Почну з того, що не грала в класичні Paper Mario особисто (перший та TTYD), але подивилася багато відосів/спідранів та челенджів цих ігорів на ютубі. І не дарма ці ігри вважаються такими крутими. А те, що зробили з серією в останніх частинах — це зрада і ганьба.

І що робити, якщо хочеться гарну покрокову РПГ по типу класичних Paper Mario? Тупо купити Bug Fables: The Everlasting Sapling. Гра доступна на всіх сучасних платформах, але я грала на плоєцці та вибивала собі платку. Ціна — десь 20 баксів без знижки, а по знижці — 10-15. Мова тіки англійська, нема навіть клятого русєка, так що якщо ви не спік інгріш в 2022, то допобачення.

Платку я здобула, гру пропилососила, тому можу сказати свій вердикт. Гра на платину (а у випадку Bug Fables це 100% проходження) на харді зайняла в мене 49 годин. Якщо грати на нормалі та забити на частку сайд контенту, то гра займе десь 30 годин. Тобто це повноцінна і достатньо велика РПГ. Поїхали оглядати!

Сетінг

Граємо за жуків в жучиному світі. Як Hollow Knight, тіки все веселеньке, яскраве та інші жучари більш доброзичливі та не завжди хочуть надерти тобі зад.

Жучари всі розумні, живуть багато років як люди. Чому так і що трапилось - розповідається по ходу гри. Якщо коротко — класичний постапокаліпсіс. Деякі подробиці розповідаються в лорі гри. Це не відноситься до сюжету, але це показує що в цілому світ достатньо продуманий та з бекграундом.

Є декілька жучіх королівств: мурахи, бджолки, оси та інші. Це сформовані держави, кожна зі своєю фішкою. І в ході гри ми будемо мандрувати по цим королівствам, виконуючи квести, шукаючи секрети, та розкриваючи таємниці.

Локації цікаві, яскраві і різноманітні. Тут є і техно-міста, і пустеля, і ліси, і навіть токсичне болото. Всі локації невеличкі, але насичені контентом: від пазлів і ворогів до коллектиблів та секретів. Тому експлорінг ніколи не набридає, а повертатися до локацій з новими скілами щоб щось відкрити – завжди швидко та зручно.

В світі гри багато яскравих персонажів, але вони, звісно, не так розкриті як основна команда. При цьому тут нема жодної дженерік масовки. Кожен НІП – унікальний, та багата частка з них беруть участь в якихсь сайдквестах.

Сюжет

Спойлерити не буду, тому можна спокійно читати. Коротше граємо за команду з жуків шукачів пригод. Ми влаштовуємося на службу до королеви мурах, яка хоче розшукати вічнозелений саджанець. Це супер-мега-артефакт що дарує вічну молодість та суперсили. І от ваша команда йде по світу збирати артефакти, щоб знайти цей саджанець, а по ходу діла розкриваєте і інші таємниці.

Головна сюжетна лінія досить непогана, але трошки здувається під кінець. Ключовий антагоніст слабенько прописаний і це псує загальне враження. Але всі пригоди що трапляються з героями по ходу діла – дуже цікаві. В ході гри розкриваються характери персонажів, розповідається історія світу, відкриваються секрети тих чи інших подій. Читати діалоги завжди цікаво, і не виникає бажання їх скіпати.

Наша паті, тобто три головні героя дуже гарно прописані, багато розмовляють та проявляють свій характер. Ві – жадібна бунтарка, Каббу – типовий паладін з честю та високою мораллю, а Ліф – загадковий, таємничій інтелектуал. У кожного з них є свої секрети, переживання та бачення подій. Наприклад, Ві постійно намагається вибити з усіх бабла, Каббу намагається її зупинити та вибачається за її проділки, а Ліф часто крінжує з того що коїться. Всі герої доповнюють один одного та стають гарними друзями.

В грі багато легкого гумору та вона дозволить не раз посміхнутись. При цьому іноді підіймаються і глибокі теми, але в цілому все більш весело та лайтово.

Графон і саунд

Звісно, тут нема ААА графону та супер 3Д-технологій, але артстайл дуже прикольний. Все доволі наївно, але виглядає дуже гармонічно і приємно. Дизайнери змогли створити свій унікальний стиль та додержувалися його на протязі всієї гри, у всіх деталях.

Що до саунду – я не з естетів які супер оцінюють саунд з усіх боків, але він тут гарний. Багато різноманітних треків, які доповнюють атмосферу кожної локації , дуже жваві композиції для бійок, особливо на босах. Коротше пара треків точно засядуть в голові, а вимикати музику не захочеться.

Геймплей

Ну що ж, а тепер переходимо до найцікавішого. Геймплей в грі – просто пушка. Досліджувати світ – цікаво, битися – весело, на харді челлендж – дуже гідний. Треба дійсно думати, стратегувати та доведеться багацько помирати.

Експлорінг

Експрорінгу тут реально дофіга. На гравця чекають десятки локацій з різною флорою і фауною, секретами, НІПами, квестами та лутом. З кожною новою главою ми відкриваємо не тільки нові локації, а ще й нові сайдквести і польові скіли. Тому щоб зібрати всі круті апгрейди та медалькі часто доведеться займатися бектрекінгом. І це не напрягає! Бо локації невеличкі, є система фасттревелу та пробігтись туди-назад часто займає всього пару хвилин.

В грі десь 50 сайдквестів і навіть якщо це фетч-квести, то вони зазвичай гарно розіграні та мають якийсь бекграунд. До того ж, всі вони дають досить цінні нагороди: від паверапів до медалей. Дуже рідко коли сайдквест дає тупо гроші і все, тому дійсно є сенс виконати їх всі.

На локаціях треба заглядати в кожен куточок і це зазвичай винагороджується цінним лутом. Пошук луту стає простішим в другій частині гри, коли можна здобути собі спеціальний сканер, який буде пілікати, якщо на екрані є якийсь айтем. Тобто гра дуже добре стимулює її досліджувати та дуже гарно винагороджує гравця за його цікавість.

На відкритих локаціях та в данжах можна зустріти ворогів. Тут нема рендом енкаунтерів, а всі вороги бігають по локації. При цьому вони респавняться тільки якщо повністю перейти з однієї локації в іншу (саме локацію, а не просто на інший екран). Тобто можна самому обирати, коли битися, а можна зовсім зачистити всю локацію та спокійно собі виконувати всі пазли.

Доречі бестіарій достатньо великий – в грі десь 50 звичайних ворогів та цілих 40 босів і мінібосів. Причому кожен звичайний ворог унікальній, з власними патернами, скілами та поведінкою. Один ворог може закопуватись, інший – літає, третій дамажить АОЕ атаками всю паті, четвертий – отруює, п’ятий – дебафає і так далі. Тобто це не просто модельки, які тупо атакують та дамажать, а повноцінні енкаунтери зі своїми особливостями.

Що до пазлів – вони не прям щоб для інтелектуалів, але і не викликають фрустрацію. Класичний середній РПГшний стайл. Знайди ключовий айтем, ввімкни потрібні перемикачи, передвинь камінця щоб дострибнути вище, заморозь водичку щоб пройти через яму та інше. В цьому плані все просто нормально, нічого крутого. Але і нічого прям поганого.

Є тут і секретні необов’язкові боси, і босс-раш, і печера випробовувань з десятками битв як в Paper Mario, і мінігра з картками, і навіть флеппі берд (бажаю дуже гарного здоров’я девелоперу, котрий вирішив що ця клята мінігра потрібна для ачівки). Є навіть приготування їжі, але ця механіка дуже слабка, бо не дивлячись на 70 можливих рецептів, насправді корисних десь 10. Коротше контенту – багацько, причому самого різноманітного.

Бойовка

Бойовка тут в стилі Paper Mario, зі своїми твістами та фішками. Вибираємо дії своїх персонажів, атакуємо, юзаємо ітеми і скіли, потім наступає хід ворога і так по колу. Ніяких АТБ, чи турн ордеру тут нема, але є інші приколи. Наприклад, один з героїв може передати свій хід іншому, щоб той виконав 2 дії. Вороги можуть бафнутись та виконувати 2 атаки за раз. Позиція героїв також має вагу: герой попереду наносить на 1 поінт дамагу більше, але його частіше таргетять вороги, тощо.

Абсолютно всі атаки – активні, від скілів до звичайної базової атаки. Треба вчасно натиснути кнопку, чи виконати серію інпутів. Якщо не впораєшся – втратиш частку дамагу. Теж саме стосується і ворожих атак: їх можна заблокувати вчасним натисканням кнопки, та скасувати частку дамагу. Є навіть суперблок, який скасовує ще біль дамагу, але потребує кращої реакції.

Одна з важливих складових – це маленькі цифри. Навіть наприкінці гри в наших героїв буде десь 15-25 ХП, а у найскладніших босів – десь близько 100. Атаки наносять в середньому 1-3 дамага як на початку, так і наприкінці гри, тому на харді (а я грала на харді, це ж канал не для кежулів) гра стає дуже стратегічною, а не тупо прес ікс ту він. Що там на нормалі – хз, але кежулам теж доведеться тицяти кнопки.

Дуже сильно вирішують статус-ефекти, такі як стан, отрута, чи заморожування. Є купа бафів і дебафів, щитів та інших стратегічних скілів. При цьому кожен герой – унікальний в плані скілсету і має цілий ряд стратегічних скілів, окрім чистого дамагу. Наприклад, Каббу пробиває броню ворогів та може розпечатувати броньованих ворогів, Ві збиває літунів на землю, а Ліф може викопати ворогів, що закопалися в землю.

Окрім того ДУЖЕ сильну роль грають медальки. Це по суті еквіп в цій грі, значки з Paper Mario. Вони дають купу різних бонусів: від додаткового хп до спеціальних ефектів для скілів та зовсім нових можливостей. Медалей ДУЖЕ БАГАТО, вони дуже цінні тому я рекомендую при всіх левелапах качати ТУПО ПОІНТИ МЕДАЛЕЙ, щоб надягати більше сильних медалей. На босах вірний сет медалей може повністю вирішити результат бійки.

Немалу роль грають і айтеми. Так як цифри малі, хордити айтеми просто не вдасться. Це хілки, бафи, гранати, а найголовніше – відновлення місцевої мани. На босах вони будуть розлітатися як гарячі пиріжки. До того ж, інвентар дуже обмежений і максимум можна носити до 15 юзабельних ітемів.

Коротше стратегічний потенціал дуже великий. Десь з середини гри все це зводиться до того, як зробити супер-імбову комбу та забурстити боса за 2-5 ходів, та пережити його ваншоти. Тобто це не напружені бої на витривалість, а скоріш стратегічне планування та його реалізація на практиці. Вибір вірних медальок, айтемів, ротації героїв та використання потрібних скілів. Просто так перемогти боса не вийде, тому зазвичай перший трай – це просто суісайд ран і тест боса на його патерни, а інші – тести білдів після аналізу та підготовки.

Що ще?

Після проходження гри нам дають невеличкий потгейм з парочкою супербоссів, сайдквестів та можливістю вільного експлорінгу. Тобто ще пару годинок насолоди. Міссейблів у грі нема, і весь сайд контент можна доробити в постгеймі. І це дуже гарна практика.

НГ+ нема, але є секретні коди для нової гри, які можна отримати за квести та секрети. Але це більше про челленджі, нового контенту там не буде. Наприклад, є код на супер хард мод, чи код що дає можливість екіпувати дуже багато медалей, чи код, при якому працюють тільки суперблоки.

Вердикт

Це 9/10 хідденгем, дуже крута інді-РПГ, яка не поступається повноцінним іграм в жанрі. Особливо рекомендується всім, хто любить Paper Mario та серію РПГ про Маріо і Луіджі. А ще гра дешева – її можна купити за 20 баксів по фулпрайсу, або за 10-15 по скідосу. Тому мастхев і мастплей.

Більше контенту тут: https://t.me/nocasuls

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Кежулам вхід заборонено
Кежулам вхід заборонено@nocasuls

Найкращий канал про ігри

2.4KПрочитань
16Автори
70Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається