Чи відповість Росія за завдання шкоди українській природі? — DW

Притягнути Росію до відповідальності за шкоду екології України можна, але вкрай складно, вважають юристи. Заважає відсутність чітких норм міжнародного права та безпрецедентний масштаб передбачуваних злочинів.

Внаслідок руйнування Каховської ГЕС було затоплено величезні території, у навколишнє середовище потрапило чимало шкідливих речовин, червень 2023 року

Збитки екології України внаслідок розпочатої Росією війни влада в Києві на сьогодні оцінює в 56,7 мільярда євро. Шкода, завдана природним ресурсам, має довгострокові, часто незворотні наслідки. Але змусити Москву компенсувати екологічні збитки і притягти її до відповідальності буде непросто. Такий висновок випливає з публічних слухань, які пройшли у Брюсселі у понеділок, 27 листопада, у рамках четвертого засідання Міжнародної робочої групи з екологічних наслідків війни в Україні.

Київ систематично фіксує екологічні збитки

Для підрахунку екологічних збитків, завданих війною, Україна розробила власну методологію. "З першого дня війни ми запустили додаток "ЕкоЗагроза". Це офіційний онлайн-інструмент, за допомогою якого ми збираємо інформацію про шкоду навколишньому середовищу, заподіяну російською війною”, - каже міністр захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України Руслан Стрілець. За його словами, військові дії вже призвели до додаткового викиду в атмосферу 150 мільйонів тонн парникових газів. Тому, за словами міністра, екологічні наслідки російської агресії відчуваються і далеко за межами України.

Руслан СтрілецьФото: DW

На сьогоднішній день Україна посідає одне з перших місць у світі за площею замінованих територій: вона становить 30 відсотків території країни. А площа покритих лісом територій, де йдуть військові дії, сягає майже 30 тисяч квадратних кілометрів.

"На їх відновлення піде не менше 20 років, - зазначив Стрілець. - 10 українських національних парків окуповані, а деякі унікальні екологічні системи повністю знищені та відновити їх до первісного стану більше не вдасться”.

"Найбільшим злочином екоциду" РФ в Україні міністр називає підрив дамби Каховської ГЕС у червні цього року, імовірно скоєний російськими військовими. На його наслідки, за словами Стрільця, припадає 10 відсотків усієї екологічної шкоди, завданої Україні. Міністр закликав міжнародних партнерів допомогти Україні провести коротко- та довгострокову оцінку екологічних наслідків війни, в тому числі вплив на здоров'я людей та біорізноманіття, та "притягнути агресора до відповідальності" за шкоду навколишньому середовищу.

Розслідуванням руйнування Каховської дамби візьметься МУС

Українська влада не лише фіксує збитки, які російська армія, за їх оцінками, щодня завдає природним ресурсам країни, а й документує конкретні дії, які до них призводять. З початку війни Києвом було офіційно зафіксовано 2900 таких можливих злочинів. За словами генпрокурора України Андрія Костіна, його відомство зараз розслідує "271 військовий злочин проти навколишнього середовища, включаючи 15 інцидентів екоциду як елементу війни Росії проти України".

"Хоче чинне міжнародне законодавство може захистити навколишнє природне середовище під час збройних конфліктів, зокрема за допомогою міжнародних гуманітарних договорів та криміналізації екологічних військових злочинів у Римському статуті, проте на практиці в цілому їх розглядають як побічні інциденти", - підкреслив Костін.

На його думку, внаслідок цього правосуддя - як на національному, так і на міжнародному рівні не має достатньо інструментів для переслідування за екологічні злочини, скоєні під час війни.

Україна займає одне з перших місць у світі за площею замінованих територійФото: Sofiia Gatilova/REUTERS

Українська влада розслідує можливі екологічні злочини, керуючись відповідними статтями Кримінального кодексу, у тому числі статтею 441 про екоцид. У міжнародному кримінальному праві термін "екоцид" не закріплено. Тим не менш, Міжнародний кримінальний суд (МКС) приєднався до розслідування справи про руйнування Каховської ГЕС. Адже у 8-й статті Римського статуту, що регулює діяльність МКС, одним із видів військових злочинів називається умисне здійснення атаки з метою завдання широкомасштабної та довготривалої шкоди навколишньому середовищу, що перевищує очікувану військову перевагу.

За словами Костіна, розслідування факту руйнування Каховської дамби "може стати першим випадком, коли МКС розпочне судове переслідування за звинуваченням у скоєнні екологічного військового злочини".

"Масштаби екологічних злочинів величезні"

Американський юрист, директор міжнародних програм Інституту екологічного права Карл Брух позитивно налаштований в очікуванні розслідувань можливих екологічних злочинів РФ. Він вважає, що хоч, крім України, екоцид визнаний злочином лише в 12 країнах, існує достатньо юридичних інструментів, щоб притягнути Росію до відповідальності за знищення українських природних ресурсів.

У цьому випадку можна відштовхнутися від пред'явлення Росії звинувачень на міжнародному рівні за сам злочин у вигляді агресії, а також використовувати існуючі механізми на національному та міжнародному рівні, зокрема на рівні ООН, уточнює Брух. І додає, що всі попередні прецеденти притягнення країн до відповідальності за завдані ними екологічні збитки приймалися в рамках ООН на рівні Ради Безпеки (РБ) ООН.

"А Росія - постійний член РБ ООН і має право вето, тому цей шлях Україні не підходить", - констатував експерт.

У сучасній історії є випадки, коли країни отримували компенсацію за заподіяну їм екологічну шкоду внаслідок військових конфліктів, але масштаби передбачуваних екологічних злочинів, скоєних в Україні, 'величезні', зазначає заступник генерального директора директорату Єврокомісії з питань юстиції Нільс Берндт.

"Ми не можемо згадати щось подібне з минулого. При цьому правовий контекст цих злочинів не дуже чіткий, - визнає він.

Берндт запевнив, що Єврокомісія та профільні органи країн-членів ЄС готові допомогти Україні у розслідуванні можливих екологічних злочинів Росії.

"Але крім притягнення до відповідальності наша мета повинна полягати, перш за все, у відновленні навколишнього середовища в тих випадках, де це можливо. А там, де це зробити не можна, необхідно вимагати компенсації (від Росії.)", - підсумував представник Єврокомісії.

Джерело — DW

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

68.5KПрочитань
4Автори
237Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається