Чи може Туреччина добре ставитися до Вірменії після наступу на Нагірний Карабах?


Згідно зі статтею, адміністрація президента Реджепа Таїпа Ердогана визнає стратегічний імператив зміцнення дипломатичних відносин з Єреваном. Передбачуване зближення, каталізатором якого є військові успіхи Азербайджану та орієнтовані на Захід реформи прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна, є критично важливим компонентом ширшої геополітичної стратегії Анкари.

Амбіції Туреччини щодо зміцнення своїх позиції на Південному Кавказі, встановлення прямих торговельних шляхів до тюркських республік Центральної Азії, а також запланований «Зангезурський коридор», що з'єднає материковий Азербайджан з його Нахічеванським ексклавом, залежать від виваженої дипломатичної рекалібровки. Анкара має намір мінімізувати російський, іранський і західний вплив у регіоні, і ця мета зумовлює збалансовані відносини як з Єреваном, так і з Баку.

Протидія Ірану до Зангезурського коридору, який він сприймає як загрозу своїм сухопутним зв'язкам з Росією через Вірменію і Грузію, є ще одним важливим фактором, що впливає на дипломатичні махінації Туреччини. Повідомляється, що уряд Ердогана розглядає можливість надання Ірану розширеного логістичного доступу через Вірменію та Азербайджан, щоб розвіяти побоювання Тегерана.

Відносини з Вірменією, історично напружені через темні сторінки примусових депортацій і вбивств вірмен під час Першої світової війни, вступають у фазу обережного оптимізму. Зустрічі на високому рівні між Ердоганом і Пашиняном за сприяння турецького дипломата Сердара Кіліча свідчать про відхід від історично антагоністичної позиції.

США і Франція, які колись виступали посередниками у врегулюванні конфлікту в Нагірному Карабаху через Мінську групу, відійшли на другий план після перемоги Азербайджану в 2020 році. Анкара, остерігаючись військових дій Вашингтона в Іраку та Сирії і прагнучи тримати союзників по НАТО на відстані витягнутої руки, спрямовує свої дипломатичні зусилля на обмеження зовнішніх впливів у регіоні.

В аналізі підкреслюється, що зі зміною геополітичного ландшафту перспектива досягнення миру між Туреччиною, Азербайджаном і Вірменією більше не є нездійсненною мрією. Переосмислення турецьким урядом своїх стратегічних пріоритетів і нова регіональна динаміка можуть відкрити нову еру дипломатичних зусиль і рішень в історично нестабільному кавказькому регіоні.

Джерело: Al-Monitor

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається