Чи може НАТО дійсно відрізати Китай?

Автори: Лілі Пайк, Джек Деч та Роббі Грамер для Foreign Policy

Малоймовірно, що альянс зможе повністю перешкодити китайським компаніям підживлювати російську військову машину.

На саміті НАТО у Вашингтоні альянс виступив з найсильнішим звинуваченням на адресу Китаю в підтримці Росії, звинувативши Пекін у постачанні критично важливих матеріалів для російської військової машини і давши зрозуміти, що в майбутньому країни НАТО готові накласти на Китай більш критичні санкції.

У спільній декларації, оприлюдненій усіма 32 лідерами Альянсу, йдеться про те, що Пекін "став вирішальним чинником війни Росії проти України через своє так зване партнерство "без обмежень" і широкомасштабну підтримку російської оборонно-промислової бази".

Речник МЗС Китаю Лінь Цзянь відкинув ці звинувачення, заявивши, що

"Твердження НАТО про те, що Китай несе відповідальність за українську кризу, є невмотивованим і не має під собою жодних підстав".

Заява НАТО була значно різкішою, ніж формулювання минулорічного саміту, який лише закликав Китай не підтримувати Росію. Вона відображає зростаючий консенсус між Сполученими Штатами і Європою щодо ролі Китаю у війні.

“Китай вважав, що він може вбити клин між Європою і США. Ця декларація є великим сигналом, що ні, він не може", - сказав Макс Бергманн, директор програми "Європа, Росія та Євразія" Центру стратегічних і міжнародних досліджень. "Коли ви бачите реальні зрушення у формулюваннях на кшталт цього, це надсилає важливий сигнал".

З цим новим об'єднаним фронтом НАТО, схоже, готується до сильнішої конфронтації з Пекіном щодо його ролі у війні в Україні.

“Китай не може дозволити розв'язати найбільшу війну в Європі в новітній історії без того, щоб це негативно не вплинуло на його інтереси і репутацію", - йдеться в комюніке країн-членів.

Офіційні особи, які брали участь у саміті повідомили Foreign Policy, що вони розглядають можливість запровадження більш агресивних санкцій проти китайських компаній за постачання до Росії.

"Я думаю, що вторинні санкції - це те, про що ми вже повинні думати", - сказав 9 липня в інтерв'ю міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрьом.

Такі санкції можуть бути спрямовані проти китайських фінансових установ, які сприяють торгівлі з Росією.

Оскільки росія продовжує воювати в Україні, НАТО вважає критично важливим перекрити китайські ланцюги постачання.

"Існує розуміння того, що перемогти Росію буде надзвичайно важко доти, доки триватиме китайська підтримка", - сказав Ченг Чен, політолог і експерт з російсько-китайських відносин в Університеті Олбані, штат Нью-Йорк, - "Проте нанесення фатального удару по ланцюгах поставок з Китаю є дуже важливим.”

Однак нанесення критичного удару по китайському експорту надважливих матеріалів для російської оборонної промисловості може виявитися нездійсненним завданням.

На сьогодні вважається, що китайські компанії не постачали зброю безпосередньо до росії, однак загальний обсяг торгівлі між двома країнами різко зріс після повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року. Двостороння торгівля зросла майже на 100 мільярдів доларів між 2021 і 2023 роками.

Особливе занепокоєння західних чиновників викликає китайський експорт товарів "подвійного призначення", таких як мікрочіпи, датчики і радари, які можуть бути використані у зброї, а також верстати, які можуть бути використані для її виробництва. Росія значною мірою залежить від Китаю в цих питаннях. Згідно з нещодавньою аналітичною запискою Carnegie Politika, у 2023 році 89% російського імпорту товарів, що входять до списку пріоритетних для експортного контролю "Великої сімки", надійшло з Китаю.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив на прес-конференції 10 липня, що китайські компоненти використовуються в російських бомбах, літаках і зброї, які використовуються для нападу на Україну - ця теза знайшла відлуння в усьому Альянсі.

"Вони поки що не надають зброю, але в основному вони надають все, що робить зброю, - сказав Foreign Policy адмірал Королівських ВМС Нідерландів Роб Бауер, голова Військового комітету НАТО, в інтерв'ю. - “Таким чином, вони є співучасниками цього злочину.”

За останні два роки Сполучені Штати і Європейський союз наклали санкції на численні китайські компанії і фізичних осіб, намагаючись зупинити потік цих товарів подвійного призначення. Ці санкції були запроваджені через кілька місяців після вторгнення; у червні 2022 року Міністерство торгівлі США додало п'ять китайських компаній до свого списку суб'єктів господарювання - що забороняє американським компаніям експортувати до цих китайських компаній - за те, що вони продовжують укладати контракти з російськими компаніями в галузі оборонної промисловості.

Відтоді міністерства торгівлі та фінансів продовжують вносити китайські компанії до чорного списку кожні кілька місяців. Приклади включають компанію Spacety China за надання супутникових знімків України ПВК Wagner Group, Shandong Oree за продаж верстатів і Shandong Ki Forest за постачання напівпровідників.

Минулого літа ЄС вперше приєднався до Сполучених Штатів, запровадивши санкції проти китайських компаній за їхню роль у постачанні російської військової машини. Цей барабанний бій санкцій продовжився і напередодні Вашингтонського саміту, а за останні два місяці ЄС і США запровадили нові.

Дані про торгівлю свідчать про те, що ці зусилля приносять свої плоди. Обсяг торгівлі пріоритетними товарами подвійного призначення з Китаю до Росії сягнув піку в грудні 2023 року, перевищивши 600 мільйонів доларів, а до квітня знизився до менш ніж 300 мільйонів доларів. Однак це все ще значна цифра.

Якби США та ЄС запровадили санкції проти китайських банків та інших установ, що сприяють цій торгівлі, це могло б ще більше заблокувати потік товарів. Однак, за словами експертів, такі санкції найбільш ефективні, коли вони спрямовані на великі транзакції; фрагментарний характер китайського експорту товарів подвійного призначення до росії є серйозною проблемою. І побоюючись вторинних санкцій, багато російських компаній вже перевели свої операції з китайськими компаніями з китайських банків до посередників в Об'єднаних Арабських Еміратах, Казахстані, Киргизстані та інших країнах, повідомляє Reuters.

Загалом китайські компанії є важкою мішенню, сказав Чен, частково тому, що вони стикаються з похмурими економічними перспективами у себе вдома.

"Китайські компанії могли б надати росії економічний рятувальний круг, але війна в Україні також є рятувальним кругом для багатьох малих і середніх компаній у Китаї", - сказав він. "Відчайдушна потреба в прибутках зрештою переважає страх перед санкціями для багатьох китайських компаній".

Тому західні санкції і надалі залишатимуться "грою в кішки-мишки" і можна очікувати, що вони лише обмежать, а не ліквідують торгівлю.

Хоча китайський експорт товарів подвійного призначення до росії в основному здійснюється приватними китайськими компаніями, китайський уряд може втрутитися, щоб обмежити цю торгівлю.

Однак експерти вказують на ширший геополітичний ландшафт, а саме на зростаючий розкол між західними країнами і Китаєм, росією та їхніми союзниками, як на причину, чому втручання китайського уряду є малоймовірним.

"З точки зору китайського уряду, Захід не надав достатніх стимулів для того, щоб присікти таку діяльність. Стратегічне суперництво Китаю зі США здається незворотнім", - сказав Чен. "Оскільки НАТО розширюється в Азії, про що свідчить зростаюче залучення Японії і Південної Кореї, Китай не бачить сенсу в тому, щоб ставити під загрозу дружбу з росією, його найбільшим і найпотужнішим квазі-союзником".

Тим не менш, ЄС і США, ймовірно, продовжуватимуть підштовхувати Китай до активних дій, наскільки це можливо.

"Якщо вони розпалюють війну в Європі, і в той же час хочуть залишатися друзями з нами, торгувати з нами і мати хороші відносини, це не може тривати вічно", - сказав Бауер. "Я думаю, що в найближчі місяці відбудеться політична дискусія з Китаєм і посилення тиску. Вони не можуть мати і те, і інше".
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

1KПрочитань
1Автори
19Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається