Чи можна знищити ХАМАС?



Оскільки Ізраїль посилює свою військову кампанію проти ХАМАСу в Газі, деякі лідери цього войовничого палестинського угруповання можуть втекти до таких країн, як Ліван, Катар і Туреччина, щоб уникнути репресій.

Потенційна втеча керівництва ХАМАСу виходить на перший план, оскільки Ізраїль зважує ризиковане наземне вторгнення з метою знищення інфраструктури та арсеналу організації в Газі.

За словами письменниці Анхаль Вохра, нещодавня жорстока атака ХАМАСу на півдні Ізраїлю, в результаті якої загинули сотні людей, зробила позицію ізраїльтян жорсткішою. Лідери, такі як прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху, пообіцяли сувору відплату, закликаючи резервістів і попереджаючи жителів Гази евакуюватися з районів, контрольованих ХАМАС.

Хоча порятунок ізраїльських заручників є критично важливим, Ізраїль хоче різко зменшити можливості та присутність ХАМАС в Газі. Однак Вохра зазначає, що така амбітна мета пов'язана з серйозними проблемами. Обмежене наземне вторгнення може тимчасово знищити запаси зброї та заводи Хамасу. Безстрокова повторна окупація Гази була б кривавою, дорогою і загрожувала б більш масштабним конфліктом.

Вохра зазначає, що деякі представники Хамасу бачать потенційний притулок у таких країнах, як Туреччина, яка приймала угруповання в минулому. Але лідери ХАМАСу, які втекли, все ще можуть зіткнутися з ізраїльськими замахами на вбивство. З втечею провідних діячів, майбутній контроль і керівництво організацією в Газі стає невизначеним.

Проте, Ізраїль не поспішає знищувати ХАМАС, пише Вохра. Поки ХАМАС утримує ізраїльських заручників, він зберігає певні важелі впливу на переговори щодо обміну полоненими. Минулі угоди дозволили звільнити сотні ув'язнених палестинців в обмін на полонених ізраїльських солдатів.

Наразі Ізраїль використовує блокади та повітряні удари для тиску на ХАМАС. Але Вохра припускає, що для остаточного удару по укріпленому угрупованню, ймовірно, потрібні ізраїльські чоботи на землі в районах Гази. Гуманітарний вплив таких міських боїв був би величезним.

Хоча арабські симпатії зараз на боці палестинського цивільного населення, Вохра застерігає, що динаміка може змінитися, якщо військова кампанія Ізраїлю призведе до масової загибелі цивільного населення. Відновлення громадського обурення проти Ізраїлю може змусити його нових арабських партнерів переглянути свої відносини. Для Ізраїлю перемога над ХАМАС без того, щоб не виглядати вигнанцем, є дилемою, яка не має легких рішень.

Джерело: Foreign Policy

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
22Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається