Чарівне дорвініонське або при чому тут скандинави

Одна з причин, чому Більбо вдалося втекти та ще й гномів з собою забрати, це те, що начальник варти та мажордом впилися королівським вином. Для ельфів це рідкісний випадок, я другого такого у Толкіна не пригадую. Від рольовиків я чула пояснення, що толкінівські ельфи взагалі не п”яніють, це їхня особливість. але такі дані треба перевіряти в першоджерелах. Як на мене, пояснення можна знайти в одному скандинавському міфі. Ці міфі увплітаються в сюжети Толкіна дуже часто, але він зажди їх переосмислює. Історія з вином - той варіант, коли чіткого зв”язку нема. Тому я наголошую, що це моя інтерпретація.

Є один міф, про те, як аси крадуть у велетнів найбільший у світі чан, щоб приготувати їжу для власного бенкету. Особливіть казана в тому, що окрім їжі в ньому можна варити ель (пиво), і цей ель - найсмачніший у світі. Герої Толкіна та аси бенкетують часто. Чому я думаю, що саме ці два бенкети - бенкет асів із вкраденим казаном та свято у Трандуїла - можуть бути пов”язані. У них спільна дата - кожен з бенкетів влаштовується восени і має ритуальне значення. В легендах - цей бенкет є вшануванням богів, у Толкіна він названий просто бенкетом, але відбувається саме в той час, коли святкують завершення збору врожаю і фактично дякують вищим силам за їжу і шанс пережити зиму. Можливо, Толкін в даному випадку і не використовує цей міф. Але цікаво думати, що ельфи впились не просто вином. Що в цьому напої є пам”ять про найкращий у світі ель, він якого п”яніють навіть аси. Як вам така версія?) Має право на життя?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Vira Maliy
Vira Maliy@Vira_Maliy

Толкієніст мандрівник косплеєр

586Прочитань
16Автори
24Читачі
На Друкарні з 3 серпня

Більше від автора

  • Бард-лучник і відродження Дейлу

    Сьогодні хочу трохи поговорити про Барда, якому своїм відродженням завдячують два королівства та відновлений Есгарот.

    Теми цього довгочиту:

    Середзем'я
  • Гноми в Ереборі - початок історії

    А ви ніколи не цікавились, звідки в Ереборі взагалі взялись гноми? Бо гноми в горах Середзем”я - це часте явище, але не даність. Там ще можуть бути орки, дракони, назгули, істарі, що шукають пригод на свою голову, і т.д.

    Теми цього довгочиту:

    Серезем'я
  • Що всередині Еребору?

    Сьогодні я ділюся припущеннями моїх читачів про закриті для більшості відвідувачів "нутрощі" Еребору. Ідеї зібрані під час опитування у ФБ групі “Екскурсії Більбо Беггінса” і в результаті у нас вималювався солідний список.

    Теми цього довгочиту:

    Толкін

Вам також сподобається

Коментарі (2)

У фільмі Таурієль (так, це неканонічний персонаж) говорить, що в них - свято зоряного світла, і от з цього приводу бенкет. Як у книзі - зараз не пригадую, там просто “бенкет” без ніяких уточнень?

Вам також сподобається