїми ресурсами - це важлива базочка. На рівні зі сном та їжею. 

Ресурс – це "резервуар" сил, які ми використовуємо для вирішення будь-яких життєвих завдань. Внутрішні ресурси – здатність чинити опір, емоційна стабільність.

Створення системи ресурсів орієнтовано на те, щоб продовжувати "грати" і після перемоги. Саме тому я натякаю на те, щоб думати про своє відновлення не як про точкову, разову акцію, а про систему, яка буде вбудована в твій побут та буденне життя. Це потребує певних навичок і зусиль, як і все нове. І таким чином ви робите вклад в своє здоров'я та благополуччя. 


Всю діяльність людини, яка може бути ресурсною можна згрупувати на категорії.

  Категорії ресурсів:

• Практичні – вода, їжа, сон.

• Фізичні – сила, гнучкість, фіз активність, відпочинок, що допомагає себе добре почувати. 

• Психологічні – розум, гумор, логіка, захисні механізми, медитації. 

• Міжособистісні – з ким є особливий зв’язок, та загалом контакти, система соціальної підтримки. 

• Духовні – релігійні та нерелігійні, зв’язок з природою, медитації. 

Тепер можете взяти свій щоденник і одразу вносити відповіді на наступні питання в нього. Питання, що допоможуть визначити свої ресурси:

 1. Що покращує ваш настрій? 

2. Що ви можете робити і що приносить вам задоволення?

 3. Що вам подобається робити у вільний час? 

4. Який вид активності вам подобається чи подобався раніше?

 5. Яка активність дозволяє вам відчувати себе більш корисним(ою) чи таким(ою), хто робить якісь речі добре? 

6. Що зазвичай вас відновлює, розслабляє, переключає? 

7. Що додає вам спокою, врівноваженості, задоволення, радості? 

8. Які ваші «острови» спокою?

Додатково запитайте себе:   

1. Що з того, що ви знаєте вам допомагає?

2. Що ви думали спробувати, але ще не спробували?

Таким чином у вас будуть перевірені активності, що вже підтримують та знайдуться нові. Те, що вже працює, підтримає стабільністю та надійністю. Нове – може давати кращий ефект за рахунок новизни, та іноді на початку може потребувати більше зусиль, бо одночасно буде формуватися навичка з використання нового виду діяльності. Користуйся обома варіантами. 

Важлива примітка: ці активності – це те, що працює саме для вас, а не те що буде «вірним обрати» або «соціально прийнятне». Водночас пам'ятайте, що в довгостроковій перспективі використання некорисних методів, таких як регулярне споживання алкоголю, тютюну, переїдання тощо, може справляти негативний вплив на твоє здоров'я та емоційний стан. Оберігайте себе і обирайте ті шляхи, які допоможуть не лише відновитись та змінити настрій саме зараз, а й підтримувати ваше загальне благополуччя в майбутньому.

Коли ви виявите свої ресурси, можна задати собі ще кілька додаткових питань. Вони допоможуть визначити до яких активностей ви більш схильні в довгостроковій перспективі і з чого саме добре почати наразі.

Ось ці питання: 1. Що з переліку зробите сьогодні? 2. Що будете робити протягом тижня? 3. Що зробите через рік? 

І в завершенні тепле нагадування про головне, що допоможе у відновлені ресурсів/сил:

🔅Робити🔅

Навіть якщо ваше відновлення на сьогодні - не робити нічого, то дійсно зробіть це. Без відволікання. Лишень читати корисну інформацію - тільки перший крок. Діяти почне, коли ви почнете діяти. В своєму темпі, проте невпинно. Поповнюючи свої внутрішні резерви, ви відкриваєте двері до більш здорового, щасливого та задоволеного життя і реалізації своїх ідей.

 І пам’ятайте: «Коли ви дбаєте про себе, ви дбаєте і про все інше».   

--
Наснаги нам і сміливості. Ваш психолог, Анастасія.

Підтримати мою діяльність можна пригостивши кавою

https://www.buymeacoffee.com/nastasjams

Де я ще є:

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Nastasja M.S.
Nastasja M.S.@AnastasiiaBodyPsycho

Психолог, травматерапевт.

186Прочитань
0Автори
5Читачі
На Друкарні з 14 жовтня

Більше від автора

  • Синдром відкладеного життя.

    "Заживимо після Перемоги". Від творців «Ікра - то на новий рік» або Синдром відкладеного життя. Чи є він у вас?

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Роковини. Ефект річниці.

    Протягом цього тижня ми маємо пам'ятні дати - день Героїв Небесної сотні, 10 років після подій на Майдані, та 24 лютого. Тож тут ви знайдете опис такого явища як "Ефект річниці", пояснення чому вникають ті чи інші симптоми та як себе підтримати в цей період.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається