Castelvania (1987). Ґорор в умовах повищеної гравітації

Археогеймінг заглибив мя до несозойської страти, де я відкопав NESівську клясику (рімейку поки що немає, але готується нібито для другої частини "Саймон квест") і не пожалкував 2 годин, щоб в неї зіграти. У фокусі герой, що вельми ефектно бореться з виплодками темряви: хлистом) який ще й покращується, видовжується, обростає шпичками. Попри вік гра має пристойний гемплей, графіку і звук порівняно з рештою тайтлів сієї плятформи, повірте, є набагато гірші, хоч і новіші, а на саундтрек роблять навіть ремікси:

Є питання до механіки: персонаж падає з платформ без інерції, чітко вертикально, наче на той планеті, де він є, дійсно поважна гравітація.

Не знаю якою логікою послуговувалися розроби, но здається вони щось наплутали) зазвичай в іграх сердечка відповідають за HP, але не тут)) в Castelvania маленькі і великі симетричні серця поповнюють арсенал! Справа в тому, що головна зброя ГГ то є хлист, а є другорядна, збирана: метальна, приміром кинджали, сокири, 4-кутний бумеранг, ще є пляшки зі свяченою (як я дібрав) водою, й сі штуки мають властивість збавлятися, а серця їх наповнюють, ось такий алогізм і парадокс. А щоб уздоровитися тре' знайти кусень смаженого м'яса на кісточці, таке буває сховане у стіні за вибивними каменями, або за пазухою в зловорожого моба. Інший спосіб регенерації спрайтових тканин: перемогти боса, опісля тріюмфу до ГГ спускається світлива кулька та відновлює силу HP.
Спиняч часу один з найкорисніших ітемів, особень на початкові гри, ти прост заморожуєш боса і робиш (з турбокнопкою) flawless victory, easy, gg, bb, no re.
Свячена вода підпалює зіпсовану матерію і наносить постійний дмг.
Файнал босів я упокорював бумерангами 👀.

Перші етапи простецькі, зав'язнути важко, та згодом починається хардкор, відчути який вповні я зумів у бійках з босами, особливо з останніми двома. Передостанній бос — Йолоп зі Стрибунцем ненавидить усе живе, але боїться хлиста. Мні знадобилося десь 50 спроб щоб сформувати більш-менш робочу тактику бою і це важливий момент загалом для старих ігор: секрет перемоги над босом часто є в різних глічах, багах, фічах, коли ти знаходиш точку звідки тебе не дістати, натомість ти можеш безкарно знімати супротивникові hit points.
Ластовий бос — просто звір, буквально теж. Він має дві фази і перша складніша за другу (реально в цій грі все навспак). Пан Вампір опанував мистецтво телепортації і кидання всілякого злісного гівна з-під плащу, тож доведеться вчити таймінги щоб вчасно ляснути його по пиці, або запустити в його порожню голову бумерангом. Остатнє краще, бо може вдарити двічі і відбити кинуті вогні, але бумеранги не безконечні. Друга фаза Вампіра — Звірюка, це брутальний щезник що вміє стрибати як падлюка, в мя збулося 60+ сейвів щоб його переконати повернутися до пекла, бо доджити ці стрибки вкрай важко.

В старих іграх невід'ємним атрибутом є рейтингові очки, це, схоже, анахронізм аркадних апаратів, де рейтинги мали змагальну вагу для заохочування рандомних чолів або приятелів з вулиці показувати кращі результати. На приставках за очки в кращому разі нагороджують спробами, які, втім, здебільшого безпотрібні коли ви граєте через РетроАрч із сейвами (а як інакше грати в ті ігри ¯\_(ツ)_/¯ ), в Castelvania також дарують спроби. Але користь спроб зберігається і на РетроАрчі, тому що нова спроба відновлює ресурс ГГ, якщо у вас лоу ХП, можна просто витратити спробу на хіл. Щоправда в “Кастлі” це не вигідно, позаяк ти втратиш апрейженого хлиста, а ендгеймові боси знімають по 4 ХП, цебто вбивають Хлистуна за 3-4 поштовхи, отже обмін не вартий свічок.

З незрозумілого: іноді праворуч на панелі з'являється позначка з римськими цифрами I, II, III, скидається на якийсь пасивний ефект або активне посилення зброї, но активувати його через старт-селект не вдається, водночас жадна “пасивність” не спостерігається, * ніяково схиляємо голову набік *

Ще один атрибут олдскульних ігор: таймер. Думаю це також якось пов'язано із аркадними автоматами, навіщо це є в приставочних іграх абсолютно неосягненно. Суть така: на початку рівня запускається таймер, коли час спливає, ти тут само програєш... В Castelvania він може стати одним з супротивників, бо є маштабні етапи із силою мобів та купою обжектів луту, бажання усе запхати до кишень загрожує The End'ом. Я так трохи не програвсі на першому ж босі) Привіт “Дабл Драконам” (до речі, їх рімейкають в 2025 році).

Після фінальних титрів розроби тобі дякують за гру, і це приємно, в новітніх іграх я не пригадую коли мені останній раз дякували) хіба що за проведення грошової транзакції.

🌟7\10 — і це реально дуже висока оцінка для гри із такими босами; мені сумно за дітей 90-х які серйозно пробували побити всіх цих Йолопів і Вампірів без хілок та з 3 спробами 😒

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Іво Сайвс
Іво Сайвс@ivo_sives

I run with scissors

635Прочитань
4Автори
8Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Невелике зауваження: “Ґорор” — літера Ґ тут абсолютно зайва, якщо це звісно запозичення з англійської а не з російської.

Вам також сподобається